Har du en formue i dit pulterkammer?

Da tekstilindustriens arbejdspladser forsvandt fra Ikast, var træ- og møbelindustrien med til at skaffe nye arbejdspladser til byen. Det er der ingen, der har beskæftiget sig med før nu

16. februar 2018, 08.45

Eigil Nielsen causerede blandt andet levende og morsomt om sit liv på Ikast Møbelfabrik. Foto: Privat

Træindustrihistorie Ester Bukhave, der både er maskinsnedker og historiker, og Frank Artved fra Ikast Slægts- og lokalhistorisk forening har sammen med en flok ildsjæle i det forløbne år sat fokus på, at træ- og møbelindustrien får sin fortjente plads i Ikasts historie.

Forleden var mere end 40 positive deltagere mødt frem til et statusmøde. Mødet blev indledt med at Eigil Nielsen levende og morsomt fortalte om sit liv. Årene på Ikast Møbelfabrik, hos William Larsen og så meget andet. Så blev der orienteret om projektets status. Hvor langt er det kommet, hvad mangler der, og hvordan kommer det videre.

Guld på loftet?

Næste punkt indeholdt en overraskelse. »Har du en formue i dit pulterkammer?« Frank Artved viste eksempler på at Ikast Møbelfabriks teakmøbler fra 1960'rne, der blev designet af driftslederen Gunnar Tibergaard Nielsen er meget lidt efterspurgte i Danmark, men at de sælges til høje priser som fornemt »Danish Design« i Europa og i USA. Til slut, under eventuelt, efterlyste Ester Bukhave oplysninger om Midtjysk Møbelfabrik, der har eksisteret som to forskellige virksomheder med to forskellige ejere.

Der var mødt mange »ildsjæle« op, der gerne delte ud af deres store viden om træ- og møbelindustrien. Der var en god stemning og en livlig debat under hele mødet.

Efter mødet udtaler Ester Bukhave og Frank Artved:

- Det har været spændende at tage fat på et afsnit af historien, der ikke har været behandlet tidligere. Overalt hvor vi er kommet, er vi blevet godt modtaget. Alle har været åbne og har fortalt om deres oplevelser. Den gode stemning og det store fremmøde her i aften viser at projektet er blevet godt modtaget.

- Vi tror det har været en stor overraskelse for mange at Tibergaards møbler er så anerkendt som »Danish Design« og handles til så høje priser i udlandet. Vi kan kun opfordre til at Tibergaards møbler, som er et hidtil overset lokalt ikon, får sin fortjente plads, når der skal gøres noget for kulturen i Ikast-Brande kommune.

Ved du noget om træindustrien?

Der søges fortsat kontakt med flere, der ved noget om træ- og møbelindustrien i 7430 Ikast. Alle der har været i eller har haft kontakt med træindustrien kan deltage i projektet. I Facebookgruppen, "Træindustrien i Ikast", kan der etableres kontakter, der kan diskuteres og lægges oplysninger op.

Efterhånden som historierne kommer ind, lægges de på Ikast slægts- og lokalhistorisk forenings hjemmeside: www.ikasthistorie.dk/træindustrien. Her er der også kontaktoplysninger til Ester og Frank.

Tibergaard skrivebord til salg i USA for 25.200 kroner. Foto: Privat