SF: Opret ydelse til forældre der passer syge børn

En ydelse på niveau med sygedagpenge skal sikre økonomi i familier med syge børn under coronakrisen, mener SF.

Udgivet:23. april 2020, 14.48

Læsetid:2 minutter

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, mener, at forældre bør kunne få økonomisk støtte af staten under coronakrisen, hvis de passer deres syge børn og har opbrugt al ferie og lignende. (Arkivfoto)

/ Ritzau /

KØBENHAVN Forældre, der er hjemme for at passe syge børn, bør kunne få en "sygepasningsydelse". Det mener SF.

Ydelsen bør ifølge partiet indføres, fordi restriktioner på grund af coronavirusset har sendt mange børn - og dermed også deres forældre - hjem.

- Det er ganske enkelt ikke rimeligt, at familiers økonomiske grundlag skal kastes ud i usikkerhed, fordi de passer på deres børn og overholder retningslinjerne, siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr, i en pressemeddelelse.

SF opfordrer regeringen til at indføre den nye type ydelse, der skal gælde for alle forældre med syge børn - uanset om forældrene har ferie, sygedage med barnet eller afspadsering at trække på.

Beløbet for ydelsen skal som minimum være det samme som det, man kan få i sygedagpenge, mener partiet.

Forældre skal kunne få ydelsen, så længe daginstitutioner og skoler er ramt af retningslinjerne om coronavirus.

Det skal ikke kun gælde for forældre, hvis børn er syge på grund af coronavirusset. Men ved sygdom generelt, oplyser SF til Ritzau.

Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, har sendt et lignende forslag til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). FH repræsenterer omkring 1,4 millioner ansatte i Danmark.

Organisationen mener, at ydelsen til forældrene er vigtig, fordi de andre muligheder for at få løn under sygdom for manges vedkommende er brugt op på grund af nedlukningen af samfundet.

- Her er retten til at kunne blive hjemme med sine syge børn på samme ydelse, som hvis man selv var syg, en god start, siger næstformand i FH Majbrit Berlau i en pressemeddelelse.

Ydelsen bør gælde for forældre med børn, der holdes hjemme på grund af myndighedernes retningslinjer, skriver FH i meddelelsen.

Genåbningen af landet har sendt børn tilbage i vuggestue, børnehaver og fritidsinstitution. Også skoleelever fra 0. til 5. klasse er vendt tilbage.

Men hvis børnene er syge, eller hvis nogen i hjemmet er smittet med coronavirus, skal de blive hjemme, har myndighederne bestemt.

/ritzau/