Læserbrev: Skødet er skrevet, gælden er din

31. januar 2020, 08.38

Allan Leerholm. Foto: Privatfoto

DEBAT I midten af december 2019 besluttede byrådet at efterkomme ønsket fra en privat bygherrer om at bygge i området mellem Kristiansgade, Østergade og Kildevej. Forståeligt, har der længe været et ønske om at udnytte grunden ved den gamle Bailys Pub til noget mere. Og hvem kan have noget mod byfornyelse?

I planerne for det nye projekt indgår blandt andet planen om at opføre en 10-etages bygning på hjørnet af Kildevej og Østergade, og to lidt mindre bygninger på hver side, hvilket betyder, at det ikke kun er Baily Pub grunden, der tænkes anvendt, men også de omkringliggende grunde.

Da området indtil videre ikke har været underlagt en lokalplan, har byrådet fremlagt et forslag til en lokalplan for området, der skal vedtages, når høringsperioden udløber i februar. De fleste der kender området mellem Kildevej og Kristiansgade ved, at det er et boligkvarter med villaer op til 2 etager. Således er det også beskrevet i områdeplanen, at hensigten med området er blandet bolig og erhverv på op til to etager.

Det er lidt af et kunstgreb, at man nu beslutter, at en lille del af dette samlede område nu ikke længere skal leve op til hensigten i områdeplanen, at befolkningstætheden nu besluttes forøget væsentlig og at der i øvrigt kan bygges op til 10 etager. Men hvorfor 10 etager (oprindeligt var det planlagt til 12), normalvis plejer højde-byggeri at være et symptom på stigende og meget dyre grundpriser, og en 10-etagers bygning vil falde helt uden for bybilledet, særligt da bygningen bliver placeret på det højeste punkt i byen? Jeg vil tro, at argumentet for de 10 etager skal findes i, at den største fortjeneste hentes på de øverste penthouses, som vil være for de få, der har råd. De får da også højt til himlen, lys på vinduer og altan, og en udsigt »næsten« til Vesterhavet på en klar dag. Og det skal være dem velforundt, men ikke på bekostning af de øvrige beboere i området.

Jeg kan lide mit lille hus på Kildevej, som de fleste andre holder jeg af at sidde ude om sommeren, slå telt op og campere med børnene på græsplænen. Det var blandt andet derfor, jeg valgte huset og haven for fire år siden, men lad os alle være ærlige, den oplevelse bliver meget anderledes, når der kommer en 10-etages bygning lige ved siden af. Nu bruger vi ikke haven meget om vinteren, og godt det samme, for den og huset kommer til at være skyggelagt en god del af de lyse timer i vinter halvåret.

Vores lille byhus, som vi troede lå i et villakvarter, kommer nu til at ligge på bagsiden af en klods på 10 etager. Det bliver et syn, vi bliver nødt til at vende os til, for det kommer til at fylde meget i bybilledet og miljøet omkring. Man behøver heller ikke være ejendomsmægler for at regne ud, at dette vil have indflydelse på boligpriserne i nærområdet. Den samlede enterprise omkring projektet, med ejendomsmægler, advokater, og byrådet i spidsen har dog ikke lagt skjul på, at forslaget godt nok er til høring, men at det er umuligt at tænke sig, at projektet ikke bliver realiseret som foreslået. Skødet er skrevet ,og gælden er din, som de siger.

Man skulle tro, at et så stort og iøjnefaldende byggeprojekt midt i byen skulle være en del af en samlede plan-strategi for bymidten. Men på aftenens borgermøde (16. januar), kunne byrådet ikke redegøre for en samlede planstrategi for bymidten, »vi arbejder på det«, og »vi fik en mulighed og så sprang vi til« - hed det. Det er vist det man kalder en 3F-løsning; fikst, fristende, men forkert.

Personligt tror jeg, at de fleste borgere i Ikast (og opland) vil foretrække, at byfornyelse sker ud fra en samlet plan, der harmonerer med bybilledet, byens særegn og i respekt for nuværende beboere og erhvervsdrivende.

Sikkert er det dog, at byrådet ønsker flere etagebyggerier i og omkring bymidten, så hvis du er en af dem, der bor i en ejerbolig i et af disse områder, så prøv og spørg dig selv om, hvad opførelsen af en 10-etages ejendom ved siden af din ejendom ville betyde for dig, dit hjem og din økonomi? Under alle omstændigheder vil jeg anbefale dig at holde nøje øje med område- og lokalplaner for dit område - ikke at det er nogen garanti.