Foredrag: Min far var krigssejler

Arne Woythal holder foredrag om en dansk krigssejler under 2. Verdenskrig - på Ikast Bibliotek

Udgivet:17. marts 2022, 14.24

Læsetid:1 minut

FOTO: Thomas Vang

FOREDRAG Ikast Bibliotek kan 24. marts byde på et spændende foredrag med forfatter Arne Woythal,

Han har skrevet bogen: »Min far var krigssejler: En Dansk Krigssejlers Historie«

Da Nazi-Tyskland besatte Danmark 9. april 1940, befandt godt 6.300 danske søfolk sig udenfor afspærringen, og de måtte hver især træffe et valg. For langt de flestes vedkommende betød det allieret krigstjeneste. Af dem vendte 1087 aldrig hjem.

I foredraget følges én af de danske sømænd, Axel Emil Martin Woythal, Arnes Woythals far, som var med i allieret tjeneste fra den første dag, og ikke vendte tilbage til Danmark igen før den 9. marts 1946.

I de foregående år havde han medvirket til at sejle engelske soldater ud af Dunkirk i 1940, været torpederet på vej til Murmansk i 1941, blevet jagtet af ubåde i Det Indiske Ocean i 1942, bombet af Luftwaffe i Tripoli i 1943, samt fragtet amerikanske soldater i Stillehavskampagnen i 1944 og været udsat for Kamikaze-angreb i 1945, bare for at et par episoder.

Foredraget bygger på en lang række efterladte dokumenter og meget grundig research i Rigsarkivet, Museet for Søfart, Ministry of War i England og den nationale og internationale maritime litteratur.

Arne Woythal tager udgangspunkt i sin bog »Fra Murmansk til Stillehavet - historien om en dansk krigssejler i allieret tjeneste 1940-1945« og beretter fængslende om et kapitel i Danmarkshistorien, som er kendt af de færreste.