Munklinde klar på de skrå brædder

Den lille landsby har i flere årtier holdt fast i en gammel tradition. Lokale aktører er klar til årets dilettant

Udgivet:12. februar 2023, 08.00

Læsetid:2 minutter

Hovedparten af deltagerne i årets dilettant i Munklinde: Bagerst fra venstre Nikolaj Bach-Henriksen, Jesper Olsen og Gitte Holm Ravn, forrest Margit Nielsen, Jacob Pilar, Anne Kirstine Kristensens, Betty Sørensen, Kurt Furbo og Søren Skov. Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist

8 måneder siden

MUNKLINDE Kun de tændte lamper i Munklindehus lyser op på en ellers helt almindelig og - ja - kedelig vinteraften i begyndelsen af februar.

Men der er selvfølgelig en forklaring. Det er nemlig blevet tid til årets dilettant, og derfor er årets skuespillere i fuld vigør.

To aftener om ugen i to måneder mødes de lokale amatører og forbereder sig på forestillingen, der ved fire forestillinger formår at samle i alt op imod 500 tilskuere.

- Ja, det er jo ikke kun lokale, der kommer. De kommer fra både Ikast, Bording, Karup og - ja - helt fra Herning, siger Kurt Furbo, der af de øvrige deltagere bliver udnævnt som formand for hele foretagenet.

Selv er han, som en god midtjyde, ikke helt klar til at stå inde for den titel. Men det er i hvert fald ham, der hvert år indkalder og samler de lokale amatører, og i øvrigt selv er klar til »blive til grin« på de skrå brædder.

- Det handler om at få lov til at udfolde sine kreative evner, som man måske ikke får brugt så meget i sin dagligdag på arbejdet, siger Gitte Holm Ravn.

For nytilflytteren Jacob Pilar handler det også om at komme ind i det lokale liv og udvide sin omgangskreds.

- Det er jo et valg, man tager. Jeg er tilflytter og vil gerne lære de lokale bedre at kende. Jeg har en lille datter på et halvt år, som jeg gerne vil være sammen med. Men det er også vigtigt, at man lærer folk at kende. Det handler om at hjælpe til, hvor man kan, og måske også få en fornemmelse af, hvor man kan gå hen, hvis man selv har brug for hjælpen, siger Jacob Pilar.

For Anne Kirstine Kristensen er dilettant en del af hendes opvækst som barn og ung i Munklinde-området

- Mine forældre gik også hvert år til dilettant, så jeg ved faktisk slet ikke, hvor længe det har været gennemført. For mig handler det om tradition. Vi er jo som én stor familie, når vi mødes to gange om ugen. Vi har det sjovt, og så er det rart at vide, at man med sin frivillige indsats er med til at gøre en forskel for det lokale forsamlingshus, siger Anne Kirstine Kristensen.

Årets forestilling hedder »Det klarer Stoffer« og vises i alt fire gange: To gange fredag 24. februar og to gange lørdagen efter. Lørdag aften er der efter forestillingen spisning, musik og dans.

Jacob Pilar er tilflytter til Munklinde-området og er med til dilettant for første gang. - Det handler om at lære sit nærområde bedre at kende, siger han. Foto: Laila Kempel
Søren Skov er for første gang med i årets dilettant. Han har fået rollen som instruktør. Foto: Laila Kempel