Cool Kids skal hjælpe børn og unge i Ikast-Brande i kampen mod angst

Behandlingsmetoden Cool Kids er målrettet børn og unge med angst, og er tidligere testet med succes i Ikast-Brande. Nu indføres metoden som et fast tilbud

Udgivet:08. juni 2021, 14.04

Læsetid:2 minutter

Fremover kan børn og unge - samt deres familier - i Ikast-Brande Kommune få hjælp til at håndtere angst. Det skal ske gennem den velafprøvede behandlingsmetode Cool Kids, som byrådet netop har afsat penge til at søsætte. Foto: Privatfoto

Thomas Vang Nielsen
Journalist

2 år siden

BEHANDLING På sidste uges byrådsmøde blev det enstemmigt vedtaget, at Ikast-Brande Kommune i fremtiden skal tilbyde behandlingsforløbet Cool Kids til 36 børn de næste fire år.

Cool Kids er en evidensbaseret behandlingsindsats til grupper af børn og forældre, hvor børnenes angst er blevet så indgribende, at det går ud over barnets og familiens hverdagsliv.

- I budgettet har vi lavet en pulje til sociale investeringer. Der kan alle kommunale områder lige fra arbejdsmarked til børn, unge og ældre beskrive projekter, som kan blive en god investering i mennesker - og som kan give et godt afkast for kommunekassen. Og her passer Cool Kids rigtig godt ind, forklarer Simon Vanggaard (DF), der er formand for børne- og undervisningsudvalget.

Høj succesrate

Cool Kids er ikke en mirakelkur. Men det er en solid metode, som er velafprøvet både nationalt og internationalt. Studier viser, at deltagende børn og unge får strategier til at håndtere angst - og de oplever en reduktion i den aktuelle angst.

Med indsatsen forventes 70-80 procent af deltagerne at være fri af angst, mens 20-30 procent stadig vil have nogen angst, men stadig gå fra forløbet med bedre strategier til håndtering.

- Vi har tidligere fået nationale midler til lige præcis det her. Det kørte som et projekt i et par år, og vi havde stor succes med det. Nu er det noget, vi gerne vil sætte skub i igen og gøre til en fast del af vores tilbud, siger Simon Vanggaard.

Forløb for mindre grupper

For at søsætte en længerevarende udgave af Cool Kids-metoden i Ikast-Brande er det nødvendigt med en investering til at løbe projektet i gang.

Derfor har byrådet sagt ja til en ansøgning fra børne og familieafdelingen om at bevilge i alt 315.000 kroner, fordelt over tre år med 105.000 kroner pr. år. Børne og familieafdelingen medfinansierer 105.000 kroner til opstartsfasens fjerde år.

Pengene skal gå til at gennemføre et-to årlige gruppeforløb med seks-otte børn i alderen 7-13 år og deres forældre. Et helt gruppeforløb strækker sig over cirka fire måneder.

- Det her er et eksempel på, at hvis man tør lave en klog investering i forebyggelse, bliver regningen i den anden ende ikke så dyr, sagde Kirsten York (K) i byrådssalen.