Blåhøj løb med sejren i lokaldysten

Borgerne i Blåhøj kan nu bryste sig af at være kommunens mest aktive by - Blåhøj sejrede foran Gludsted, Nørre Snede og Bording

Udgivet:06. december 2021, 14.37

Læsetid:4 minutter

Borgerne i Blåhøj tilbagelagde 928,6 kilometer og blev dermed vinder af lokaldysten. Foto: Privatfoto

2 år siden

IKAST-BRANDE Lokaldysten er et motionsarrangement, hvor lokalsamfund i Ikast-Brande Kommune dyster mod hinanden om at tilbagelægge flest kilometer via cykel, gang eller løb.

I år blev dysten holdt for første gang og her deltog Nørre Snede, Gludsted, Blåhøj og Bording.

Efter fire aktive lokaldyster med cirka 500 deltagende borgere fordelt på de fire lokalsamfund, blev det til sidst Blåhøj, som løb med titlen som vinder af »Lokaldysten 2021«.

Blåhøj tilbagelagde 928,6 kilometer over to timer, og selvom både Bording og Nørre Snede samlet set tilbagelagde flere kilometer, tages der højde for indbyggertallet, og derfor kunne Blåhøj tage titlen som det mest aktive lokalsamfund - efterfulgt af Gludsted, Nørre Snede og Bording.

I Lokaldysten er man afhængig af, at så mange borgere fra byen som muligt deltager, hvilket vil skrabe flere kilometer i banken.

Den gode tilslutning rundt i lokalsamfundene kunne mærkes hos flere af de lokale tovholdere i blandt andet Gludsted og i Nørre Snede.

Dejlig oplevelse

- Det var en skøn oplevelse at se byen bakke op om denne fælles motionstur, og at se alle børn, unge, ældre og familier stå sammen om at få flest kilometer i benene og have det sjovt sammen, fortæller Kirsten Hoffmann, der er tovholder i Gludsted.

- Det var dejligt at se, at lokalsamfundet bakkede så godt op. Der var højt humør og engagement, siger Mikael Mortensen, der er tovholder i Nørre Snede.

Til Lokaldysten er motion, samvær og fællesskab bærende elementer for det deltagende lokalsamfund.

Det betød blandt andet i Blåhøj, at dysten var med til skabe en fælles sag for indbyggerne, og at alle borgere uanset alder og fysisk formåen dystede om at blive det mest aktive lokalsamfund.

- Det var en rigtig god eftermiddag for alle. Lige meget om man var en familie med den mindste i barnevogn, eller om man ville løbe halvmaraton eller bare gå en enkelt runde, om man cyklede runder på en handicapcykel eller 25 kilometer på racercykel, ja, så var der plads til alle, og det var noget vi var fælles om. Der blev hygget, grinet og svedt i fælleskab, siger Vinni Riber, der er tovholder i Blåhøj.

Flere aktive borgere

Ifølge Christian Rytter Valbak, som er ansvarlig for Lokaldysten i Ikast-Brande Kommune, er dette en af styrkerne ved Lokaldysten; at alle borgere kan deltage uanset fysisk formåen og på tværs af generationer.

- Ud over at konkurrencedelen fylder hos de enkelte lokalsamfund - især når det gælder nabobyen - er en af hovedpointerne ved Lokaldysten, at man laver et lokalt arrangement, hvor stort set alle kan deltage, siger Christian Rytter Valbak.

Et af de store mål med Lokaldysten er, at få flere borgere i Ikast-Brande Kommune ud at bevæge sig - og gerne i fællesskaber.

- Der er ingen tvivl om, at Lokaldysten er med til at understøtte kommunens vision i »Bevæg dig for livet«-samarbejdet, hvor vi sammen med DGI og Danmarks Idrætsforbund gerne vil have flere fysisk aktive borgere i kommunen, siger Christian Rytter Valbak.

Opgaven bliver ifølge Christian Rytter Valbak at få skabt nogle bevægelsesfællesskaber omkring Lokaldysten, hvor borgerne for eksempel kan træne sammen både op til og efter dysten.

- Et af målene er på sigt er at kunne skabe en forankring, så de borgere som deltager i Lokaldysten også fortsætter med at være aktive bagefter, siger Christian Rytter Valbak.

Foruden ovenstående skal Lokaldysten være med til at skabe sammenhængskraft og en fælles sag i de enkelte lokalsamfund, hvor lokalråd, foreningsliv og andre kan gå sammen om at samle byen for en fælles sag.

Vi gør det igen

- Der snakkes om det endnu, så det er helt sikkert, at vi vil deltage til næste år, lyder det fra Kirsten Hoffmann.

Lokaldysten afholdes igen i 2022 - forhåbentlig med endnu flere lokalsamfund, som er klar til at motionere i fællesskab og dyste mod nabobyerne. Ude i lokalsamfundene er man ikke i tvivl: der et ønske om at deltage igen - et ønske som kommer via en bred opbakning i byen.

I 2022 vil det være muligt at deltage i Lokaldysten i sommerhalvåret, således at vinderne offentliggøres ved Årets Prisuddeling 2022, som afholdes af Ikast-Brande Kommune til efteråret.