God tid til morgenkaffen og avisen

Ida Silbye fylder torsdag 15. september 90 år

Udgivet:15. september 2022, 15.25

Læsetid:2 minutter

Ida Silbye fylder 90 år på tordag og ser tilbage på sit liv med glæde og kærlighed. Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist

1 år siden

IKAST Et godt liv levet i kærlighed. Det er hvad Ida Silbye kan se tilbage på, her hvor hun sidder i stuen i sit hjem i Ikast.

Der er kun få dage til hun fylder 90, men som hun siger: Det er jo bare et tal.

Men torsdag 15. september er det ni årtier siden hun tittede frem i en familie, hvor hun som den yngste af en søskendeflok på syv, blev efternøleren alle passede på

- Mine forældre sagde altid, at de skulle have nogen til at passe på dem, når de blev gamle, siger Ida Silbye og smiler.

For som efternøleren var det nemlig hende der blev passet på.

Hun voksede op i det østjyske omkring Randers, hvor hun fik lov til at gå i skole og få en realeksamen. Da tiden blev moden til at hun skulle rykke hjemmefra blev det til Skive, hvor en bror var bosat.

- Jeg kom i huset hos en lægefamilien, men blev ret hurtigt spurgt om jeg ikke hellere ville arbejde på klinikken. Og det var da meget mere spændende, så det sagde jeg straks ja til, fortæller fødselslaren, der her grundlagde sin karriere indenfor sundhedssektoren.

Hun flyttede nemlig videre til Sjælland og fik arbejde som lægesekretær på Holbæk Amts-og tuberkulosehospital, hvor hun blandt andet var med ude i det opsøgende arbejde i hjem og på de lokale skoler.

Hun valgte senere at flytte tilbage til det jyske og arbejde i nogle år på Randers Amtssygehus.

I 1978 tog hun endnu en stor beslutning, og flyttede »over« til Ikast. Det var over højderyggen og helt derude på de sandede hedejorde. Ingen af hendes nærmeste forstod, hvad hun ville der.

Men i det midtjyske havde Ida Silbye fundet kærligheden og flyttede ind hos overtandlæge Ole Silbye, der siden midten af 60’erne havde haft travlt med at opbygge den kommunale tandpleje i Ikast.

Selv fik hun arbejde som lægesekretær på sygehuset i Herning og fandt sig hurtig til rette i byen og er i dag stadig medlem af Innerwheel, og er blandt andet med til at sy de såkaldte hjertepuder, der doneres til brystopererede kvinder i Skejby

Ida Silbye havde den sorg at miste sin mand for to år siden.

Hun bruger i dag blandt andet tid på at læse.

- Jeg skal jo helst læse dagens avis, og holder flere forskellige. Jeg giver mig god tid, og ja så har jeg et stort hus at passe, og der er altid noget, der skal ordnes, siger hun.

Den runde fødselsdag fejrer hun i forskellige tempi. Faktisk med tre frokost-arrangementer

- Så kan jeg holde det herhjemme. Jeg kan nå at tale med alle og vi med hinanden. Det sætter jeg pris på, siger Ida Silbye, der som sådan ikke ønsker sig noget til sin fødselsdag.

- Jeg synes jo det er en gave, at folk kommer. Det betyder noget, siger hun.