127-årigt samlingspunkt har fået en ansigtsløftning

Udgivet:20. juni 2022, 12.30

Læsetid:3 minutter

Sognehuset i Faurholt har været samlingspunkt for landsbyen i 127 år. Siden 2008 har det været eget af kirken, som også står for rengøring og vedligehold. Foto: Privat Foto

FAURHOLT SogneHuset i Faurholt er blevet renoveret for en halv million kroner og er klar til fortsat at danne rammen om de sociale aktiviteter i byen.

Der dufter af nyt, når man træder ind i SogneHuset i Faurholt. Den 127-årige bygning har fået nye lofter, gulve og maling med mere for omkring en halv million betalt af Ikast-Brande Provsti. Dermed er det gamle hus midt i byen klar til en ny sæson med foredrag, møder og familiefester. For SogneHuset i Faurholt er i brug i mange forskellige sammenhænge som det samlingspunkt, det har været siden indvielsen i 1895.

Missionshus med gymnastiksal

Huset hed oprindeligt Gethsemane og blev bygget af Indre Mission som et af de mange missionshuse, der skød op i landet sidst i 1800-tallet. Huset blev udvidet med en sal i 1908 og var et brugt mødested i landsbyen, der endnu ikke havde fået sin kirke. Den kom i 1912.

I slutningen af 1940’erne blev der talt om at bygge et forsamlingshus i byen, men Indre Mission var ikke meget for, at der kom et hus i byen, hvor alkoholen kunne flyde frit ved festerne. Derfor blev der bygget en gymnastiksal på missionshuset i 1950 for at imødegå efterspørgslen på et forsamlingshus.

- Salen blev brugt til fester og møder, men også til dilettant, boldspil, gymnastikhold og for eksempel andespil, fortæller Johannes Søndergaard, der har haft sin gang i Faurholt i 83 år og kender meget til blandt andet missionshusets historie.

Solgt til kirken

I begyndelsen blev salen og resten af huset flittigt brugt, men fra 1970 og frem led huset under den fremskredne alder og dalende tilslutning. Man talte om nedrivning, men i 2008 solgte Indre Mission huset til den lokale kirke. Der blev lavet en modernisering med nye toiletter og nyt køkken, og navnet blev ændret til SogneHuset.

Huset har i en kort periode også været brugt af det rumænsk-ortodokse trossamfund, som indrettede et kirkerum på førstesalen, inden det blev muligt at lave en kirke i det nedlagte missionshus i Isenvad.

Betyder mere i dag

Der har været registreret 1.073 missionshuse i Danmark. Nogle af dem fungerer stadig som missionshuse, men en meget stor del af dem er solgt eller revet ned. Hvis ikke kirken havde købt huset i Faurholt, var det heller ikke sikkert, at det ville findes i dag og fungere som samlingspunkt for landsbyen.

- Der var nogle år, hvor huset blev forsømt. Jeg tror på en måde, at huset næsten betyder mere for Faurholt i dag end tidligere, for man er meget bevidst om, at det skal bevares, og at man skal passe på det og bruge det, siger Johannes Søndergaard, der glæder sig over at se, at huset med den seneste renovering er klar til mange flere år i Faurholts tjeneste.

Ny sæson med sogneaftener

Ud over at være flittigt brugt til private sammenkomster, skal SogneHuset også lægge hus til fem lokale sogneaftener efter sommerferien. Her kommer Jens Poulsen fra Tulstrup og fortæller om spiritualitet og coaching i hverdagen på DK Company, Leif Fabricius fortæller om jysk lune, Poul Dahl fortæller om at bryde med Jehovas Vidner, og Heine Fricke fortæller om en opvækst på et børnehjem. Men første sogneaften er 27. september, hvor den lokale præst Kent Kjær Andersen og hans hustru Christina fortæller om de seks år, familien har boet og arbejdet i Cambodja.

Kombinationen af gymnastiksal og missionshus findes kun i Hammerum og Faurholt. Gymnastiksalen må dog ikke længere bruges til boldspil. Foto: privat foto