Kedelig corona-situation i Ikast-Brande: Vi er hårdt ramt

Ikast-Brande Kommune er i øjeblikket blandt de kommuner med de højeste incidenstal. Kommunaldirektør Flemming Storgaard erkender, at man er hårdt spændt for, ikke mindst i dagplejen

Udgivet:10. februar 2022, 13.00

Læsetid:2 minutter

Ikast-Brande Kommunes kommunaldirektør, Flemming Storgaard, fortæller, at især dagplejen er mærket af det høje, lokale smittetryk. Foto: Tom Laursen

Af Michael Holmegaard Christiansen
mhc@ikastavis.dk

1 år siden

IKAST-BRANDE Det er nok ikke den rangliste, man har allermest lyst til at stå øverst på. Men Ikast-Brande Kommune indtog mandag en førsteplads blandt de kommuner i Danmark med de højeste incidenstal. 2828 borgere i kommunen er smittet med covid-19. Det er det samme som 6767 pr. 100.000 personer.

Flemming Storgaard, kommunaldirektør i Ikast-Brande Kommune, må da også medgive, at der er tryk på for tiden.

- Vi er hårdt ramt. Også på personale, siger han.

Hårdt ramt er eksempelvis kommunens dagpleje. Ikke færre end 25 dagplejere er i skrivende stund smittet med corona, hvilket betyder mange børn i gæstedagpleje hos andre dagplejere.

- Der er 25, der er ramt, og det er ret meget. Det er mange børn, der skal flytte rundt. Hvis hver dagplejer har fire børn, er det jo 100 børn i alt, der skal et andet sted hen. Så buen er spændt, erkender Flemming Storgaard, der dog glæder sig over, at der endnu ikke er institutioner i kommunen, der har måttet lukke som følge af højt coronafravær blandt de ansatte i denne omgang.

Ikke utænkeligt alle får corona

Men er det så, fordi Ikast-Brande Kommune har gjort noget særligt for at opnå denne lidet flatterende førsteplads?

Det mener kommunaldirektøren nu ikke.

- Jeg tror bare, det er et udtryk for, at smitten er rykket vestpå. Det har jo toppet i København, siger han med henvisning til, at flere kommuner på hovedstadens vestegn på det seneste har oplevet drastisk faldende smittetal efter at have ligget i top på landsplan.

Det aftagende smittetryk i kommuner som Brøndby, Albertslund og København skyldes ifølge eksperter, at befolkningen her har opnået en udbredt immunitet.

Det er dog ikke noget, Flemming Storgaard ligefrem stiler efter.

- Det er ikke en bevidst strategi. Men det er nok ikke utænkeligt, at alle får corona før eller siden, siger han.

Handler stadig om sund fornuft

Hans kommune lægger sig dog ikke bare fladt ned og venter på virussen. Der bliver stadig i et vist omfang taget forholdsregler, selvom restriktionerne er fjernet fra gadebilledet.

- Man skal stadig have mundbind på, hvis man skal besøge nogen på et plejecenter eller et bosted. Og vi sørger selvfølgelig stadig for at holde afstand og spritte af. Vi har også meldt tydeligt ud, at det er helt ok ikke at give hånd, fortæller Flemming Storgaard og opsummerer:

- Vi forsøger at bruge sund fornuft.

Hvor langt, denne sunde fornuft rækker, vil tiden vise. Og hvor længe, Ikast-Brande Kommune får lov at beholde sin ærgerlige førsteplads, ved dens kommunaldirektør ikke.

- Nu skal vi lige se, hvordan ugen går. Men coronaen er jo nok kommet for at blive lidt endnu, siger Flemming Storgaard.