Klosterlund Museum og Naturcenter er genåbnet: Oplev stenalderen - nu med håndsprit

I sidste uge genåbnede Klosterlund Museum og Naturcenter efter corona-lukning

Udgivet:05. juni 2020, 18.00

Læsetid:6 minutter

Det var en glad museumsinspektør Julie Lolk, der i sidste uge kunne genåbne dørene til Klosterlund Museum og Naturcenter ved kanten af Bølling Sø. Museet har som alle andre offentlige institutioner i samme branche været tvangslukket i corona-tiden. Her ses Julie Lolk i den del af museet, der handler om den seneste omgang tørvegravning. Foto: Henrik Ole Jensen

Thomas Vang Nielsen
Journalist
Henrik Ole Jensen
Fotograf

3 år siden

ENGESVANG - »Max 190 personer på museet«. Det bliver i hvert fald ikke i dag, lød det med et smil fra 72-årige Jytte Madsen fra Aarhus-forstaden Risskov, da hun læste op fra et skilt ved indgangen til Klosterlund Museum og Naturcenter nær Bølling Sø.

I selskab med tre andre seniorer udgjorde hun de fire første besøgende, da museet onsdag formiddag genåbnede efter en ufrivillig corona-pause siden 12. marts.

- Vi holder ferie på Hesselhus Camping og er lige cyklet herover for at kigge nærmere på museet. Faktisk blev vi positivt overraskede. Da jeg så skiltet ude ved vejen, tænkte jeg, at det bare var et naturcenter med nogle plancher på væggene, men det er meget større, end vi troede. Udstillingerne er ret interessante, og jeg kunne sagtens bruge flere timer her, men nu må vi hellere cykle tilbage og få frokost, sagde Jytte Madsen og besteg jernhesten.

Må undvære store selskaber

Museum Midtjylland bestyrer fem museer, som alle har haft lukket for besøgende fra 12. marts på grund af corona-situationen i Danmark.

Alle arrangementer har været aflyst eller udskudt i perioden. Genåbningerne sker stille og roligt ved bare at vende tilbage til de oprindelige åbningstider.

Krav og anvisninger fra sundhedsmyndighederne følges naturligvis, så på Klosterlund kan man nu opleve, at udstillingen om stenalderen er tilføjet en dispenser med håndsprit.

- Vi må konstatere, at genåbningen ikke trækker så mange gæster lige den første dag. Men det var faktisk ventet, sagde museumsinspektør Julie Lolk og fortsatte:

- Det er en onsdag formiddag, mange er vendt tilbage på jobbet, og de fleste af vores besøgende kommer i weekenden. Hovedparten af hverdagsgæsterne plejer at være større selskaber, der bestiller rundvisninger, og det er jo ikke muligt lige nu på grund af forsamlingsforbuddet, sagde museumsinspektøren.

Færre ord - flere oplevelser

Klosterlund Museum og Naturcenter ligger i en tidligere tørvefabrik, der blev opført i perioden 1909 til 1912 af Martin Anchersen, som tjente gode penge på at grave tørv i moseområdet.

Tørv blev brugt som brændsel, og var et godt alternativ til træ i den skovfattige egn.

Derfor er det helt naturligt, at en del af udstillingerne på museet er dedikeret til at formidle viden om den tørvegravning, som satte et markant præg på flere af egnens byer.

Tørveudstillingen blev i 2019 relanceret i en moderniseret udgave, hvor der er skåret ned på antallet af småkedelige plancher med oceaner af tekst, og skruet op for oplevelser.

De gamle maskiner, originale genstande, tekster og billeder giver en følelse af, hvordan arbejdet er foregået, og hvordan man har levet og anvendt tørven.

En effektiv ung dame

I den ene ende af lokalet finder man to store glasmontrer, som hver indeholder en mindre stue.

Bogstavelig talt.

Den ene stue viser tørvearbejderens hjem, og den anden stue viser tørveproducentens hjem.

Man føler sig et øjeblik hensat til en del af Den Gamle By i Aarhus.

Midt i rummet står en trillebør af træ, fuldt læsset med brune klodser i samme størrelse som nyskårne tørv.

På et skilt oplyses, hvordan man stakkede tørvene, så de kunne tørre.

Der hænger også et stopur i en snor samt et skilt med teksten: »I 1928 kunne 12-årige Gunda fra Julianehede rejse 30.000 tørv om dagen! Hvor mange kan du rejse på et minut?«

- Nogle gange kan en hel skoleklasse godt komme op på Gundas tempo, hvis eleverne samarbejder, fortalte Julie Lolk.

Tørvegravere fandt lig

Tørvebaron Martin Anchersen erfarede hurtigt, at han og de ansatte ikke var de første, der havde gravet efter tørv i den gamle mosejord.

Der skulle ikke mange spadestik til, før fortiden væltede frem fra undergrunden.

Det nok mest berømte eksempel er det velbevarede moselig Tollundmanden, som blev fundet ved østsiden af den nuværende Bølling Sø i maj 1950.

Han er i dag udstillet på Silkeborg Museum.

Men der blev fundet tusindvis af andre genstande, som arkæologerne kan knytte til forskellige bosættelser og tidsperioder.

Heldigvis havde Anchersen en stor lidenskab for historiske værdier, så da hans folk fandt adskillige træspader fra jernalderen i mosen, blev de nænsomt gemt til eftertiden. De kan i dag ses på museet.

Gevinst ved motorveje

Andre fund er gjort i nyere tid og ikke kun ved søens kanter.

Som de fleste ved, er Herning-området blevet en del motorveje rigere i de seneste årtier, og under disse store anlægsarbejder fra Brande i syd til Aulum i nord og Bording i øst fandt arkæologerne talrige spor fra fortiden.

Levn og genstande, som i dag er udstillet på museet ved Engesvang.

Apropos veje, så kan man på Klosterlund se Nordeuropas ældste, bevarede hjul »Kideris-hjulet«, som i 1940 blev fundet i en mose syd for Herning.

Sammen med en række andre genstande fortæller det om de tidlige vejforløb, og de muligheder det gav for at skabe vækst og velstand.

»Nyheder« på vej

I en anden bygning var Museum Midtjylland og en gruppe frivillige ildsjæle før corona i gang med at skabe en ny udstilling om stenalderjægerne ved Bølling Sø.

- Det står lidt som en Pompeji-situation, hvor alt bare er forladt i fuld hast. Nu hvor vi er tilbage, finder vi skruemaskiner og alt det andet værktøj, præcist hvor det blev efterladt, da alle fik at vide, at vi skulle lukke ned straks, siger Julie Lolk.

Målet er at oprette en helt ny udstilling med genstande, som har ligget på museets depot, siden de blev fundet. I nogle tilfælde siden Nationalmuseet i 1936 foretog en udgravning af en boplads fra cirka 7500 år før Kristus, som gav navn til Klosterlundkulturen.

- Blandt andet vil vi udstille et helt kranie fra en urokse. Det bliver fedt at kunne vise frem, efter det har ligget gemt væk, sagde museumsinspektøren.

Hygge for hele familien

Klosterlund Museum og Naturcenter rummer også en udendørs del, hvor børnefamilier har mulighed for fri leg på den store naturlegeplads med udsigt til Bølling Sø.

Om sommeren viser de frivillige hjælpere, hvordan det hårde arbejde foregik, dengang man gravede tørv med hånd- og maskinkraft.

Der er også borde og bænke, hvor man kan nyde madpakken, inden man eventuelt begiver sig ud på en gåtur ad stierne omkring Bølling Sø.

Det er lidt som at være i Den Gamle By i Aarhus, når man ser, hvordan tørveproducenten møblerede sin stue. Foto: Henrik Ole Jensen
Nordeuropas ældste bevarede hjul, »Kideris-hjulet«, som i 1940 blev fundet i en mose syd for Herning, er i dag udstillet på museet ved Engesvang. Foto: Henrik Ole Jensen
Ved moderniseringen af Klosterlund Museum og Naturcenter er der fundet en ny måde at fremvise de gamle trædesten, som - sandsynligvis i jernalderen - blev lagt ud i vådområdet for at skabe en farbar sti. Stenene blev fundet under tørvegravning i 1927. Foto: Henrik Ole Jensen
Klosterlund Museum og Naturcenter rummer også en udendørs del, hvor man ud over maskiner fra tørveindustrien kan opleve de smukke omgivelser ved søen samt en børnevenlig naturlegeplads. Foto: Henrik Ole Jensen
Læs også
Op af sofaen: Nu er der to Bevægelsesuger Op af sofaen: Nu er der to Bevægelsesuger
Læs også
Op af sofaen: Nu er der to Bevægelsesuger