Dagligstuen: Det sociale omdrejningspunkt for mange brugere

Op mod et halvt hundrede menneskers mødes hver dag i Folkekirkens Café og Dagligstue på Møllegade i Ikast til kaffe, snak og god mad

16. september 2020, 08.48

Folkekirkens Café og Dagligstue i Ikast har brug for flere frivillige, fortæller stedets to medarbejdere Vera Vestergaard og Henriette Lauth Thomsen – og bestyrelsesformand Kai Bohsen. Foto: Privat

IKAST - Der kommer altid mange, når vi serverer flæskesteg.

Et hurtigt blik ned over månedens menukort er nok til at fortælle Vera Vestergaard og Henriette Lauth Thomsen, hvornår de får mest travlt i køkkenet i Folkekirkens Café og Dagligstue i Ikast. Hver dag serverer de aftensmad for brugerne, og det er de solide, klassiske retter, der trækker flest folk til huse. En god flæskesteg med brun sovs kan godt samle et halvt hundrede mennesker fra Ikast og omegn, og så er der faktisk heller plads til flere i disse Corona-tider.

Et fast holdepunkt

Folkekirkens Café og Dagligstue har været i Ikast i 35 år, og den er blevet et fast holdepunkt i rigtig mange menneskers liv. Aldersgruppen er 50-90 år, og selv om de fleste kommer gående fra nærområdet i det centrale Ikast, så kommer der også besøgende fra Bording, Ilskov, Engesvang, Kølkær eller andre midtjyske byer, som ikke har et lignende tilbud til folk, der godt kan synes, at stuerne derhjemme bliver lidt tomme ind imellem. I Folkekirkens Café og Dagligstue kan man få mad, kaffe og en god snak, og man kan selv bestemme, hvad man har lyst til at fortælle til de ansatte, de frivillige og husets øvrige brugere.

- Der er ingen registrering og behandling. Det handler om fællesskab, god mad og kaffe i spandevis – og så handler det om, at man kan komme og få en oplevelse af, at vi alle er værdsatte og lige meget værd. Der er en kristen ånd og tone i huset, men der er ingen forkyndelse, fortæller Kai Bohsen, som er formand for foreningen bag Folkekirkens Café og Dagligstue.

De nærmeste pårørende

Stedet har to deltidsansatte, der står for køkkenet, menuen og de frivilliges vagtplan. De er med tiden kommet tæt på mange af stedets brugere, for mange er kommet der fast i årevis.

- Vi er på fornavn med de fleste af brugerne, og for nogle af dem er vi nok de nærmeste pårørende. Corona-nedlukningen var en hård tid for mange af dem, for de ser ikke så mange andre end os og de andre brugere i Dagligstuen i hverdagen, siger Vera Vestergaard, der har været leder af Dagligstuen i seks år.

Folkekirkens Café og Dagligstue er netop meget mere end hygge og god mad, for stedet er det sociale omdrejningspunkt i livet for mange af brugerne. Dermed er stedet med til at udfylde en meget vigtig funktion for en målgruppe, der ellers ikke havde et sted at gå hen.

- Jeg er sikker på, at kommunen ville kunne mærke det på de sociale budgetter, hvis vi ikke var her, siger Kai Bohsen.

Giver noget til nogen

Samtidig er Folkekirkens Café og Dagligstue med til at skabe et stærkt netværk blandt de frivillige, der går til hånde på stedet. Det er en oplevelse, der også præger arbejdsdagen for stedets ansatte.

- Jeg glæder mig hver dag til at gå på arbejde, og hver dag tager jeg hjem med en oplevelse af, at jeg har været med til at give noget til nogen, der har brug for det, siger Henriette Lauth Thomsen, der har været ansat i Dagligstuen i to år.