Ikast-virksomhed bestormes: Giver corona-svar på 20 minutter

Folk fra hele Midtjylland valfarter til Ikast-firma, som er en af de ganske få udbydere af en hurtig corona-test

29. september 2020, 07.52

Hos firmaet HaemoMedtec i Ikast kan man blive testet for coronavirus og få svar efter blot 20 minutter. Her ses direktør Bue Thorn Svendsen blandt flyttekasser, for firmaet rykkede fra Fjelstervang til større lokaler i Ikast 1. juli og har på grund af corona-travlhed ikke haft tid til at pakke alt ud. Foto: Flemming Hansen

IKAST-BRANDE En gruppe mænd og kvinder står på en parkeringsplads i det sydlige Ikast og sludrer smånervøst gennem deres mundbind.

Tilfælles har de, at de er kolleger og at de - måske - er smittet med coronavirus.

Deres arbejdsgiver har sendt dem til virksomheden HaemoMedtec på Industrivej for at blive testet.

- Vi ved jo ikke, om folk er smittede eller ej, når de ankommer. Derfor skal de vente ude på parkeringspladsen, og så bliver de kaldt ind, når det er deres tur. Hvis ikke de har et mundbind med, udleverer vi et til dem, fortæller HaemoMedtec-direktør Bue Thorn Svendsen på sikker afstand.

Gennem vinduet til testlokalet kan man se, at gruppen en efter en bliver undersøgt af en kittelklædt HaemoMedtec-medarbejder, som bærer både mundbind og plastikvisir for ansigtet.

Det handler om at frikende

Efter blot 20 minutter foreligger et resultat af testen - og de fleste kan slå et stort smil op bag deres mundbind. De er testet negative.

Der er tale om en så kaldt antigen-test, der udføres ved at foretage en podning i næsen.

- Man kan se, om man er under angreb fra virussen lige nu. Hvis folk testes positive, henstiller vi dem til at kontakte deres egen læge hurtigst muligt. Vi har haft tre positive de seneste tre dage. Det var folk, som ikke selv følte, de var smittede, men de havde været i kontakt med nogen corona-positive, siger Bue Thorn Svendsen og fortsætter:

- Men det er faktisk mere en frikendelse, vi kan give. Når man siger, at nogen er testet positive, så er det kun 90 procent sikkert, og der kan være falske positive mellem dem. Men når man taler om at teste folk negative, så er testresultatet 100 procent sikkert.

Smart opfindelse

HaemoMedtec blev stiftet i 2009 i Fjelstervang, som et firma der primært importerede udstyr til laboratorier.

- I 2013 begyndte vi at forske i at udvikle en selvbetjeningsautomat, til når folk skal have taget blodprøver. Mange steder møder folk op på hospitalet, og så er det en ansat, der skal sidde og udskrive stregkodemærkater og klistre dem på blodprøverør, som efterfølgende tages med ind i kabinen, hvor man skal have taget sine prøver. I vores automat kører man bare sit sundhedskort ind, og så spytter maskinen en lukket pose med blodprøverør ud. Alle mærkater er sat på automatisk. På den måde sparer sygehuset tid, og udelukker muligheden for menneskelige fejl, forklarer Bue Thorn Svendsen.

- Automaten var færdig i 2017 og har siden kørt på sygehuset i Aalborg, og er ved at blive installeret på sygehuset i Herlev, tilføjer han.

Korea er langt foran Danmark

Herefter kastede firmaet sig over systemer, der bearbejder de elektriske data fra hjertekardiogrammer og lynhurtigt sender rapporter tilbage til lægerne.

- Da corona ramte verden, blev der meget stille på markedet for udstyr til alle andre sygdomme. Så skulle vi til at finde ud af, hvad vi nu skulle gøre. Vi gik i gang med at importere værnemidler, siger Bue Thorn Svendsen.

Nogle af firmaets maskiner importeres fra producenter i Korea, og gennem sine kontakter i det asiatiske land fik Bue Thorn Svendsen adgang til at købe de hurtige antigentest.

- På det område er Korea langt foran Danmark, fortæller direktøren.

Bor lidt uden for Brande

Privat bor Bue Thorn Svendsen på en landejendom sydvest for Brande sammen med Helle Skovmand.

- Vi stiftede firmaet sammen. Jeg er uddannet laborant, og hun er bioanalytiker, fortæller han, mens hun på den anden side af ruden kalder en ny person ind til test.

Indtil 1. juli 2020 havde firmaet adresse i Fjelstervang, men pladsen blev for trang, så firmaet måtte på udkig efter større lokaler.

- Vi kunne ikke finde noget egnet i Brande, og i Herning var lokalerne alt for dyre, så vi valgte stedet her i Ikast, forklarer Bue Thorn Svendsen.

Ikke mange om buddet

I skrivende stund er HaemoMedtec blandt de meget få private udbydere af coronatest.

- Der er ikke så mange på markedet med antigentest lige nu, men det kommer helt sikkert. For man kan screene mange flere ved at bruge denne hurtigtest, siger Bue Thorn Svendsen.

Hovedparten af kunderne er midtjyske virksomheder, der ønsker en eller flere medarbejdere testet. Gerne hurtigst muligt, så produktionen ikke står stille.

HaemoMedtec tilbyder også at teste for antistoffer, der er en del af kroppens immunforsvar, som bekæmper fremmede organismer, såsom virus. Antistofferne udvikles i kroppen senere i sygdomsfasen, og kan fortælle om man tidligere har været smittet med coronavirus. Her er svartiden dog flere dage.

Bestormes af privatpersoner

For cirka to uger siden opdaterede HaemoMedtec sin hjemmeside, og gav nu også privatpersoner muligheden for at få en test på 20 minutter.

- Så skete der en eksplosion i antallet af henvendelser. Jeg ved ikke, hvordan folk har fundet ud af det, men det må være fordi, de sidder og googler efter netop det emne. Vi havde slet ikke troet, at så mange ville testes. I begyndelsen skrev vi bare, at man kunne møde op mellem klokken 8 og 16, men folk kom allerede fra klokken 7 og det blev ved op ad dagen. Så vi måtte indføre tidsbestilling, fortæller Bue Thorn Svendsen og fortsætter:

- Lige nu er vores største udfordring kapaciteten. Jeg har netop ansat en sygeplejerske fra Ikast, som bringer os op på fem personer, der kan teste. Vi vil kun bruge fagfolk.

Der er 50.000 af disse blå børnemundbind samt yderligere 50.000 i lyserød på vej til HaemoMedtec i Ikast. Foto: Flemming Hansen
Bioanalytiker og medstifter af HaemoMedtec, Helle Skovmand, gør klar til at kalde en ny klient ind til test for coronavirus. Foto: Flemming Hansen