Ikast's klassiske stemme

Den klassiske sangerinde Birgitte Götze fra Ikast står for første gang på en operascene

Udgivet:07. november 2018, 18.17

Læsetid:4 minutter

Marianne Brink
Lokalredaktør| map@midtjyllandsavis.dk

4 år siden

ikast »Jeg er IKKE operasanger!«

I Ikast er 52-årige Birgitte Götze blevet omtalt som byens egen operasanger, men det prædikat vil hun ikke have hængende på sig. For at være operasanger skal man være uddannet på Operaakadmiet og have stået som solist på en operascene. Og det har Birgitte Götze ikke. Hun er uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium, og hun siger med stor stolthed, at hun er klassisk sanger.

Dog har andre undret sig over den skelnen. Blandt andre operachef og dirigent for Operaen i Midten, Flemming Vistisen.

- Han har faktisk sagt til mig, at han aldrig har hørt nogen skelne på den måde, men det gør jeg, siger hun.

Men Birgitte Götze kan nok heller ikke undgå, at det der »opera« kommer til at hænge fast ved hendes navn fremover, for netop nu har hun et af de helt store partier som moderen Marie i »Kærlighed Unlimited«, som er Operaen i Midtens opsætning af Blichers »Hosekræmmeren«.

- Jeg ved det ikke. Det lyder bare forkert at sige »operasanger«, når man ikke har stået på en scene, men det har jeg jo nu, så måske er jeg lidt operasanger, smiler hun.

I hvert fald er det en helt ny rolle, Birgitte Götze optræder i. Hvor hun i andre sammenhænge »blot« skal koncentrere sig om sangen, så skal bevægelser og skuespil også koordineres.

- Hold da op, hvor det roterer i hovedet på mig. Så skal jeg lige huske en kop og stå på det helt rigtige sted på scenen, så det ser naturligt ud i forhold til handlingen. Jeg er slet ikke vant til dette, siger hun og fortæller, at der er mange ting i sådan en forestilling, hun ikke er herre over, når det hele skal spille sammen.

- Også alt det tekniske. Jeg er vant til, at det udelukkende handler om musikken.

Kunne ikke lade være

Birgitte Götze har altid sunget. Lige fra hun var en lille pige, til hun afprøvede stemmen i kirkekor og et reggae band.

- Jeg var 18-19 år, da jeg fandt ud af, at jazz slet ikke var mig, og så prøvede jeg det klassiske. Her passede min stemme, siger hun.

I sin nuværende karriere, hvor Birgitte Götze også underviser andre håbefulde unge, giver hun dem ofte det råd, at de kun skal følge den musikalske karrierevej, hvis de ikke kan lade være. For det er hårdt at leve af at være musiker.

- Selvom jeg havde fået det råd dengang, så var jeg alligevel blevet sanger. Der har egentlig aldrig været andet, der interesserede mig, siger hun.

Birgitte Götze har blandt andet været ansat som assistent i Den Jyske Opera. Det vil sige som en del af koret, men selv ikke der, er der faste pladser. For hver forestilling bliver der holdt prøver, før pladserne bliver besat.

- Det er en meget konkurrencepræget verden, og man skal have en speciel psyke. Men det har jeg affundet mig med, og jeg performer det bedste, jeg kan. Jeg øver mig meget, så jeg er sikker i det, jeg skal synge. Og så kan jeg godt sige til mig selv, »Du kan godt«.... selvom jeg ikke blev valgt. Det er en verden, hvor man skal vide, at der altid er en, der er bedre end dig, siger Birgitte Götze.

Med Ikast som base

Birgitte Götze er gift med Simon Lindegaard, der er leder af Ikast-Brandes Musikskole. Da han fik stillingen, havde hun allerede arbejde et par gange om ugen i Herning Ensemblet, og familien rykkede fra Aarhus til Ikast.

Birgitte Götze har gennem årene arbejdet som sanglærer, haft forestillinger for de mindste børn, hvor hun viste dem, hvad hendes stemme kan, og hvad deres kan, samtidig med at de lytter til opera og desuden arbejder hun som kirkesanger ved to kirker i Herning.

Det er i hendes virke i det midt-vestjyske, at Birgitte Götze har fået kontakt med Flemming Vistisen, operachefen i Operaen i Midten, og på et tidspunkt spurgte han, om vi aldrig skulle høre hendes smukke stemme på operascenen.

- Jeg fik nogle noder, og jeg spurgte mig selv: »Hvad er det her?«. Det var næsten ikke til at læse, og i og med at forestillingen aldrig er indspillet, så var der heller ikke noget at lytte til, så det var noget af en opgave, siger hun.

Men sangerinden valgte at klø på, og satte sig en i musikken, inden hun skulle møde i Bakkehuset til audition sammen med Jesper Brun-Jensen, der synger partiet som hendes mand, Mikkel.

- Jeg kendte ikke Jesper, men jeg vidste, at han har en rigtig stor stemme, og jeg troede ikke, at jeg ville få et ben til jorden, fortæller hun.

.................

Operaen og Birgitte Götze kan høres ved en forestilling i Hjertet torsdag aften.