DK Company tvunget til at sende 600 medarbejdere hjem

- Vores eneste mulighed, som hjælpepakken er skruet sammen, siger en frustreret modedirektør Jens Poulsen, der samtidig glæder sig over, at stort set alle medarbejdere bidrager med en 20 procents lønnedgang

20. marts 2020, 13.33

Jens Poulsen må sende 600 ansatte hjem. Foto: Henrik Ole Jensen

ERHVERV For få dage siden måtte modedirektør Jens Poulsen med stor beklagelse meddele, at DK Company med hovedsæde i Ikast og afdelinger i Vejle og København i lyset af corona måtte fyre 125 medarbejdere.

Allerede i dag ser koncernen sig nødsaget til et yderligere skridt: 600 medarbejdere er sendt midlertidigt hjem som del af regeringens nye hjælpepakke.

- Jeg er dybt frustreret. Det er vores eneste valg, hvis vi skal have del i kompensationsmidlerne fra staten. Men hjælpepakken er målrettet virksomheder, der kan lukke deres produktion helt ned i en periode. Det kan vi ikke, slår Jens Poulsen fast:

Med henvisning til branchestruktur, som betyder, at modevirksomheder arbejder med kollektioner, der skal designes og udvikles, sælges og produceres for at være klar til salg i butikkerne om et halvt år:

- Som branche har vi brug for medarbejderenes indsats nu og her for at sikre vores eksistens, når krisen er overstået. Modeindustrien er landets fjerde største eksporterhverv, og jeg er både rystet og dybt skuffet over, at løsningen slet ingen fleksibilitet har i forhold til vores situation, siger Jens Poulsen.

- Det hele er surrealistisk: Vi sidder i biler på vej mod frontalt sammenstød, dørene er låste, og ingen af os kan komme ud, siger han.

Endnu en sort dag

Dermed blev fredag endnu en sort dag i den modekoncern, Jens Poulsen grundlagde tilbage i 2001, og som i dag har 23 modebrands og 250 butikker, der alle midlertidigt er lukket ned på grund af coronavirus.

Udover de forleden 125 fyringer, de i dag omkring 600 hjemsendte med udgangspunkt i trepartsaftalen, arbejder i omegnen af 300 medarbejdere videre hjemmefra for at beholde damp på skibet.

- Vi tog beslutningen at sende medarbejdere hjem, fordi vi som alle andre firmaer står i en situation, hvor vi konstant skal holde et skarpt øje på likviditeten. Hjemsendelse af medarbejdere, der så ikke må arbejde - som i overhovedet ikke arbejde - er vores eneste chance lige nu for at få del i regeringens økonomiske pakke. Vi gør alt for at råbe regeringen op. Vi sidder jo alle i en grotesk situation, hvor hele branchen holder vejret. Ingen kan forudse, hvad det her kommer til at betyde for modebranchen - herhjemme og internationalt. Det eneste helt sikre er, at der i modebranchen globalt vil være en verden før og en verden efter coronakrisen. Og de to verdner vil være vidt forskellige. Mange butikker, leverandører og producenter får svært ved at komme igennem, spår Ikast-direktøren.

Medarbejdere går ned i løn

Samtidig glæder han sig over den måde, de ansatte i DK Company har valgt at reagere på hele udviklingen. En overvejende stor del af medarbejderne har valgt at indgå en aftale med ledelsen om en nedgang i løn på 20 procent frem til midten af juni.

- Det har været både fantastisk og rørende for os at opleve den opbakning fra medarbejderne. De har vist os, at vi står sammen i den her situation. Det er netop en vigtig del af det, der har været med at udvikle os som virksomhed, siger Jens Poulsen.

Han ønsker også at bruge lejligheden til at råbe de danske politikere op.

Luk nu helt ned

Ifølge Jens Poulsen har Danmark tøvet for længe med et afgørende tiltag:

- Få nu lukket landet ned. Helt ned. Så igen er i tvivl om reglerne. Det redder menneskeliv, som det vigtigste, og samtidig dør færrest mulige virksomheder. Det nytter ikke at lukke storcentre, hvis butikken rundt om hjørnet er åben. Og folk spørger, om de må samles til kaffeaftaler, om børn må lave legeaftaler... Med fuld nedlukning behøver ingen tvivle på, at de skal blive hjemme. Spanien og Italien har erkendt, at det kun hjælper at lukke helt ned. Det bør vi også og sætte militæret ind for at fjerne enhver tvivl om, hvordan vi skal agere, hvis det er nødvendigt. Med den nuværende mellemløsning forlænger vi krisen, og for hver dag den forlænges, forlænger vi udsigten til, at samfund over hele verden kan komme på fode igen, siger Jens Poulsen, der også er indehaver af den offentlige Ikast-Tullamore Golfklub, som han forleden valgte at lukke midlertidigt:

- Folk talte om, at det ikke skader at gå fire sammen ude i naturen og spille golf. Men hvorfor åbne for risikoen for, at en af de fire er smittebære? Vi bliver nødt til alle at tage ansvar, siger Jens Poulsen.