Ellemanns sidste sms til sin søn var lykønskning med EU-valgsejr

Uffe Ellemann-Jensen nåede at opleve afskaffelsen af det EU-forbehold, som han "hadede mest af alle".

Udgivet:28. juni 2022, 15.12

Læsetid:2 minutter

- Vores far viste med al ønsket tydelighed, at modsætningen mellem en dybfølt kærlighed til Danmark, vores historie og det danske på den ene side og et glødende europæisk og internationalt engagement på den anden side er falsk, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

/ Ritzau /

KØBENHAVN EU, de baltiske lande og tiden som udenrigsminister spillede en vigtig rolle i Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensens tale om sin far, Uffe Ellemann-Jensen, ved en mindehøjtidelighed tirsdag i Landstingssalen på Christiansborg.

I talen valgte den nuværende Venstre-formand at fremhæve den sidste sms, som han modtog fra sin far.

Den blev sendt på aftenen, da Danmark havde stemt for at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet 1. juni.

- Da de første optællinger kom ind, fik jeg en sms fra min far, og han skrev: "Nu tør jeg. Tillykke. Det er især din sejr. Jeg er stolt af dig, søn", fortalte Jakob Ellemann-Jensen.

- Det var den sidste sms, jeg fik fra min far. Jeg er knageme også stolt af ham, og jeg har altid været det.

Tidligere udenrigsminister og Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen døde 18. juni i en alder af 80 år efter længere tids sygdom.

Ifølge sin søn satte den nu afdøde markante politiske skikkelse pris på, at han nåede at opleve afskaffelsen af forbeholdet.

- Hvor er jeg glad for, at han fik det her med: Afskaffelsen af det forbehold, som han hadede mest af alle, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Mindehøjtideligheden blev afholdt i forlængelse af Uffe Ellemann-Jensens bisættelse tirsdag fra Holmens Kirke i København.

I sin tale fortalte Jakob Ellemann-Jensen, hvordan han ofte søgte råd hos sin far og satte pris på hans nærvær.

Jakob Ellemann-Jensen fremhævede - som også flere analytikere har gjort - derudover, at Uffe Ellemann-Jensen var med til at modernisere Venstre.

Og så kom han med afsæt i sin fars virke med et lille indspark i debatten om forholdet mellem Danmark og verden.

- Vores far viste med al ønsket tydelighed, at modsætningen mellem en dybfølt kærlighed til Danmark, vores historie og det danske på den ene side og et glødende europæisk og internationalt engagement på den anden side er falsk, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

- Man kan sagtens elske både Danmark, Europa og verden, sagde han.

Kort efter Jakob Ellemann-Jensen talte statsminister Mette Frederiksen (S). Også hun lagde blandt andet vægt på Uffe Ellemann-Jensens internationale virke.

- Han vil blive savnet ikke bare af sin familie, men af Danmark og af kolleger i Europa. Æret være hans minde, sagde hun.

Det var hendes sidste ord, inden hun gav et kram til Jakob Ellemann-Jensen og Karen Ellemann og hastede ud af Landstingssalen.

Hun skal nemlig til Nato-topmøde i Madrid - helt i "Uffes ånd", som der blev sagt.

/ritzau/

Mindehøjtidelighed på Christiansborg for Uffe Ellemann-Jensen Anders Fogh Rasmussen (i midten) holdt tale ved mindehøjtidelighed i Landstingssalen på Christiansborg for Uffe Ellemann-Jensen. Efterfølgende hilste han på Jakob Ellemann-Jensen og Karen Ellemann. Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Mindehøjtidelighed på Christiansborg for Uffe Ellemann-Jensen Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt tale ved mindehøjtideligheden i Landstingssalen på Christiansborg for Uffe Ellemann-Jensen. Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Mindehøjtidelighed på Christiansborg for Uffe Ellemann-Jensen Der var godt proppet med mennesker til mindehøjtideligheden i Landstingssalen på Christiansborg for Uffe Ellemann-Jensen. Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix