Opfindelser i oldtiden

Torsdag 26. september bliver der fortalt om en milepæl i historien på Klosterlund Museum

24. september 2019, 14.51

I rækken af foredrag om opfindelser i oldtiden er turen kommet til jernet. Foto: Privatfoto

engesvang Mennesker har altid været en opfindsom art.

Nogle af historiens allerstørste innovationer blev faktisk gjort allerede i oldtiden, og mange af dem er forudsætninger for vores liv i dag.

Gennem tre aftener på Klosterlund Museum bliver tilhørerne taget med forbi tre af historiens største milepæle og tilfører en lokal vinkel. På museet har man nemlig både viden og konkrete genstande, som fortæller om oldtidens vilde opfindelser!

Samtidig vil man fra museets side også gerne selv være innovative, så der er skabt en helt ny slags arrangement, hvor man både skal ud i naturen, rundt i udstillingerne og bogstavelig talt have historien i hænderne.

Jernet

Uden jern ville historien ganske enkelt have udviklet sig helt anderledes. Jern kommer af myremalm som findes naturligt i vores moser, men teknologien til at udvinde jernet og bruge det til smedning var en skelsættende opfindelse.

I området ved Bølling Sø har man vidnesbyrd om en ualmindelig stor jernproduktion fra år 250 til 400 efter vores tidsregning, og i det hele taget byder Midtjylland på helt unikke vidnesbyrd om massiv og organiseret jernudvinding i jernalderen.

Museumsinspektør, arkæolog og jernekspert Martin Winther Olesen vil fortælle om jernets betydning for historiens gang.

Desuden fyres op i vores rekonstruktion af en jernudvindingsovn, og der vil være lejlighed til at se og røre ved de forskellige materialer, som bruges, når man laver jern.