Budgetforlig præsenteret: Millioninvesteringer i Ejstrupholm, Engesvang og på ældreområdet

Mandag aften indgik et enigt byråd en aftale om kommunens budget i årene 2024-2027. Sidste års besparelser er erstattet med investeringer

Udgivet:12. september 2023, 06.38

Læsetid:2 minutter

Sidste år talte byrådet om lavthængende, mørke skyer over Ikast-Brande, som skulle 40 millioner. I år titter solen frem, og det afspejler også dette års budget, hvor der ikke skal spares, og hvor forligspartierne endda har fundet plads til investeringer. Foto: Mikkel Korsgaard Christensen

Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør
Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør| +45 96 26 34 67 | mkc@herningfolkeblad.dk
Kære læser. Jeg dækker sundheds- og ældreområdet samt arbejdsmarkedsområdet i Ikast-Brande - men jeg skriver og interesserer mig for stort set alt. Jeg elsker at skrive features og menneskehistorier, og jeg går meget op i politik samt alt slags sport. Bor i Ikast, er gift og har to sønner. Holder meget af lange løbeture i naturen og samvær med familien.
Se flere artikler af Mikkel Korsgaard Christensen

BUDGET Mandag aften kunne byrådet i Ikast-Brande Kommune præsentere »husholdningsbudgettet« for årene 2024-2027. Sidst byrådet gjorde det i 2022, stod Konservative og Fælleslisten udenfor forliget, som samlet medførte besparelser for 40 millioner kroner. I år er situationen helt anderledes. Sparekniven er lagt på hylden og erstattet med investeringer.

Projekt Erantis, som sidste år blev rullet ud i ældreplejen med selvkørende geoteams og mere involvering af borgerne får afsat 3,3 millioner kroner i 2024 og en million kroner i 2025.

I Ejstrupholm og i Engesvang kan borgerne også godt begynde at juble. Byernes skoler får nu endelig det løft, de trænger til gennem en millioninvestering begge steder på i alt 90 millioner kroner. Derudover har forligspartierne sat penge af til en byfornyelse i Ejstrupholm.

Borgmester Ib Lauritsen (V) er stolt over budgetforliget, som han kalder forsvarligt.

- Aftalen hviler på det meget hårde forlig, vi indgik sidste år. Derudover har kommunen fået flere indtægter ind via selskabsskatten, og det er med til, at det i år ser mere fornuftigt ud. Alle har noget at være glade for, og de fleste er glade for det meste, siger Ib Lauritsen.

Fokus på børn og unge

Generelt får ældreområdet endnu mere fokus. Forligspartierne vil fremadrettet undersøge mulighederne for inspiration og idéudvikling i en fremtid med demografiske og rekrutteringsmæssige udfordringer. Også på børne-og familieområdet er der hjælp på vej, for forligspartierne anerkender et pres på området. I første omgang sættes gang i en analyse for at se på, hvordan børne-og familieområdet kan udvikles bedst muligt. Derudover har forligspartierne fokus på kvaliteten i kommunens dagtilbud, vedvarende energi, en byfornyelse i Ejstrupholm samt en helt ny eventpulje over fire år, hvor 450.000 kroner hvert år sættes af til større begivenheder.

Første skridt i masterplanen

Sidste år præsenterede Ikast-Brande sin såkaldte masterplan, som blandt andet handler om at reducere kommunale kvadratmeter. Her er tanken at samle kommunens administration på det tidligere Vestre Skole samt at flytte biblioteket i Ikast ind på rådhuset, som skal omdannes til et aktivt borgerhus. Med budgetforliget bliver første etape sat i gang. De kommunale bygninger i Nørre Snede sættes til salg, hvor håbet er, at bygningerne kan blive til boliger. Dermed flytter administrationen ind i Vestre Skole i de lokaler ud med Løvbjerg, hvor Herningsholm Erhvervsskole tidligere har lejet sig ind.