Vores Ikast hænger på stor del af regning for coronavagt på offentlig handelsgade

Vores Ikast har af byrådet fået refunderet en del af det beløb, de har lagt ud for den krævede coronavagt i Strøgcentret, men forude venter endnu en regning - denne gang uden en til at betale

18. december 2020, 13.24

I begyndelsen af november indførte myndighederne skærpede coronakrav, som ramte Strøgcentret i Ikast på flere måder. Ud over at blive kategoriseret som en arkade med krav om, at alle, der opholder sig i centret, skal bære mundbind, blev den overdækkede gågade også mødt med et krav om en opsynsmand/vagt, der skal sikre, at reglen om mundbind overholdes. I første omgang lagde Vores Ikast ud for vagtens løn og søgte herefter økonomisk hjælp fra Ikast-Brande Kommune. Ved mandagens byrådsmøde opstod der heftig debat om, hvor stor en andel af udgiften, kommunen skal betale. Foto: Laila Kempel

IKAST-BRANDE Vores Ikast har bedt Ikast-Brande Kommune om en økonomisk håndsrækning til dækning af ekstraordinære udgifter som følge af skærpede nationale retningslinjer, der betyder, at alle som færdes i Strøgcentret skal bære mundbind.

For at kunne håndhæve dette myndighedskrav har det været nødvendigt at hyre en coronavagt til en udgift på foreløbig 85.000 kroner.

De syv medlemmer af Økonomi- og Planudvalget havde før byrådsmødet behandlet ansøgningen fra Vores Ikast, og efter at have diskuteret alt fra 0 kroner i tilskud til det fulde beløb på 85.000 kroner, endte udvalget på et kompromis på 30.000 kroner.

Et principielt spørgsmål

Men da sagen skulle til afstemning i byrådssalen mandag aften, var andre af byrådets 23 medlemmer ikke enige i beslutningen om de 30.000 kroner.

- Jeg synes, vi her er et spørgsmål af principiel karakter, indledte Simon Vanggaard (DF) og fortsatte:

- Det er kommunen, der ejer gaden, og regeringen, der stiller ekstra krav. Derfor er det ikke rimeligt, at en tredjepart som Vores Ikast skal hænge på hele regningen. Jeg synes, at vi skal dække 100 procent af udgiften, og så må vi se, om vi efterfølgende kan få pengene tilbage fra staten.

Tag pengene fra Covid-puljen

Simon Vanggaard meddelte herpå, at han ønskede sit forslag om at betale alle 85.000 kroner bragt til afstemning i byrådssalen.

Det fik opbakning fra Annette Mosegaard (K), som selv er et af de syv medlemmer i Økonomi- og Planudvalget.

- Ved udvalgsmødet forsøgte jeg at tale beløbet op, men jeg gik med på kompromiset om de 30.000 kroner. Så det er helt naturligt, at jeg også gerne vil stemme om fuld finansiering, sagde Annette Mosegaard.

Fælleslistens Henrik Kraglund gentog det budskab, som han udtalte til Herning Folkeblad 30. oktober, da der blev skrevet om den økonomiske ekstraregning på grund af skærpede coronakrav.

- Som jeg sagde dengang, så er det jo netop sådan noget som det her, vi har oprettet en Covid-19 pulje med syv millioner kroner til. Det er noget af en kattepine, som Vores Ikast står i, så hvis det kommer til afstemning, vil jeg stå ved, det jeg sagde til Herning Folkeblad. Vi skal betale det fulde beløb, sagde Henrik Kraglund.

Derefter startede en debat mellem samtlige partier, der nærmest overbød hinanden.

Tid til afstemningen

Efter budkrigen om støtte til Vores Ikast, skulle først det nye forslag om 85.000 kroner til afstemning i byrådssalen.

Borgmester Ib Lauritsen kunne notere fire ja-stemmer til at give 85.000 kroner.

Med det nye forslag sendt til tælling var det tid til at stemme om det oprindelige beløb på 30.000 kroner, og her sænkede julefreden sig over fronten i budkrigen. Alle stemte ja.

Hvad med næste regning?

Hos Vores Ikast tager man imod de 30.000 kroner med kyshånd - på afstand. Men der er en naturlig ærgrelse over, at man nu hænger på de resterende 55.000 kroner.

Strøgcenterforeningen ejer kun selve tagoverdækningen på den offentlige gade, og paraplyorganisationen Vores Ikast ejer ikke noget. Så i lyset af, at Ikast-Brande Kommune ejer selve gaden, som myndighederne har indført lønkrævende tiltag på, mener Vores Ikast og Strøgcenterforeningen ikke, at det er deres opgave at betale gildet.

Samtidig venter endnu en coronaregning i horisonten, fortæller chefen for Vores Ikast Jan Birk Knudsen.

Ved den seneste nye stramning af coronaberedskabet, er kravet om en vagt til at håndhæve ordren om mundbind forlænget fra 3. januar til 27. februar.

- Hvem der skal betale det, ved vi ikke. Vagten er endnu ikke bestilt, men det kan ikke være butikkernes ansvar at betale for regeringens coronakrav i kommunens gade, siger Jan Birk Knudsen.

Økonomi - og Planudvalget

Ib Lauritsen (V) (formand)

Frank Heidemann Sørensen (S) (næstformand)

Annette Mosegaard (K)

Inge Dinis (S)

Palle Høj (V)

Bo Sand Kristensen (DF)

Henrik Kraglund (FL)