
Bording forsamlingshus i nye klæ’r: Frivillige har fornyet og frisket op
Med økonomisk støtte fra flere sider er specielt toiletterne blevet renoveret. Bestyrelsen er selv trukket i arbejdstøjet og har brugt 140.000 kroner på fornyelsen
Udgivet:16. januar 2023, 14.00
Læsetid:3 minutter
Formand Kaj Søgaard vil med sin frivillige indsats gerne være med til at sikre Bording et attraktivt sted at mødes og holde fester. Foto: Linna Grøn
5 måneder siden
FORNYELSE De fik et par poser penge og gik så ellers i gang. Helt frivilligt.
Bestyrelsen i Bording Forsamlingshus er ikke kun til pynt. Gennem flere måneder har bestyrelsesmedlemmerne helt bogstaveligt brugt deres kræfter på at opjustere det næsten 50 år gamle mødested på Jens Christensens Plads i midten af stationsbyen.
Og ifølge bestyrelsen var det tvingende nødvendigt at gøre noget.
- Klinkerne i foyeren var slidte og svære at holde pæne. På toiletterne var det helt galt. De var faktisk så slidte efter 50 år, at vi ikke kunne gøre dem rene mere. Specielt på herretoiletterne var der problemer med lugten, siger formand Kaj Søgaard, der har været med i bestyrelsen i 13 år.
140.000 kroner
Derfor forsøgte bestyrelsen at gøre sine hoser grønne og få andel i de kommunale penge til borgerbudgettering i Bording.
- Vi havde lavet et overslag og var glade for at vinde afstemningen, fortæller Birgit Linaa Pedersen, der på ottende år er en del af bestyrelsen - og i øvrigt bestyrer af forsamlingshusets pengekasse.
Senere fik bestyrelsen også 25.000 kroner fra Den Jyske Sparekasses fond og har alt i alt smidt 140.000 kroner i renoveringen.
Både herre og- dametoilettet er blevet fuldstændig renoveret med nyt inventar, og de gamle brun/røde og slidte gulvklinker er blevet gemt væk under et mere ensartet og rengøringsvenligt gråt epoxygulv.
Samtidig har en lokal mand doneret og sponsoreret sæbedispensere, papirholdere foruden en palle med papir, der kan vare et helt år frem i tiden.
Det meste af arbejdet har medlemmerne af bestyrelsen og deres ægtefæller stået for. Enkelte opgaver er blevet udført af håndværkere.
- Vi har gjort det, fordi det var tvingende nødvendigt. Men det handler også om, at vi hygger os og har det sjovt sammen, siger Kaj Søgaard, der i gennemsnit normalt bruger en times tid om dagen på forsamlingshuset.
De indvendige faciliteter er blevet gjort lyse og venlige - og i øvrigt med skiftende kunstudstillinger af lokale kunstnere, er der også en anden og lidt større renoveringsopgave, der venter om hjørnet.
- Taget er flere steder utæt, og vi skal have gjort noget ved det, snart. Vi har fået et tilbud. Og det er ikke billigt at få skiftet tag, siger Kaj Søgaard og afslører, at det koster omkring en halv million kroner at få nyt tag på.
- Og det gør vi altså ikke selv. Vi har i bestyrelsen en alder, så vi ikke skal derop og kravle rundt, understreger Birgit Linaa Pedersen, som til gengæld er ved at forberede de første ansøgninger til blandt andet LAG-midler og Realdania samt forskellige fonde for at finde pengene dertil.
- Under corona samlede vi også ind i byen for at sikre, at vi havde penge til at dække omkostningerne. Vi vidste jo ikke, hvor længe vi skulle være lukket ned. Men vi fik faktisk 125.000 kroner ind fra byens borgere. Det var alt fra 30 til 5000 kroner, vi fik. De penge har vi stadig intakte, og det er planen, at de skal være en del af budgettet til at få nyt tag, siger kassereren, som også nævner, at forsamlingshuset har en god bank, der står klar i kulissen.



