Frosten bed: Murstensskulptur ved tandklinik klaprede tænder

Den nye murstensskulptur ved tandklinikken på Sjællandsgade er pakket ind og venter på rodbehandling

25. februar 2021, 09.54

Frosten har bidt sig fast i den ellers helt nye murstens­skulptur på Sjællandsgade i Ikast, hvor mørtlen ikke har nået at tørre, før den hårde rost har fået fugerne til at vokse og sprænges. Foto: Privatfoto

IKAST Det er hverken bolsjer eller sodavand, der har skabt huller i den nye murstensskulptur »Et Godt Bid« ved Den kommunale Tandklinik på Sjællandsgade.

Det er såmænd frosten, der de seneste uger har bidt fra sig.

Ikke bare i marv og ben, men også i den mørtel, som kunstneren Ole Videbæk har samlet værkets mursten med.

- Det er træls og godt nok øv! Jeg har aldrig oplevet det før med mine værker. Men jeg må bare konstatere, at den er muret for sent på året. Jeg afsluttede sidst i oktober, og har brugt måske 1000 liter vand. Det har ikke kunnet nå at tørre, inden den hårde frost satte ind, konstaterer kunstneren.

Vandet i mørtlen har under frosten udvidet sig og fået fugerne mellem stenene til at vokse, så selve murstenene har løsnet sig.

Ole Videbæk har foreløbig kun fået tilsendt billeder af værkets tilstand, men har endnu ikke set, hvordan det ser ud i virkeligheden.

Solen skal skinne

- Det er da træls. Men jeg skal da op og kigge på det inden så længe. Men der går jo lidt tid, inden jeg kan få det udbedret. Det skal være både varmere og mere tørt i vejret, konstaterer han og indrømmer, at han er overrasket over situationen.

Det var Bo Udby, der som nabo til kunstværket reagerede, da et større angreb syntes at sætte ind på kunstværket, hvor hullerne i murstenene begyndte at brede sig, som var Karius og Baktus på krigsstien.

- Jeg har taget et par sten med hjem til mig selv, for at de ikke skulle blive væk, fortæller Bo Udby, der, siden værket blev færdigt, har set, hvordan børn, der ventede på at komme til behandling på klinikken, ikke har nøjedes med at kigge på skulpturen, men også har været draget til at klatre op på det og nyde udsigten.

Gerne se og røre

- Og det må de også meget gerne. Det er dejligt, at det bliver brugt. Det kan det godt holde til under normale omstændigheder, siger kulturkonsulent Carsten Jensen fra Ikast-Brande Kommune.

- Det er »skidegodt«, at du reagerer på, at den er ved at gå fra hinanden. Vi kommer jo ikke sådan på daglige ture for at holde øje med vores kunst, siger Carsten Jensen, der kun har rosende ord til Bo Udby.

Bo Udby var bange for, at hele den ene side ville falde sammen, og er bekymret for, at den ydre forskalling ikke har noget at hæfte på inden i den runde form.

Numre og tal

- Jeg fulgte jo med, da han byggede det og så, hvordan hver enkelt sten nøje var markeret med numre og bogstaver, så det var da ærgerligt, hvis det faldt helt sammen, siger Bo Udby.

Carsten Jensen sendte allerede i sidste uge et af medlemmerne af Billedkunstrådet på rekognosceringstur, hvorefter begge dele af »Et godt Bid« nu er pakket godt og grundigt ind i presenninger og isolerende måtter.

- Der er værker af Ole Videbæk, der har stået i 40 år, så det er bare en række uheldige faktorer, der spiller ind, siger Carsten Jensen, der ikke er bekymret for værkets overlevelse.

Han tager imod de to sten, som Bo Udby har opbevaret, og konstaterer, at der nok skal en større »rodbehandling« til, før værket igen er klar til at holde til, at børnene klatrer på det.

Bo Udby (t.h.) er nabo til skulpturen og opdagede, at murstene i værket »Et godt Bid« var begyndt at løsne sig. Han får stor ros af den kommunale kultur­konsulent Carsten Jensen, der nu har sørget for, at værket er blevet dækket af, indtil det under varmere temperaturer kan få en »rodbehandling«. Foto: Tom Laursen
Et par bidder af skulpturen »Et godt Bid« ved den kommunale tandklinik på Sjællandsgade var faldet af, og Bo Udby valgte at tage stykkerne med hjem for at sikre, at de ikke blev væk. Foto: Tom Laursen