Foredrag med Henrik Dam Kristensen: Bekymringer på folkestyrets vegne

Der var både saglige analyser og anekdoter, da Henrik Dam Kristensen holdt foredrag i Engesvang

Udgivet:19. februar 2023, 16.00

Læsetid:3 minutter

Foredrag i Engesvang Sognehus med Henrik Dam Kristensen. Foto: Hans Jørgen Hansen

1 måned siden

ENGESVANG Politikere er meget bedre end deres rygte, men der er samfundsudviklinger, som er en trussel for vores demokrati.

Det var nogle af udsagnene fra tidligere formand for Folketinget Henrik Dam Kristensen, da han onsdag aften holdt foredrag i Engesvang Sognehus.

Det fortæller Hans Jørgen Hansen fra Engesvang Kirke.

Den forhenværende politiker fortalte om sin politiske karriere, der begyndte hjemme i Vorbasse og sluttede 1. november sidste år, da han for sidste gang gik ned fra Folkestyrets fornemmeste plads, formandsstolen.

Ved siden af analyserne af demokratiets tilstand blev det også til nogle anekdoter. Blandt andet om dengang han fik en god snak med Dronning Ingrid.

Det var ved en selskabelighed, hvor kutymen var, at gæsterne fik mulighed for at udveksle et par ord med de kongelige. Henrik Dam fik nævnt navnene på nogle fælles bekendte langt tilbage. Og enkedronningen kom i snak med politikerne fra Vorbasse. Først kom nogle kongelige embedsfolk hen og forsøgte at gøre opmærksom på, at nu var det tid til, at andre skulle til. Enkedronningen blev ved at tale. Så kom Dronning Margrethe hen og prikkede Dronning Ingrid på skulderen, som blot kikkede op på sin datter og sagde: »Søde Daisy, jeg står jo lige og taler med den venlige mand her«.

En fare for demokratiet

Der var også flere anekdoter, men der var bestemt også seriøse analyser af det danske demokrati. Blandt andet blev han spurgt til, om han nu er det sidste folketingsmedlem af folket, altså en, der ikke kun har gået på universitetet.

- Det er da lidt mærkeligt, når et folketingsmedlem i sit cv kun kan skrive tre måneders feriejob i Netto som erhvervserfaring. Men jeg skal lige huske at sige, at de unge er knalddygtige. At være politiker i dag kræver så meget, at man skal være enormt god til at sætte sig ind i sager på kort tid, sagde Henrik Dam blandt andet.

Han nævnte også, at der er en fare for demokratiet, fordi så få mennesker engagerer sig i den politiske proces.

- Politik bliver udformet af partier. I dag er der langt, langt færre medlemmer af de politiske partier. Det er partiernes lokalforeninger, der skal give input til deres politikere, men hvis der ikke er medlemmer af lokalforeningerne, kan udviklingen af politik blive noget teoretisk. Politikerne skal have noget hjælp fra jer, sagde Henrik Dam Kristensen.

Pressekampen

Han nævnte desuden, at en af de største trusler for den demokratiske proces er mediernes evige deadline.

- Tidligere havde vi politikere mulighed for at sætte os ned og tænke ved 20-21-tiden om aftenen, når aviserne havde deadline, og indtil journalisterne mødte ind næste morgen. Nu kører medierne døgnet rundt. De stiller hele tiden krav om, at nu skal politikerne sige noget nyt. Ja, nu om dage hører man ofte i slutningen af et nyhedsindslag, at ministeren ikke har ønsket at svare. Selvfølgelig skal en minister kunne stå på mål og svare på spørgsmål, men når der hele tiden - døgnet rundt – kommer nye spørgsmål, har ministeren ikke andet at gøre end at trække tiden ud.

- Alt, hvad en minister siger, skal være helt korrekt, så det tager tid at indhente de oplysninger, der skal til for at kunne svare. Og når svarene så er klar, har medierne måske mistet interessen og er faret til en ny sag, sagde Henrik Dam Kristensen og tilføjede:

- Og så er der de sociale medier. Jeg kan faktisk godt forstå, at mange politikere går ned på grund af de væmmelige kommentarer, der kan komme på de sociale medier. Jeg er virkelig ked af, at jeg er den første formand for Tinget, der har måttet bevilge så mange medlemmer orlov på grund af stress. Det bekymrer mig virkelig på folkestyrets vegne, sagde Henrik Dam Kristensen.