Gå til livet som jeres lancier

Udgivet:30. juni 2018, 14.18

Læsetid:5 minutter

Marianne Dose Hvid holder tale for årets STX'ere og HF'ere Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

STUDENTER De har de bedste forudsætninger for at gå ud i livet, men for rektor på Ikast-Brande gymnasium Marianne Dose Hvid var det opfordringen til at gå til livet som til lancierdansen for et par måneder siden, der fik smilet frem hos de mange studenter, der sad lettere hængøjet på rad og række for at afslutte et tre-årig kapitel i deres liv.

- I har jeres helt egen stil, og jeg vil sige, at I skal gå til livet som I gik til årets lancierdans. Der blev danset længe, der blev danset intenst og der var engagement. Jeg skal være den første til at indrømme, at det måske ikke var den største æstetiske udlægning af lancier, jeg har set. Men den var jeres, og den var ægte.

Det er sådan I skal danse videre i livet: Med samme ildhu, tro på, at det I kan, er så meget i orden og værdifuldt. Når intentionener er ægte og målet er sat, så vil I indtage verden med jeres charme, jeres vilje og jeres vid, sagde rektoren.

Hun var ikke i tvivl om, at studenterne har de allerbedste forudætninger med sig.

- Der er ingen, der fortryder at have taget en studentereksamen. Derimod kunne der nemt være nogen, der kom til at fortryde, hvis de ikke tog en, sagde hun og ridsede op, at det nok handler om et eksamensbevis, men også om bred almen dannelse.

- Jeres faglige viden og al jeres almen dannelse er ikke kun kundskaber. Det er også, at I definerer jer selv anderledes end da I startede her for to eller tre år siden. Det skyldes alle de fortællinger I - gennem jeres gymnasietid - har fået med jer, sagde hun og henviste til, at verden er sat i perspektiv.

Studenterne er blevet klogere på sig selv og verdenen omkring, og med det afsat skal de nu videre.

- I skal vælge hvordan fortællingen skal fortsætte og hvilken vej I vil gå. Sarte siger, at vi mennesker skaber os selv og vores menig med livet, gennem de handlinger vi vælger. Det er en proces, hvor vi hele tiden er ig ang med at skabe os selv igennem de valg vi træffer, sagde Marianne Dose Hvid, der opforedrede til at finde den vej, der giver mening.

- Uanset vores intellegens, uanset om eksamensbeviset siger 11, 5 eller to i gennemsnit, så skal vi vælge, hvad vi vil stå for, hvad vi vil forpligte os til. Gør vi det, så bliver vi herre i eget liv. I skal finde jeres bestemmelse. I skal vælge et enten eller og forfølge den vej, der er den ægte vej for jer at gå. I skal acceptere og vælge jer selv, sådan som I er.

Solen skinner på en vinder

Lærertalen var lagt i hænderne på Thomas Søbye, der gjorde opmærksom på, at solen altid skinner på en vinder.

- Og med den sol, der har skinnet på jer i hele jeres eksamensperiode og den sidste uges tid, hvor I er blevet færdige, så er der måske en grund til, at I sidder her med det lidt selvfede smil. I har fyldt jeres erfaringsrygsæk og kommer sikkert til at savne bip-test, men alle dørene er nu åbne for jer, sagde Thomas Søbye.

Han var overbevist om, at eleverne nok forventede at han ville opfordre dem til at træne og holde sig i form.

- Men nej det vil jeg ikke. Jeg synes I skal gå ud og gøre noget dumt, så I lever livet. Fest og giv den gas. Og så skal I ikke være nærig med at dyrke jer selv, hinanden og fællesskabet. Lad være med at kigge på bumsen i panden, men fortæl jer selv hvilket dejligt menneske du er. Livet er opture og nedture, og der skal være plads til vildskud og fejl, ellers bliver livet farveløst og »lowline«, og jeg vil sige som Dronningen i nytårstalen: I har været fornuftige og gjort hvad I skulle, men nu skal I gå ud og gøre noget unyttigt - altså gøre noget dumt, for at sige det lidt mere almindeligt, sagde Thomas Søbye.

Han var overbevist, at de hver især nok skal komme i mål når tiden er.

- Men har I lyst til at arbejde igennem i flere måneder og rejse ud og bruge det hele på en måned, så gør det dog, og benyt nu chancen mens I endnu har den, til at fortælle ham eller hende I har gået og kigget på flere år, at han/hun er lækker. Man ved aldrig, hvad det kan føre til, sagde han med opfordring til også at bide tænderne samme og gøre tingene færdig, da intet kommer af sig selv.

Det kan være udfordrende at skulle sidde stille efter et par lange studenterdage Foto: LAILA KEMPEL
Queben var fyldt med glade studenter og stolte forældre Foto: LAILA KEMPEL
Som altid synges der af de danske højskolesange, når studenterne sendes videre i livet ? Foto: LAILA KEMPEL
Sidste forhindring inden friheden. Udlevering af eksamensbevis Foto: LAILA KEMPEL
....Om lidt er det forbi? Foto: Laila Kempel
Studenter klar til et par dage med fest og farver Foto: LAILA KEMPEL
HF'erne er også klar til at komme videre i livet efter to års uddannelse Foto: LAILA KEMPEL
Jeg sætter min hat som jeg vil Foto: Laila Kempel
Hård kost at sidde inde i varmen FOTO: LAILA KEMPEL
Hilsnerner i huen studeres mens der holdes tale FOTO: LAILA KEMPEL
FOTO: LAILA KEMPEL
Læs også
Disse blev færdig som HF- og STX-studenter Disse blev færdig som HF- og STX-studenter
Læs også:
Disse blev færdig som HF- og STX-studenter