Lilli og Lilje fik hilsen fra Dronningen

Hendes Majestæt sendte en hilsen til to unge kunstnere fra Ikast

Udgivet:02. juli 2020, 15.40

Læsetid:4 minutter

På vegne af Dronning Margrethe havde borgmester Ib Lauritsen (V) den ære at overrække Lilje Elicia Roskilde (t.v.) og Lilli Styhm Koch gaverne som tak for deres maleri i anledning af regentens 80-årsfødselsdag 16. april. Foto: Thomas Vang Nielsen

Thomas Vang Nielsen
Journalist| tvn@herningfolkeblad.dk

3 år siden

IKAST Hvis der findes en skala for, hvor sejt et penalhus kan være, så kommer pigerne Lilje og Lilli til at sprænge rammen, når de efter sommerferien begynder i 4.c på Østre Skole i Ikast.

De to 10-årige er nemlig ejere af hver sin blyant, hvor viskelæderet i toppen er byttet ud med en kongekrone.

Eller måske skulle man sige en »dronningekrone«, for Lilje Elicia Roskilde og Lilli Styhm Koch har fået blyanterne i gave fra selveste Hendes Majestæt Dronning Margrethe II.

Borgmester Ib Lauritsen (V) havde fået æren af at overrække de seje skriveredskaber samt et brev og en indpakket gave til hver af pigerne på deres sidste skoledag i 3.c.

- Dronning har sendt to pakker. Jeg ved ikke, hvad der er i, sagde borgmesteren efter at have givet en rundvisning i byrådssalen til pigerne, som var taget på rådhuset sammen med Lillis mor, Linda Styhm Koch, og billedkunstlærer Birgitte Haugaard.

98 små kunstværker

Årsagen skal findes i en folkegave, som blev skabt i anledning af dronning Margrethes 80-årsfødselsdag 16. april.

Fire skoler deltog

Kåringen af Ikast-Brande Kommunes officielle bidrag foregik i byrådssalen fredag 28. februar 2020 under overværelse af lokalpressen samt 20 børn og to lærere fra 3.b. på Østre Skole i Ikast.

Alle skoler måtte deltage, men det tilbud havde kun fire skoler i Ikast-Brande Kommune sagt ja til.

Det svære valg skulle træffes af en jury bestående af borgmester Ib Lauritsen (V), formanden for børne- og undervisningsudvalget, Simon Vanggaard (DF), næstformanden for kultur- og fritidsudvalget, Inge Dinis (S), direktøren for Børn og Fællesskaber, Rasmus Byskov-Nielsen, skole- og ledelseskonsulent Peter Hatting og skolechef Thomas Garsdal.

De voksne havde i alt 13 malerier at vælge ud fra. 3 malerier blev valgt ud til en semifinale, og slutteligt udpegede juryen vinderen.

På bagsiden af maleriet stod med håndskrift »Lilli og Lilje, 3. c. Østre Skole«, men de to piger var ikke blandt tilskuerne.

Corona spændte ben

Planen var, at hver af de 98 kommuner skulle udpege to elever fra 3. årgang - som sammen med en forældre eller en anden voksen skulle deltage i ceremonien på Christiansborg Slot og dermed kom til at hilse på dronningen.

Planen var også, at det samlede kunstværk efterfølgende skulle hænges op på Christiansborg Slot, så gæsterne til de forskellige arrangementer i forbindelse med den runde fødselsdag kan nyde synet af dem.

- Men så kom corona-krisen, og dronningen måtte aflyse sin fødselsdag og alle arrangementerne. Kun nogle ganske få børn kom senere over for at møde hende, og de blev valgt ved lodtrækning. Så I må nøjes med at hilse på mig, sagde Ib Lauritsen.

- Vi blev meget overraskede, da vi fik at vide, at vi havde vundet. Og vi blev begge lidt skuffede, da det blev aflyst, fortalte Lilje Elicia Roskilde.

Hemmelighed for dronningen

Borgmesteren mindedes, at pigernes billede blev udvalgt, fordi det viste noget om, hvilken kultur befolkningen er skabt ud af her på egnen.

Motivet bestod blandt andet af en spinderok og et lille FCM-logo.

En rød tråd var syet ind i billedet som en henvisning til tekstilindustrien.

- Billedet var altså slet ikke færdigt, afslørede Lilli Styhm Koch.

- Vi skulle have syet den røde tråd hele vejen rundt, men vi nåede kun halvvejs, uddybede hun.

- Ej, piger - det skal I ikke afsløre. Vi troede, det var meningen og en del af kunstværket, svarede Ib Lauritsen med et smil og lovede ikke at sige noget til dronningen.

Rystende udpakning

Ib Lauritsen læste op fra det ene af de to enslydende breve fra Amalienborg, hvori noget af teksten lød:

»Det er mit håb, at De vil være behjælpelig med at overbringe de vedlagte små gaver til de unge kunstnere bag det fine maleri«.

Herefter var det tid til at fjerne gavebånd og indpakningspapir.

- Jeg ryster helt, lød det fra Lilli Styhm Koch.

I begge pakker var en hvid kop fra Royal Copenhagen - dekoreret med tallet 80 og dronning Margrethes monogram.

- Jeg synes, den er rigtig fin, sagde Lilje Elicia Roskilde, hvorefter det var tid til at vende hjem til Østre Skole og resten af sidste skoledag.

- Tak for i dag. Husk at hilse de andre 19 i jeres klasse, sagde borgmesteren.

- Det skal vi nok, lød det fra de to »kongelige hof-kunstleverandører«.

En blyant med en krone, som man har fået af selveste dronningen. Det er der ikke mange skolebørn, der har. Men det har Lilje Elicia Roskilde og Lilli Styhm Koch fra Østre Skole. Foto: Thomas Vang Nielsen
Pigerne modtog hver en kop fra Royal Copenhagen med dronning Margrethes monogram og tallet 80. Foto: Thomas Vang Nielsen
Kåringen af Ikast-Brande Kommunes officielle bidrag til folkegaven foregik i byrådssalen fredag 28. februar 2020. Dengang var planen, at vinderne skulle deltage i en ceremoni på Christiansborg Slot og møde dronningen personligt, men det fik corona-krisen desværre sat en stopper for. Foto: Tom Laursen