Første Fredagsmarked i 2020: Velbesøgt og med landets bedste mjødbrygger

Årets første Fredagsmarked indledte weekenden med besøg af en mjødvinder, mens både gamle og nye boder skabte den velkendte, overdækkede, markedsstemning

12. februar 2020, 05.37

Claus Jørgensen vandt det danske mesterskab i mjødbrygning i 2018 og 2019. I går var han for første gang til Fredagsmarked i Ikast, og det bliver ikke den sidste, fortæller han. Foto: Mikkel Korsgaard Christensen

IKAST Det er ikke mange år siden, at mjødproducenten Claus Jørgensen sad i sin it-virksomhed og kiggede ud på de ansatte over kontorlandskabet. Nu rejser han landet rundt på forskellige markeder, og denne fredag eftermiddag er han at finde midt i Strøgcentret i Ikast til Fredagsmarked.

Den første fredag i hver måned holder Vores Ikast Fredagsmarked med forskellige specialiteter, delikatesser, oste, friske grøntsager og fisk. Det er lykkedes at skabe en markedsstemning med dufte delikatesser, som man vil kunne opleve på en markedsplads i mange af de europæiske storbyer.

Denne fredag er første markedsdag i 2020, og ekstra mange boder er blevet stillet op. Flere melder samtidig om at Fredagsmarked har fået et fint ry med både liv og købeglade kunder.

Regerende mjødmester

Claus Jørgensen puster ud og erklærer sig godt tilfreds med salget, godt to timer efter markedet er åbnet. Han rækker ud efter en af sine mjødflasker. En del af mjødet er brygget med den nordiske mytologi i tankerne, og på en række står tre flasker med navnene Sif, Frej og Frigg. Odin og Thors hustruer kunne være temperamentsfulde, ifølge mytologien, og det samme kan man sige om Claus Jørgensens mjød, som han mener, er en god ven i en vinterkold tid. Desuden har han netop genvundet det danske mesterskab i mjødbrygning.

Mjødmesteren rækker herefter ud efter en af sine andre flasker.

- Den her er brygget på brændenælder og naturligvis masser af god honning, siger Claus Jørgensen, som i det korte - kundefrie moment - inviterer på en lille tidsrejse. En tidsrejse, som har bragt ham fra et liv som it-specialist til mjødspecialist.

- Jeg sad i min virksomhed en ganske almindelig dag, da en mand med jakkesæt og slips parkerede sin Porsche nede på parkeringspladsen. Han kom derefter ind på kontoret og sagde, at han ville købe min virksomhed, mindes Claus Jørgensen og tilføjer:

- Jeg tænkte mig om, og så sagde jeg ja. Derefter begyndte jeg at gå med tanken om at brygge øl, da jeg mødte nogle, som tilbød mig noget mjød. Det smagte forfærdeligt, og jeg svor, at det kunne jeg lave bedre, og her står jeg så i dag, lyder det fra den dobbelte danmarksmester.

Et glimrende arrangement

Claus Jørgensen er blevet inviteret af Vores Ikast til at komme til Fredagsmarked, og han har hørt godt om markedet fra sidste år.

- Jeg var hurtig til at sige ja. Jeg skal gerne sælge en otte flasker i timen, og det har jeg allerede gjort, så det er helt perfekt. Samtidig er stemningen god, siger Claus Jørgensen.

Over musikanlægget i Strøgcentret spiller Kim Larsens »Køb Bananer«. Og netop bananer og en masse andet frugt bliver handlet ved siden af Claus Jørgensens bod. Det er derimod ikke ved onkel Stage, men hos Poul Nielsen. Han er fast mand, når der er Fredagsmarked, og ikastboerne kunne hermed gøre klar til weekend med kurvene fyldt af både frisk frugt, mjød og andre delikatesser.

Poul Nielsen er frugt- og grønthandler. Han kommer hver gang, Vores Ikast holder Fredagsmarked i Strøgcentret. Foto: Mikkel Korsgaard Christensen