Blå partier er ikke klar til at vælge mellem Ellemann og Pape

Mens Inger Støjberg vil vurdere, hvem hun kan stole på, er det for LA uklart, hvad Pape og Ellemann vil.

Udgivet:15. august 2022, 11.33

Læsetid:3 minutter

Flere blå partier er endnu ikke klar til at melde ud, om de helst ser Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, eller De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, som statsminister. Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg (tv.), og Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt (th.), ønsker først at have samtaler med de to borgerlige statsministerkandidater. (Arkivfoto).

/ Ritzau /

KØBENHAVN Blå blok har mandag fået endnu en statsministerkandidat, efter Søren Pape Poulsen, formand for De Konservative, har meldt sig på banen.

Derfor skal flere partier i Folketinget nu tage stilling til, hvem de vil pege på af Venstres Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape.

Hos Danmarksdemokraterne og formand Inger Støjberg afventes der.

- Danmarksdemokraterne kommer til at tage bestik af, hvilken politik de to statsministerkandidater vil føre og så, hvem man kan stole på, siger Inger Støjberg.

Hun vil nu have samtaler med både Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen.

Støjberg forventer dog, at hun har truffet en beslutning inden et folketingsvalg.

- Det ser jeg bestemt som målet for det. Men nu skal vi give os god tid til at snakke politik, siger hun.

For Liberal Alliance er det uklart, hvad de to blå kandidater egentlig vil.

Derfor er partiformand Alex Vanopslagh heller ikke klar til at sætte navn på, hvem Liberal Alliance peger på som en kommende blå statsminister.

- Det er stadig for tidligt at sige for os. Primært fordi det faktisk er lidt uklart for mig, hvad deres visioner egentlig er, siger Alex Vanopslagh.

Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, glæder sig over, at De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, går efter at blive statsminister.

Men han er ligesom sine to kolleger heller ikke klar til at pege på hverken Ellemann-Jensen eller Pape endnu.

- Det betyder noget, hvem der har den mest sikre hånd til at lede Danmark igennem en usikker tid. Og det er det, som vi skal have nogle gode snakke om, og jeg kommer ikke til at melde ud her i dag.

- Men jeg kan bare sige, at jeg er rigtig glad for, at Søren Pape er kommet på banen.

Fra Støjberg og Vanopslagh er der også positive tilkendegivelser over, at Pape nu melder sig på banen.

Men Alex Vanopslagh ærgrer sig over, at meldingen først kommer nu.

- Det gør ikke et positivt indtryk, at man har ventet så længe. Hvis man vil være statsminister, er det jo ikke noget, man finder ud af i sidste øjeblik, siger LA-formanden.

Han påpeger, at Jakob Ellemann-Jensen gennem denne valgperiode har stået som oppositionens leder og "taget tæskene" i en tid, der har været "svær".

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, mener, at det kun er godt, at der nu er konkurrence om at blive statsminister i en blå blok.

Før valget er afgjort, vil hun dog ikke melde ud, hvem Nye Borgerlige peger på.

- Politisk ligger jeg nok lidt tættere på Søren Pape Poulsen, omvendt har de sidste tre år givet mig et godt indblik i, at hvis man laver aftaler med Jakob Ellemann-Jensen, så kan man stole på Venstre, siger hun.

- Så jeg er fortrøstningsfuld.

Hun har bidt mærke i, at Søren Pape Poulsen søndag i et stort interview talte om, at der er flere områder inden for udlændingepolitikken, som endnu ikke er løst.

- Men jeg synes, at han skylder danskerne at fortælle, hvad han så vil gøre ved det. Både Søren Pape og Ellemann kommer formentlig til at gøre sig mere umage med at give klare svar, siger Pernille Vermund.

Venstre har endnu ikke kommenteret Papes udmelding.

/ritzau/