FCM handler i sambalandet: Brasiliansk power til midtjysk midtbane

FC Midtjylland har nu afløseren parat, hvis en af klubbens centrale midtbaneprofiler bliver solgt. 25-årige Charles Rigon Matos ankommer med stor erfaring fra den bedste række i Brasilien

30. juni 2021, 11.21

Charles Rigon Matos (t.h.) kaster sig ned i en tacklig over for Janderson fra Atletico Clube Goianiense. FCM’s nye midtbanedynamo står for masser af energi og har også klare kvaliteter i den defensive del af midtbanerollen. Foto: Ritzau Scanpix

FODBOLD En ny brasiliansk spiller er netop blevet præsenteret i FC Midtjylland.

Den 25-årige midtbanedynamo Charles Rigon Matos er blevet købt fri fra Ceará i den brasilianske Serie A. Det meddeler klubben på sin hjemmeside.

Han har underskrevet en femårig kontrakt med FC Midtjylland.

- Charles er en spiller i sin bedste fodbold‑alder. Han er uddannet fra et godt akademi i Internacional (populær traditionsklub i Brasilien, red.) og kommer hertil med rigtigt mange kampe på højeste niveau i Brasilien på sit cv. Han er en spiller, vi forventer os meget af, siger Svend Graversen, sportschef i FC Midtjylland, til Herning Folkeblad.

Charles Rigon Matos - eller bare Charles som han kaldes i Brasilien - er åbenlyst tiltænkt som afløser, hvis FC Midtjylland senere i transfervinduet skulle ende med at sælge en eller flere af sine midtbaneprofiler.

Afløser for andre profiler?

Frank Onyeka er ifølge vedholdende forlydender tæt på en aftale med FCM’s engelske søsterklub, Brentford FC, og den svenske EM-spiller Jens-Lys Cajuste trækker angiveligt pæn interesse fra blandt andre franske Rennes.

- Vi har mange dygtige midtbanespillere, der har bevist deres høje niveau gennem længere tid og er blevet interessante for andre klubber. Dem skal Charles i konkurrere med her og nu. Samtidig skal han også konkurrere med de mange dygtige unge midtbanespillere, som vi blandt andet så vinde i Malmø i søndags, svarer Svend Graversen direkte spurgt til situationen på den centrale midtbane.

Charles Rigon Matos har kvaliteter, der godt kan minde om Frank Onyeka og måske især Jens-Lys Cajuste.

- Charles er en utroligt dynamisk boks-til-boks-spiller. Han er en lidt atypisk brasilianer. Han er stærk i den defensive del af spillet, men samtidig er han også dygtig på bolden. Han er en type, der kan bryde igennem kæder og skabe overtalssituationer for holdet.

- Samtidig er han dygtig på standardsituationer og har potentialet til at blive endnu bedre. Han header godt og kan få mere udbytte ud af det hos os, vurderer Svend Graversen.

Kan kræve tilvænningstid

Trods de åbenlyse kvaliteter er klubben dog indforstået med, at den nye spiller måske skal bruge en tilvænningsperiode. Eksempelvis gik der et halvt år, før Paulinho viste sit sande niveau i FCM-trøjen, og nu fremstår han som en af Superligaens bedste backer.

- Erfaringen viser, at der kan gå en vis tid med tilvænning, når man kommer hertil fra en helt anden kultur og fodboldstil. Nogle gange går der kortere tid, og hvis der gør det, er det fantastisk. Går der længere tid, må der gøre det. Det er ikke unaturligt, pointerer sportschefen.

Charles Rigon Matos bliver den fjerde brasilianer i FCM’s Superligatrup, der også tæller landsmændene Evander Ferreira, Júnior Brumado og Paulinho.

Han kender såvidt vides ingen af dem på forhånd, men det er tænkeligt, at de vil lette hans integration. FCM er hans første klub uden for Brasilien.

- Han taler engelsk på et basic-niveau og er meget motiveret på udfordringen hos os, forsikrer Svend Graversen.

Stærkt netværk i Brasilien

Kontakten til den nye midtbanespiller er endnu et synligt bevis på det stærke netværk, FC Midtjylland efterhånden har fået opbygget i Brasilien.

Charles Rigon Matos har nemlig ikke forbindelse til Evander Ferreiras far, agenten Evandro Ferreira. FCM blev opmærksom på ham ad andre veje.

- Det var en mulighed, vi fik gennem et netværk, vi skabte, da vi var i Brasilien med et U20-hold for nogle år siden, fortæller Svend Graversen.

Den nye midtbanespiller har nogle personlige forhold, der skal løses her og nu, og han skal også igennem et corona-testforløb og have sin arbejdstilladelse på plads, som det altid er tilfældet, når spillere ankommer fra andre kontinenter.

- Alt det praktiske er der andre gode folk i klubben, der styrer. Men vi forventer, at han kan tage med på træningslejren på søndag, siger sportschefen med henvisning til FCM’s otte dage lange tur til Opalenica i Polen.

Charles Rigon Matos

Født 19. juni 1996 i Santiago, Brasilien (25 år)

Position: Central midtbane

Højde: 187 centimeter

Kontrakt med FC Midtjylland frem til 30. juni 2026

Klubkarriere:

Internacional (Brasilien) -2019

- Sport Club Recife, leje 2019

Ceará SC (Brasilien) 2020-21

FC Midtjylland 2021-