Var Erik Scavenius landsforræder?

9. februar 2020, 12.55

Birgithe Kosovic. Foto: pr

FOREDRAG I anledning af 75 året for Danmarks befrielse holder Ikast Slægts- og Lokalhistoriske Forening tirsdag den 18. februar et møde med fokus på en af de mest forkætrede personer fra besættelsestiden, nemlig Erik Scavenius. som optrådte både som udenrigsminister og statsminister.

Aftenens foredrag bliver leveret af forfatter og journalist Birgithe Kosovic, som for nyligt deltog i en af TV-udsendelserne om Frederik IX. Med udgangspunkt i sin anmelderroste roman ”Den inderste fare” fortæller hun om dels personen Erik Scavenius, men især om hans rolle under besættelsen. Bogen har i 2018 modtaget Politikens Litteraturpris.

Erik Scavenius var som nævnt leder af regeringen under besættelsen og har i manges øjne været danmarkshistoriens største landsforræder. Ud over at analysere Erik Scavenius personlighed og private baggrund rejser Birgithe Kosovic en række centrale spørgsmål med hensyn til hans rolle og motiver: Hvor meget af sin frihed skal man opgive for freden? Og hvor meget af sin fred skal man opgive for friheden? Hvad er underkastelse i forhold til fjenden?

Birgithe Kosovic, som ledsager sit foredrag med billeder, vil fremlægge tanker om, hvad han ville sige i dag – både som politiker og som menneske.

Foredraget henvender sig til både litterært og politisk-historisk interesserede. Det foregår på Ikast Bibliotek og bemærk, at det er kl. 19.00. Alle er meget velkommen til et spændende arrangement om den forkætrede danske politiker fra besættelsestiden.