Ikast-Brande Kommune: På jagt efter endnu flere borgere

Erhvervsrapport afslører både plusser og minusser i Ikast-Brande Kommune

11. oktober 2020, 04.12

Annette Mosegaard. Foto: PR-Foto

IKAST-BRANDE Temperaturmålingen for Ikast-Brande Kommune viser, at patienten er rask og frisk, men at der vil være nogle ting, der vil være ekstra sund kost, hvis man også skal være i topform i fremtiden.

Rapporten er intet mindre end 140 sider, og her kan man blandt andet læse om plusser og minusser for kommunen set med erhvervsmæssige briller. Første plus er ikke overraskende det fine erhvervsklima.

Dansk Industri kårer hvert år den mest erhvervsvenlige kommune, og her har Ikast-Brande Kommune sejret i 2010, 2011, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 og 2019.

Andre plusser er infrastrukturen, hvor man med motorvejen hurtigt kan komme i alle retninger, samt at kommunen gør meget i internationale skoler og uddannelser, da der er meget udenlandsk arbejdskraft i området.

Det skyldes naturligvis især store virksomheder som eksempel Siemens og Bestseller - faktisk har Ikast-Brande Kommune otte virksomheder med milliardomsætning - men samtidig også mange små og mellemstore virksomheder, så de ikke er så afhængig af konjunkturerne i en bestemt branche eller virksomhed.

Mange pendlere

På minussiden peger rapporten blandt andet på problemer med detailhandelen, kvalificeret arbejdskraft og iværksættere.

Detailhandlen lider under ændrede forbrugsvaner og nethandel. Kommunens virksomheder fortæller, at de har problemer med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, og der er færre iværksætterne, der etablerer sig i Ikast-Brande Kommune end i resten af landet.

En anden udfordring er pendlingen. Der arbejder 22.913 personer i Ikast-Brande Kommune, og heraf pendler hele 11.440 ind til kommunen - altså cirka hver anden person.

Det er et tal, der naturligt nok ærgrer formand for Erhverv, Vækst- og Bosætningsudvalget i Ikast-Brande Kommune, Annette Mosegaard (K).

- Eftersom en kommunes skatteindtægter afhænger af, hvor man har bopæl, er det da utroligt ærgerligt, at så mange pendler til kommunen i stedet for at bo her, siger hun.

Uddannelses-katastrofe

Annette Mosegaard ser en tydelig sammenhæng mellem pendling, kvalificeret arbejdskraft og uddannelse.

- Virksomhederne fortæller, at de sjovt nok godt kan finde højtuddannet udenlandsk arbejdskraft. Det kniber mere med at få de højtuddannede danskere hertil fra storbyerne. Det var set med mine briller en katastrofe, at man centraliserede uddannelserne til de største byer, for så er de unge etableret i disse byer og dermed meget sværere at flytte, siger hun.

Tallene giver hende helt ret. Hele 76 procent af de universitetsuddannede, der arbejder i Ikast-Brande Kommune bor ikke indenfor kommunegrænsen.

Annette Mosegaard vil derfor gerne satse mere på uddannelse, og så vil hun også gøre det mere attraktivt at bosætte sig i kommunen.

- Vi skal da eksempelvis have udstykket nogle rigtig attraktive områder i Brande. Sådan nogen med egen badesø og badebro - og hvad ved jeg. Det er jo et enormt potentiale blandt de mange, der ikke bor her, men arbejder her. Vi skal motivere dem til også at ville bo her, siger hun.