Ikast-Brande får størst plaster på corona-såret

Social- og Indenrigsministeriet fordeler i alt en halv milliard kroner i ekstraordinære lån til Ikast-Brande og 16 andre udvalgte kommuner

18. maj 2020, 06.04

Rådhuset i Ikast-Brande Kommune, hvor det er lykkedes borgmester Ib Lauritsen (V) at hive flest lånekroner hjem fra en ekstraordinær pulje fra Social- og Indenrigsministeriet. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

IKAST-BRANDE Landet over gnaver corona-epidemien i de kommunale pengekasser, der skal hoste op med store summer til alt fra ekstra rengøring til det stigende antal ledige.

Nogle kommuner var dog før krisen dårligere polstret end andre, og 17 af de værst stillede - med Ikast-Brande Kommune i top - får derfor en håndsrækning i form af lån for i alt 500 millioner kroner.

Lånene udstedes af Social- og Indenrigsministeriet.

- Jeg er glad for, at vi med det her har mulighed for at holde hånden under de kommuner, der er særligt udsat i den her tid, siger minister Astrid Krag (S), der vurderer, at der er god brug for pengene ude i landet.

Det er små kommuner og kommuner med en likviditet på under 4000 kroner per indbygger, der er kommet i betragtning til lånepuljen.

Blandt andet til de ledige

Den ansøger, der har fået lov at låne klart flest penge, er med 71 millioner kroner Ikast-Brande Kommune.

Her fortæller borgmester Ib Lauritsen (V), at der er lavvande i kassen, fordi kommunen er i gang med at bygge en ny skole. Han lægger derfor ikke skjul på, at han er meget tilfreds med lånet, som han især forudser skal bruges til at understøtte et stigende antal ledige.

- Vi er suverænt den kommune i Danmark, der eksporterer flest varer målt per indbygger. Derfor får vi nok flere ledige og kigger ind i nogle udfordringer, som er større end det, andre gør, siger han.

Nummer to på listen over låntagere er med 42 millioner kroner Hjørring Kommune. I alt har 24 kommuner søgt. 7 af dem har fået afslag. /ritzau/

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har udpeget 17 kommuner, der får adgang til en ekstraordinær lånepulje til at afbøde konsekvenserne af corona-epidemien. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix