Hvem skal nu betale, hvem har råd til det...

Der er stadig ingen afklaring på, hvem der skal betale regningen på mindst 100.000 kroner for regeringens krav om vagtmand i Strøgcentret

19. november 2020, 08.30

Hvem der skal betale vagtmandens løn er stadig uvist. Men han skal være der ifølge regeringens seneste corona-restriktioner. Strøgcentret er en offentlig gade, men glastaget gør det til en arkade, hvor en vagt er lovkrav. Foto: Laila Kempel

DETAILHANDEL Strøgcentret i Ikast er havnet i et stykke corona-juridisk ingenmandsland.

I forbindelse med de seneste corona-restriktioner og kravet om mundbind i offentlige rum er den overdækkede gågade havnet i kategorien arkade. Det betyder, at mundbind er blevet obligatorisk ikke bare i butikkerne i Strøgcentret men også i arealerne under glastaget ude på selve gågaden.

Samtidig kræver kategorien arkade, at der hver eneste dag - foreløbig frem til 1. januar - skal være en corona-vagtmand til stede på gaden. En udgift som i den periode vil løbet op i godt 100.000 kroner.

Og med flere forskellige interessenter bag Danmarks eneste overdækkede gågade lyder det nu, som den gamle danske revy-vise lyder: Hvem skal nu betale, hvem har råd til det?

Strøg-forening

Strøgcentret er ikke som mange måske tror en virksomhed. Det er en forening, der ikke er sat i verden for at tjene penge.

- Kan det være rigtigt, at vi som forening skal dække den udgift? Vi varetager alene vedligehold af glasoverdækning og lidt oprydning. Selve gaden er jo offentlig og tilgængelig i alle døgnets 24 timer, siger Rene Jørgensen formand for Strøgcentret. Han understreger, at de i alt fald ikke umiddelbart har økonomi til den udgift.

Gennem Strøgcenterforeningen ejer butikkerne i gaden jurisk set udelukkende glastaget over gaden. Selv gaden og belægningen tilhører kommunen, fordi den er offentlig vej. Vores Ikast, som også er byens handelsstandsnetværk og udviklingsselskabet Ikast Bymidte har ikke drift af gågaden som del af deres formål eller forretningsmæssige fundament.

På rådhuset slår Ib Lauritsen (V) fast, at Ikast-Brande Kommune ikke kan bidrage direkte til drift af detailhandel.

- Præcis som Herning Kommune ikke må betale penge til Herningcentret, siger borgmesteren.

Økonomisk forbandelse

Han ærgrer sig over, at Strøgcentret med sin helt unikke konstruktion er havnet i arkade-kategorien.

- Det høje glastag, der holder folk tørre i regnvejr, bliver nu i coronatid lidt en økonomisk forbandelse for butikkerne. Men man kan jo bare ved selvsyn kigge på gaden og se, hvor mange udgange til fri luft, den rummer, hvor meget plads der er i forhold til antallet af mennesker. Så virker kravet om en vagtmand faktisk umiddelbart urimeligt, siger Ib Lauritsen.

Alligevel er han indstillet på, at kommunen bør bidrage til en løsning i det omfang, det kan lade sig gøre.

- Med flere interessenter - deriblandt også kommunen - bør der kunne findes en løsning på sammenskudsplan. Jeg har henvendt mig til økonomiudvalget for at bede dem undersøge mulighederne, siger Ib Lauritsen.