På rejse i Afrika: Indsamlingsleder besøgte nødhjælpsprojekter i Kenya

Menighedsrådsmedlem Hans Jørgen Hansen fra Engesvang har været på studietur til Folkekirkens Nødhjælps projekter i Kenya

Udgivet:01. januar 2023, 13.00

Læsetid:3 minutter

Hans Jørgen Hansen ses her i et havefællesskab i Naotin nær Lodwar i Turkarna-regionen, hvor det er lykkedes at lave en vandboring, så man kan dyrke grøntsager på trods af den fremmasende ørken-dannelse på Afrikas Horn. Fotograf: Torben Hvid

1 måned siden

ENGESVANG I det nordlige Kenya har de som andre områder på Afrikas Horn ikke fået regn i flere år. Ørkenen breder sig og driver folk på flugt eller slår dem ihjel.

Alligevel er der enkelte positive lysglimt enkelte steder. Det er blandt andet takket være projekter, der styres af Folkekirkens Nødhjælp fra Danmark.

Hans Jørgen Hansen, der er menighedsrådsmedlem i Engesvang og lokal indsamlingsleder for Folkekirkens Nødhjælp, har for egen regning været på studietur til nogle af organisationens projekter i Kenya.

Han skriver i en pressemeddelelse:

- Det var så deprimerende at opleve tørkens hærgen. Savannen bliver til ørken – og ikke mindst er det uhyggeligt at opleve, at der fortsat er mennesker, som forsøger at overleve derude. Og så meget mere oplivende var det at opleve udviklingsprojekter, hvor det er lykkedes at lave vandboringer, så familier kan dyrke køkkenhaver, de kan leve af, siger Hans Jørgen Hansen.

Hans rundrejse i Kenya førte ham også til de store flygtningelejre Kakuma og Kalobei, der huser omkring 240.000 flygtninge fra mange lande i Afrika. FN har skabt et fristed, hvor folk kan søge beskyttelse fra krig, forfølgelse og sult. I al trøstesløsheden giver Folkekirkens Nødhjælp nogle relativt få personer og familier starthjælp til at etablere forretninger, køkkenhaver eller husdyrhold.

- De, som er så heldige at være del af de her projekter, ser et håb for fremtiden. Desværre er det ikke alle, der kan få hjælp, men vi i den rige del af verden må gøre, hvad vi kan, for at endnu flere kan få hjælp til at starte et mere værdigt liv, siger Hans Jørgen Hansen.

Hans rundrejse førte ham også til projekter i højlandet mod syd. Her er Folkekirkens Nødhjælp blandt andet engageret i et projekt med at få kommercielle virksomheder til at lave udviklingsprojekter. Det er projekter, hvor lokale landbrugsproducenter dels får tilført ny viden og dels en højere afregning end tidligere. Konkret var der besøg hos en virksomhed, der arbejder på at genoplive en produktion af blomster, der kan bruges i stedet for kemiske plantegifte. Det bliver nemlig efterspurgt rundt om i verden nu, efter produktionen har ligget stille i mere end 20 år.

Der var også besøg hos den anglikanske kirke, der efter inspiration fra Danmark er ved at opbygge en organisation med »grøn kirke«. Det er for at sprede inspiration til både kirker og befolkningen til at tænke i mere bæredygtige baner. Blandt andet arbejder man med på at få husmødrene til at anskaffe et minikomfur til madlavning. Det kan nedsætte forbruget af brænde med 60 procent i stedet for at lave maden direkte over et bål, ligesom det nedsætter den tid, kvinderne bruger på madlavning og på at finde brænde.

- Det er ved at gøre tilværelsen lettere for kvinderne, at man gør tilværelsen lidt lettere for familierne og dermed også giver kommende generationer en chance for at få et bedre liv. Det er det, det handler om: En verden, hvor alle mennesker har en mulighed for at få et godt og værdigt liv, siger Hans Jørgen Hansen.

Han holder foredrag om sine oplevelser på turen onsdag 18. januar i Hørup Kirkecenter i Kjellerup og i Engesvang Sognehus onsdag 8. februar.

Naotin landbrugsgruppe nær Lodwar. Rebacca Aripon plukker amaranth til aftensmaden. Foto: Hans Jørgen Hansen
Ørkendannelse. Foto: Hans Jørgen Hansen