Niebuhr Gears-veteraner holder hjulene i gang: Her kan man sige, hvad man tænker

Jørgen Albæk og John Quistgaard fejrer henholdsvis 35 og 25 år hos tandhjuls­producenten Niebuhr Gears i Ikast

Udgivet:22. marts 2019, 12.22

Læsetid:4 minutter

Jørgen Albæk har i 35 år proceret tandhjul hos Niebuhr Gears. Foto: Lene Sejerkilde

Lene Sejerkilde
Navneredaktør| les@herningfolkeblad.dk

4 år siden

Jubilæum - Jørgen Albæk fylder snart, og John Quistgaard er blevet 67.

Så egentlig kunne de begge med god samvittighed gå rundt derhjemme og nyde den tredje alder. Men de stiller stadig vækkeuret og møder på arbejde hos Niebuhr Gears i Ikast.

Godt nok er den ene gået over til at have fyraften ved middagstid, mens den anden holder sig til fire ugentlige arbejdsdage. Men pension snakker de ikke om.

I fredags fejrede de sammen med virksomheden, kollegaer, tidligere kollegaer og familiemedlemmer, at de har været ansat i henholdsvis 35 og 25 år hos tandhjulsproducenten.

Med på råd

- Måske er der ikke længere så mange unge, der har den holdning, vi har. Vi kan da godt finde på at sige, at vi er ligeglade. Men det er vi jo ikke. For os er virksomheden lidt som var det vores egen, konstaterer de to ret enigt.

Stemningen omkring bordet er ellers mere godmodigt drillende, end den er fyldt af lyserød enighed. Og bag ordene ligger en stor portion stolthed over at være en del af den familiedrevne virksomhed, de hver især kom til, da der kun var en halv snes medarbejdere med daværende direktør Frank Niebuhr i produktionen og med hans søn Rasmus, der i dag står i spidsen for et foretagende med 140 medarbejdere, som fejedreng.

- Her kan man sige, hvad man tænker. Og hvis det er fornuftigt, bliver der lyttet, forklarer John Quistgaard og giver som eksempel, at alle daværende medarbejdere var med til at bestemme, om virksomheden skulle bygge ud i eksisterende lokaler eller flytte til helt nyt ved Herning-motorvejen. Og da der viste sig en helt klar stemning for nybyggede og tidssvarende rammer, blev de også taget med på råd om indretning af produktionen.

Smeden kan trylle

John Quistgaard - eller »Smeden« som han ret logisk bliver kaldt på grund af sin uddannelsesmæssige baggrund - havde 22 år hos Hammerum Staldbyg, nogle år i stilladsbranchen og en enkelt måned som montør bag sig, da han bankede på døren hos Frank Niebuhr, som han kendte en smule fra den lokale golfbane.

- Det der montør gik bare slet ikke, så jeg skulle hurtigst muligt finde noget andet og var egentlig ligeglad med, hvad det var. Til at begynde med kom jeg på prøve som altmuligmand ... og det var jeg så i vel 10-15 år, griner han og konstaterer, at svendebrevet som smed da kom i brug undervejs, og at han i dag blandt andet har en supportfunktion for kollegaerne, bygger reoler, laver fundamenter for maskinerne, så de står stabilt og meget andet. Han har sågar gravet den lille sø ved virksomhedens nye domicil og installeret springvand til iltning af vandet.

Tandhjul til F-16

- Ja, hvis jeg absolut skal sige noget pænt om Smeden, er det vel, at det altid er ham, jeg går til, når jeg har en opgave, der driller. Han kan trylle, lyder det tørt fra Jørgen Albæk.

Han havde allerede været i virksomheden 10 år, da John Quistgaard kom til.

Albæk er oprindelig udlært mekaniker - siden flymekaniker - og arbejdede på flyvestationen i Karup, »men militærfolk er et folkefærd for sig, og man skulle notere ned, hver gang man løsnede en skrue eller strammede den igen,« husker han.

Derfor udnyttede Jørgen Albæk den mulighed, der var i hans kontrakt, for at tage et års orlov og prøve noget andet af.

- Den dag, Frank Niebuhr ansatte mig, sagde han, at hvis jeg var heldig, kunne jeg måske lave et helt perfekt tandhjul selv om et par år. Jeg tænkte: »Hvad f... er han for en?« - jeg havde jo da en uddannelse ... Men han fik ret. Det med at lave tandhjul er en præcisionsting, som man aldrig bliver helt udlært i. Og jeg lærer stadig nyt hver dag, fortæller Jørgen Albæk.

Da han blev ansat i virksomheden, var han medarbejder nummer 12, og produktionen var så småt ved at svinge over fra det oprindelige fokus på tekstil-industrien til det nye fokus på produktion af tandhjul.

- Der er så mange udfordringer i at lave tandhjul. Dengang vi begyndte, arbejdede vi i mål ned til tiendedele milimeter. Nu beregner vi i my (tusindedele, red.). Og man kan jo lige så godt lave det rigtigt første gang, så det handler om at være omhyggelig, forklarer Albæk, som indimellem sender en tanke med »sine« tandhjul og der, hver de skal hen og virke.

John Quistgaard - eller slet og ret »Smeden« - fejrer 25-årsjubilæum. Foto: Lene Sejerkilde