September valg i Ikast

Menighedsrådet i Ikast Sogn skal nyvælges og der ifølge formanden Hans Gjørup, ledige pladser

Udgivet:09. september 2022, 14.45

Læsetid:3 minutter

Ikast Kirke indefra

MENIGHEDSRÅD Statsministeren har endnu ikke trykket på valgknappen for folketingsvalg, men der er for længst gjort klar til menighedsrådsvalg i Ikast sogn. På en valgforsamling tirsdag den 20. september skal de 13 folkevalgte »bestyrelsespladser« besættes. Det er den lokale kirkes generalforsamling , hvor man vælger sin »bestyrelsen« bedre kendt som menighedsrådet, fortæller den siddende menighedsrådsformand Hans Gjørup

I menighedsrådet sidder også sognets fire præster samt en repræsentant for medarbejderne ved kirken. Menighedsrådet forvalter de penge, der lokalt bliver opkrævet via kirkeskatten. Hovedparten af pengene går til aflønning af personale og til at drive de mange aktiviteter, der fylder kirkens hverdag.

Ikast sogn er det største sogn i Ikast-Brande Provsti og fylder derfor relativ meget i den samlede økonomi for folkekirken i lokalområdet.

Samarbejde

Menighedsrådet har mange opgaver og kendetegnende for Ikast sogn er samarbejdet mellem præsterne og de forskellige medarbejdergrupper er meget velfungerende og præget af gensidig respekt og loyalitet.

- På samme måde er der også tradition for et positivt og givende samarbejde mellem menighedsrådet og de ansatte, siger Hans Gjørup, der også understreger, at netop det gode samarbejde, gør det overkommeligt at være »frivillig« i menighedsrådet.

En af de store opgave som ligger lige om hjørnet er første spadestik til en tiltrængt udvidelse af personalefaciliteter ved Ikast Østre Kirke. Organister og kor får moderne øve-faciliteter, kirkegårdskontoret rykker ind, og der bliver lidt mere plads til kirkegårdspersonalet.

Orgelrenovering

Der arbejdes også med planer for en større renovering af Ikast Kirkes orgel, hvor det er sandsynligt, at orgelrenoveringen vil indebære en forflytning af orglet til en placering nede i kirken.

- Vi afventer i øjeblikket et eller flere forslag til projektet, siger formanden, der også nævner de mange opgaver i forhold til de mange handlinger, der udspiler sig i og omkring kirken.

- Kirken er den bedre vifte af aktivitetstilbud, hvor den bærende kraft er et imponerende stort antal frivillige, der alle og hver for sig bidrager til konkrete fællesskabsoplevelser: Det er børn og unge i FDF og andre til ungdomsorganisationer, medlemmer af KFUM og K, deltagere i menighedsaftener, frivillige i Folkekirkens Cafe og Dagligstue, Indre Missions medlemmer, Y’m Men klubber, vågetjenestens korps af frivillige, de utallige, der bidrager til planlægning og afvikling af den årlige kirkecenterbasar – og mange, mange andre aktiviteter. Alt sammen er det kirke, som skal understøttes af det menighedsråd, der nu skal vælges, siger Hans Gjørup, der igen fremhæver det store frivillige engagement, der er omkring den danske folkekirke og ikke mindst i Ikast Sogn.

Fælles eje

For formanden formår kirken at huse såvel livets gladeste dage som de mørkeste stunder.

- Kirken er et stort fælles eje, som alle har adgang til , og som den enkelte kan føle sig knyttet til på hver sin måde. Det er også en demokratisk institution, hvor folkekirkemedlemmerne i det enkelte sogn, aktuelt Ikast sogn, har stor indflydelse på måden, hvorpå kirken skal drives og kirkeskat-kronerne forvaltes, siger Hans Gjørup og opfordrer til, at møde op til valgforsamlingen 20. september.

- Det er måden at sikre sig indflydelse på sammensætningen i det nye menighedsråd. Nogle af de nuværende menighedsrådsmedlemmer har på forhånd tilkendegivet, at de ikke genopstiller. Derfor er der brug for nye kræfter til at supplere de gamle, og der bliver gode muligheder for nye medlemmer til at præge arbejdet i det kommende menighedsråd, understreger Hans Gjørup, formand i Ikast Menighedsråd