Får man fede grise af at spare på foderet?

Kan det betale sig at investere i kultur?

Udgivet:12. november 2018, 07.50

Læsetid:3 minutter

Dina Raabjerg

Af Dina Raabjerg Enghavevej 59, Ikast

4 år siden

LÆSERBREV Som de fleste nok ved, har Ikast-Brande sparet massivt i det nye budget, og kulturen har virkelig måtte stå for skud.

Nogle mennesker har den holdning, at kulturen skal klare sig på markeds vilkår. Men hvad betyder det egentlig i praksis?

Vil bibliotekerne fx kunne klare sig på markeds vilkår? Kan breddeidrætten? Hvad med musikskolen? Eller de mange foreninger som fx rideskolen, der modtager lokaletilskud? Og hvad vil det betyde, hvis vi bare lukker helt ned?

Faktum er, at kunst og kultur er meget mere end overskud på en musikalsk oplevelse.

I forhold til vækst giver kulturkroner effekt i omsætning på turisme. Det brander en by/region. Man opbygger en kreativ sektor, som i sig selv kan genere en masse forretning som fx vores dygtige designere i Ikast-Brande. Kulturen kan også understøtte innovation og nytænkning.

Fysisk og mental sundhed

Kigger vi ud over det med at skabe forretning, så skaber kulturen værdi i forhold til både den fysiske og mentale sundhed. Den kan understøtte demokrati, ytringsfrihed, og i den grad øge sammenhængskraften og den lokale identitet. I Ikast-Brande er sporten fx en del af vores identitet.

Kulturen kan også gøre en væsentlig forskel i forhold til konkrete boligområder, når der investeres heri. Og mange vækstkommuner har da også forstået, at kulturen er værd at satse på. Gode kulturelle tilbud er blevet attraktive, når folk skal vælge, hvor de bosætter sig. Det er ikke nok, at der er arbejde og plads til børnene i institutionerne - vi skal også have oplevelser og aktiviteter at samles om. Undersøgelser viser, at særlig for de 50+ årige, er kulturtilbud afgørende for, hvor man bosætter sig.

Kulturministeren nævnte for nylig en række konkrete kulturelle initiativer, der har gjort en enormt forskel i lokalområderne. Fx en satsning indenfor idræt i Vollsmose, der bygger bro mellem børn i boligområdet og børnene udenfor. Hun nævnte andre eksempler på, hvordan kulturen understøtter den lokale sammenhængskraft. Fx surfermiljøet i Klitmøller, eller Selde i Skive Kommune, hvor borgerne har inviteret kunstnere til byen og sammen med dem har skabt en enorm udvikling af landsbyen.

Hovedrystende

I en tid, hvor Ikast-Brande har massive udfordringer med at tiltrække stærke borgere, der kan bidrage til kommunekassen med skatteindtægter, - indtægter der kan betale skoler, dagtilbud og hjemmepleje - virker det derfor hovedrystende, kortsigtet og direkte ubegavet, at man har skåret så hårdt i kulturen. Regnestykket vender simpelthen helt forkert. Med et kommende Bestseller tårn bør vi fx investere i turistkontoret; ikke nedlægge det.

Hvis vi ønsker begyndelsen til enden, så er det sikkert fint nok med massive besparelser på kulturområdet. Men hvis vi vil mere end bare endeløs udhuling af de offentlige opgaver og tilbud i Ikast-Brande kommune, så skal der også investeres. - Man får jo heller ikke fede grise og gode malkekøer ved at spare på foderet og de fysiske omgivelser vel?