Brunkulsmuseum har kul på i efterårsferien

Museet er et oplagt besøg for børnebørn og bedsteforældre

10. oktober 2019, 15.16

Der er masser af aktiviteter på Søby Brunkulsmuseum i efterårsferien. Foto: privat

KØLKÆR Søby Brunkulsmuseum satser i år stort med mange aktiviteter i efterårsferien 12.-20. oktober, og det sker med baggrund i erfaringer fra forrige år.

For et år siden forlængede museet efter nogle års pause sæsonen efter 1. oktober til og med ferien. Det gav positiv respons med over 1.000 gæster.

- Derfor gentager vi i år den forlængede sæson. Interessen og begejstringen hos vores gæster gav os virkelig lyst til at gentage succesen, og det samme gælder til december med vores julestue, siger formand Jan Svendsen.

Han kan indtil nu se tilbage på endnu en stor sæson. I 2018 satte museet rekord med 17.732 solgte billetter plus 1.000 børn med gratis adgang. Alt tyder på et tilsvarende antal i år plus eller minus et par hundrede.

I efterårsferien er der især lagt op til aktiviteter for børn sammen med deres forældre og måske især bedsteforældre, som ofte tager sig af børnebørnene i efterårsferien, mens forældrene er på arbejde. Her er et besøg på Søby Brunkulsmuseum en oplagt mulighed - blandt andet fordi børn under 12 år kommer gratis ind, ligesom alle børn frit kan deltage i de tilbudte aktiviteter.

Hele ferien sælger museet grillpølser til frokost, og onsdag-fredag får børnene tilbudt snobrød og pølser.

Hver dag kan børnene gå på en slags "skattejagt" ved at svare på en række spørgsmål ved poster rundt på museet. De kan også låne legeredskaber eller boltre sig på legepladsen. Mange børn vil sikkert også synes godt om udstillingen med modeller af lastbiler og gravemaskiner.

Tre formiddage bliver organiseret aktiviteter for børn: Onsdag med maling på sten med mere, torsdag træværksted med mini-fly og fuglekasser samt fredag med decoupage, hvor Bodil Jørgensen vejleder og har materialer til at dekorere vaser og urtepotteskjulere. De voksne må også gerne deltage!

For alle aldre er det frit at deltage ved fire rundvisninger på museet tirsdag-fredag, når entreen er betalt, og interesserede kan blot møde op uden at melde sig på forhånd. Det samme gælder søndag den 20. oktober ved cykeltur gennem Søby Brunkulslejer, hvor deltagerne, når entre og kaffe er betalt, selv vælger, om de vil deltage i en eller to ture henholdsvis syd og nord/øst gennem de nye stier og til de nye udsigtspunkter. Hver tur er på 18.5 km og egner sig bedst til mountainbike eller i hvert fald citybike.

Derimod er tilmelding nødvendig, hvis interesserede lørdag den 19. vil med på den store bustur gennem Søby Brunkulslejer og Harrild Hede efterfulgt af rundvisning og kaffebord på museet.

Det er også muligt for gæster på forhånd at bestille den traditionelle rundvisning på to timer med besøg på museet og køretur gennem lejerne. Desuden er det muligt at låne et lokale, så der er garanti for tørvejr.

Ferien og dermed sæsonen slutter traditionen tro søndag eftermiddag med, når Harald starter gravemaskinen fra Per Aarsleff A/S, og gæsterne kan runde af i Forsamlingshuset over en kop gratis kaffe med eller uden Rich's.

Næste arrangementer bliver den 7.-8. december med jul i den gamle kulby. Hele vinteren kan gæster dog stadig bestille et besøg på museet, og den ny sæson begynder onsdag 1. april med indvielse af Voldsgaard.

Søby Brunkulsmuseum tilbyder guidede ture lejerne og på Harrild Hede i bus og på cykel. Foto: Privat