Universets farver får hårene til at rejse sig

Jesper Bjørnholt kører gerne 2400 kilometer for at sidde i hård frost og skue op mod himlen

Udgivet:15. januar 2022, 06.34

Læsetid:2 minutter

Nordlys er forskellig fra gang til gang, men altid lige fascinerende, siger Jesper Bjørnholt fra Ikast. Foto: Jesper Bjørnholt

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

IKAST Ferie er for mange ensbetydende med palmer, drinks og fyldte varme sandstrande. Men ikke for Jesper Bjørnholt fra Ikast.

Han foretrækker nærmest det modsatte: frostgrader, mørke og stilhed.

Knap havde han hejst byens borgmester ned fra toppen af byens juletræ, før han i begyndelsen af december satte kursen mod det mørke nord.

2400 kilometer tilbagelagde han og konen til det nordlige Finland, hvor han håbede at få et glimt af nordlyset.

37 frostgrader

- Man sidder dér i mørket og venter. Godt pakket ind i varmt tøj, for det er koldt - oftest mere end 20 frostgrader. Det koldeste, jeg har prøvet, er minus 37 grader. Og det var koldt, siger Jesper Bjørnholt.

- Og når lyset så dukker op på himlen, så er det, hårene rejser sig i nakken. Man får et sug i maven og føler sig så lille i et uendeligt smukt univers. Det er svært at forklare, men det er næsten magisk.

Nordlyset er forskelligt hver gang.

- Nogle gange er det som koncentrerede striber på himlen og andre gange blot en grøn tåge. Det er magisk hver gang, siger ikastboen, som er indehaver af Kronebo Boligudlejning og Tæt Tagdækning i Ikast.

Flere gange om året - og altid i sommerferien, tager han og konen autocamperen til det nordlige Finland og Norge, hvor der er ro og fred.

- Hastigheden er en anden. Der er stille og roligt, og alt foregår i et helt andet - ja, normalt tempo. Der er forståelse for alt og ikke mindst hinanden, forklarer Jesper Bjørnholt om, hvorfor han har tabt sig hjerte til de nordlige breddegrader

- Det er noget helt specielt ved at komme derop. Specielt i vinterhalvåret, hvor det først bliver lyst omkring klokken 10.30 og mørkt igen fra klokken 13.30.

Fra oktober til marts

- Nordlys kan man se fra oktober og frem til marts. Og det er bedst fra midnat og frem til klokken 3 om natten. Så handler det om at trække godt med tøj på, tænde op i grillen og lave aftensmad og have lidt at varme fingrene på.

- Jeg kan få timer til at gå ved at sidde i havestolen og bare skue op mod himlen. Dét er ferie! siger Jesper Bjørnholt så eftertrykkeligt, at man slet ikke er i tvivl.

Nordlys kan være alt fra kraftige striber på nattehimlen til tågedis, der bølger hen over horisonisten. Foto: Jesper Bjørnholt
Hvad er nordlys?

Nordlys (og sydlys, som det hedder på den sydlige halvkugle) opstår, når elektrisk ladede partikler fra solen rammer jordens nord- og sydpol. Så begynder luften i den del af atmosfæren, som ligger cirka 90-500 kilometer over jordoverfladen, at gløde. Nogle gange kulminerer bombardementet af partikler fra solen i såkaldte soludbrud, og så er nordlyset særlig kraftigt.

Kilde: Videnskab.dk