165 hesteglade er samlet: Sommerlejr med vrinsk og tölt

I denne uge hygger 165 børn og voksne sig med islandske heste, kratluskerstævne og øl-tölt

Udgivet:20. juli 2023, 12.00

Læsetid:4 minutter

10-årige Anna Raabo nyder at være på sommerlejr med sin islænderhest, Disa. Og hun glæder sig især til »kratluskerstævnet«. Foto: Chresten Bergh

Merete Riis Jensen
Journalist
Merete Riis Jensen
Journalist| +45 9626 3793 | mrj@herningfolkeblad.dk
Jeg har været journalist siden 2006 og blev ansat på Herning Folkeblad i 2022. Mit arbejdsområde er Ikast-Brande Kommune, hvor jeg skriver om store og små begivenheder lige fra Klovborg til Engesvang og Uhre. Jeg brænder bl.a. for fodbold, rejser og lokaljournalistik. Og har du en idé til en god historie, er du meget velkommen til at kontakte mig!
Se flere artikler af Merete Riis Jensen

2 måneder siden

ENGESVANG Der findes mange forskellige slags sommerlejre. Spejderne har deres lejre, hvor de hygger sig med bål og aktiviteter. Kirkerne har deres, hvor der er fokus på Gud og fællesskab. Og fodboldspillerne har deres, hvor børnene bliver bedre til at drible og aflevere.

Og de hesteglade har også deres egen sommerlejr, for i denne uge er 165 børn og voksne med passion for islandske heste samlet på sommerlejr i Kompedal Plantage ved Engesvang.

- Det er rigtig dejligt at være her, fortæller 10-årige Anna Raabo, som er taget på lejr sammen med sin mor.

Til hverdag bor de i Mørke på Djursland, men i denne uge er de flyttet ind i et telt tæt på lejren.

- Min veninde er her også, og så har jeg min hest med. Hun hedder Disa, og jeg kan rigtig godt lide at ride på hende, fortæller Anna.

Skal til kratluskerstævne

Senere i dag skal Anna og Disa til undervisning, så de kan få endnu mere glæde af hinanden. Og der er også mange andre aktiviteter på programmet.

- Jeg glæder mig meget til »kratluskerstævnet«, hvor man rider i skoven, og der er nogle skilte, hvor der står, hvad man skal gøre. Og så gemmer dommerne sig i krattet og ser, om man gør det rigtigt. Det bliver sjovt, siger Anna med et stort smil.

Hendes mor, Tanja Raabo, er også rigtig glad for at være på lejr med andre hesteinteresserede.

- Vi er ret nye i islænderverdenen, og vi så det her og tænkte, at det lød helt vildt sjovt og spændende. Og så bestemte vi os for at prøve det i år, og det er virkelig dejligt at være af sted, siger hun.

Hun glæder sig også over det fællesskab, som hesteinteressen giver hende og datteren, både nu på lejren og i hverdagen.

- Det er rigtig hyggeligt at kunne hygge om hestene sammen med Anna. Det bruger vi meget tid på i hverdagen, og det nyder vi begge to, fortæller Tanja Raabo.

Lejr hvert andet år

I det hele taget ser det ud til, at lejrdeltagerne hygger sig, også selv om den blå himmel med jævne mellemrum bliver afbrudt af en ordentlig sommerskylle.

- Sådan er det jo, når man har en udendørs hobby, siger lejrchef Anne Sofie Jepsen, som sidder i klub- og breddekomitéen i Dansk Islandshesteforening.

Hun fortæller, at lejren bliver holdt hvert andet år i Kompedal Plantage, og at det er den eneste sommerlejr for islænderheste.

- Formålet med lejren er at mødes med gode venner og bekendte. Vi bor jo rundt omkring i landet, og der er mange, som man kun ses med hvert andet år på lejren. Så det er virkelig hyggeligt at mødes og hygge omkring en fælles hobby, siger Anne Sofie Jepsen.

- Og så er det jo også dejligt at lære noget nyt, fordi vi har så mange forskellige tilbud om forskellig slags undervisning og rideture rundt i plantagen. Der er masser af aktiviteter, fortæller hun.

Politihestetræning og øl-tölt

Ved siden af tre smukke heste står de 13-årige tvillinger Cecilie og Asger Handll, som til hverdag bor i Randers og er med på lejren for anden gang.

- Vi er taget med, fordi vi gerne vil være med i et fællesskab, hvor andre har samme interesse som os, fortæller Cecilie.

Og de to søskende er begge meget glade for islænderheste.

- De er søde og rolige, og jeg nyder at være sammen med dem. Og det er sjovt at få undervisning, så vi bliver bedre til at ride på dem, siger Asger.

Senere i dag skal Cecilie blandt andet til »politihestetræning«, som går ud på, at hestene bliver lidt udfordret med ild og vand ligesom politiheste.

- Det glæder jeg mig til at opleve. Og senere på ugen skal jeg ride øl-tölt. Det går ud på, at man rider på en bane i islænderhestenes specielle gangart tölt med et ølglas i hånden. Og så gælder det om at spilde mindst muligt øl, mens man rider to runder, fortæller Cecilie.

- Jeg har øvet mig derhjemme med vand, og det gik fint nok, så nu får vi se, hvordan det går på fredag, siger hun med et grin.

Alletiders ferieform

Tvillingernes mor, Helle Handll, nyder at have sine børn med på en uges lejr, hvor der er fokus på deres fælles interesse. Og hun synes, at islænderheste kan noget helt særligt i forhold til andre heste.

- Islænderne er så nemme at håndtere. De er meget nemmere end en stor varmblod, og alligevel er der masser af power i dem. Og så er de nogle glade og dejlige heste, siger Helle Handll.

Hun ser frem til resten af ugen sammen med både heste og børn, hvor der både er tid til afslapning og til at lære nyt om hestene. - Det er skønt at være her. Det her er virkelig alletiders ferieform, siger Helle Handll.

Tvillingerne Asger og Cecilie Handll har en dejlig uge sammen med deres mor, Helle Handll, og familiens flotte islænderheste. Foto: Chresten Bergh