Caroline Wozniacki og Pernille Harder kæmper om hæder i Boxen i aften: Danske sportskvinder er blevet vindertyper

Lørdag aften hædres de bedste danske sportspræstationer i det forgangne år ved Sport 2018 i Boxen - og Pernille Harder kæmper om to priser

Udgivet:05. januar 2019, 17.32

Læsetid:3 minutter

Caroline Wozniacki vandt sidste år karrierens første grand slam-turnering med en finalesejr i Australian Open. Lørdag dyster hun med Pernille Harder fra Tulstrup og cykelrytteren Michael Valgren om hovedprisen som årets sportsnavn ved Sport 2018. Foto: Dita Alangkara/Ritzau Scanpix

Herning Når årets sportsnavn i aften kåres ved awardshowet Sport 2018, er der størst chance for, at en kvinde løber med hæderen.

Hele 10 af de oprindeligt 15 nominerede til prisen var kvinder, og kvinderne var også i overtal, da kandidatfeltet i december blev skåret ned til tre navne - Caroline Wozniacki, Pernille Harder og Michael Valgren.

Team Danmark-direktør Lone Hansen ser en klar tendens til, at de danske kvinder klarer sig bedre end nogensinde.

- Det er rasende interessant, hvad der sker med kvinderne i dansk elitesport, siger Lone Hansen.

- Elitemiljøet er et præstationsmiljø uden lige. Man bliver målt, vejet og vurderet i alle mulige retninger.

- Altså alt det, vi som samfund normalt taler om som noget problematisk for kvinder, når de skal nå toppen i erhvervslivet, i bestyrelser eller mange andre steder.

- Det er derfor interessant, at vi inden for eliteidrætten kan se den her tendens, siger direktøren.

Kvinder vinder mest

Frem til OL i 2016 var det historisk set mændene, der vandt flest medaljer til Danmark.

Det ændrede sig ved legene i Rio, hvor de danske kvinder vandt otte medaljer, mens mændene måtte »nøjes« med syv.

Lone Hansen forklarer, at Team Danmark ikke har haft specielt fokus på at løfte niveauet hos de danske kvinder og dermed skabe grobund for den øjeblikkelige succes.

I stedet har Lone Hansens organisation gennem flere år arbejdet på at individualisere støtten til hver enkelt atlet.

- Hvis man skal præstere i toppen, så skal man behandles individuelt, og det er kommet kvinderne til gode - men også mændene, siger hun.

Lone Hansen erkender dog, at det måske tidligere har været sværere for kvinderne end mændene, hvis miljøet rundt om dem har været en anelse for firkantet.

- Vi har arbejdet med at klæde trænere og sportschefer på til at forstå at arbejde med begge køn - også at der er forskel på kønnene - så de har et blik for at skabe rammer, der er tilrettelagt den individuelle atlet, siger Lone Hansen.

Team Danmark-direktøren peger samtidig på, at den danske elitemodel rummer plads til, at atleter på topplan kan uddanne sig ved siden af sportskarrieren.

Det betyder, at sportsfolkene i perioder kan satse alt på idrætten, og i andre perioder kan de måske gøre mere ud af et studie.

Dermed er der også lagt en overordnet plan, der ikke nødvendigvis er ført til ende, når sportskarrieren er forbi.

- Vores tanke om »det hele menneske« begynder at slå igennem, og det kan man se hos kvinderne, siger Lone Hansen.

Hvis det lørdag bliver en kvinde, der tager prisen som årets sportsnavn ved uddelingen her i Herning, så vil det være syvende gang i løbet af de seneste ti år, at hovedprisen er gået til en kvinde.

Også nomineret til fodbold-pris

Pernille Harder blev i august kåret til Europas bedste fodboldspiller, men Tulstrup-stjernen får nok alligevel svært ved at slå Woziacki, da Harder tabte Champions League-finalen, mens Wozniacki vandt karrierens første grand slam-turnering, da hun i januar sidste år strøg til tops i Australian Open.

Der er dog meget stor sandsynlighed for, at Harder alligevel får en pris, da hun er nomineret - og er storfavorit - til atter at løbe med titlen som årets bedste kvindelige fodboldspiller.