Lokale fysioterapeuter har købt koldkrigsbunker i Ikast

En stor grund med tilhørende betonbunker midt i Ikast blev sat til salg sidst i marts. Nu er de nye ejere fundet

Udgivet:05. maj 2021, 05.29

Læsetid:2 minutter

Koldkrigsbunkeren på Ellehammervej i Ikast har fået ny ejer. Køberen er Ikast Fysioterapi & Træning, og målet med erhvervelsen af den 5002 kvadratmeter byggegrund er at opføre et sundhedshus på 1600 kvadratmeter. Årsagen til byggeplanerne er, at de nuværende rammer på Danmarksgade er for trange til at opfylde hverdagens behov og fremtidens udvidelse af firmaet. Her ses medejerne Kathrine Philipsen og Jens Ole Staunstrup ved nedgangen til den tidligere kommandocentral. Firmaets tredje medejer Karen Nissen kunne ikke være med, da billedet blev taget. Foto: Thomas Vang Nielsen

Thomas Vang Nielsen
Journalist| tvn@herningfolkeblad.dk

2 år siden

ERHVERV Hvad skal et hold fysioterapeuter med en 5002 kvadratmeter stor græsplæne, hvor der nogle meter under jordoverfladen ligger en kommandocentral fra Den Kolde Krig?

Dét spørgsmål kan Jens Ole Staunstrup, Kathrine Philipsen og Karen Nissen svare på.

De tre ejer sammen Ikast Fysioterapi & Træning på Danmarksgade 5.

Men den adresse skal på sigt skiftes til Ellehammervej 4, hvor den store matrikel ligger.

- Der er et stort potentiale her. Vi vil bygge et sundhedshus. Vi er simpelthen vokset ud af lokalerne på Danmarksgade. Både i forhold til dagligdagen og i forhold til de visioner, vi har omkring fysioterapi og træning. Med den store grund her kan vi opfylde vores drømme, fortæller Kathrine Philipsen.

Bygget i 1987

Matriklen på Ellehammervej er kun bebygget med den underjordiske koldkrigsbunker på 207 kvadratmeter.

Bunkeren blev opført som kommandocentral i 1987, da civilforsvaret i Ikast forberedte sig på en mulig invasion fra Sovjetunionen.

Her i 2021 er der ikke behov for den type lokaler, og derfor satte Brand & Redning MidtVest både bunker og grund til salg.

På grunden er en byggeret på 2000 kvadratmeter.

Vil bygge sundhedshus

Ikast Fysioterapi & Træning består af et team på 15 fysioterapeuter, og to sekretærer.

De tre indehavere fik hurtigt interesse for den centrale byggegrund, der godt nok har indkørsel fra industrikvarteret på Ellehammervej, men samtidig har hjørnegrunden facader ud mod de noget større Thomas Poulsens Allé og Marienlunds Allé og ligger dermed meget synligt i byen.

- Vi har planer om en cirka 1600 kvadratmeter ny bygning, hvor der bliver 20 behandlingslokaler, seks træningslokaler og plads til administration. Vi vil bygge på grundens vestlige del, og bunkeren ligger under den østlige del. Og vi bygger kun over jorden. Vi har ikke planer om at bruge bunkeren som en del af klinikken, siger Jens Ole Staunstrup.

Bane til træning

Købet af den store grund giver også mulighed for at realisere målsætningen om at skabe et udendørs træningsområde i tilknytning til Ikast Fysioterapi & Træning.

- Den kommer blandt andet til at indeholde en sansebane, hvor patienter med neurologiske lidelser kan træne balance, siger Jens Ole Staunstrup.

En del af planen omkring opførelsen af det nye sundhedshus er at samle endnu flere kompetencer til gavn for patienterne.

- Det vil give os mulighed for at tiltrække samarbejdspartnere som eksempelvis ergoterapeuter, osteopater og jordemødre. Måske kan vi også tilknytte en stresscoach mere til klinikken, siger Kathrine Philipsen.

... hvad med bunkeren?

Første spadestik til nybyggeriet er der endnu ikke sat dato på, men sikkert er det, at de nye ejere officielt overtager nøglerne til bunkerens tunge metaldør 1. juni.

- Vi har ingen planer om at fjerne bunkeren eller fylde den med sand. Men vi skal heller ikke selv bruge den. Vi har hørt fra mægleren, at nogle er interesseret i at indrette et museum dernede. Ellers vil vi nok bare selv bruge den som lager. Nu må vi se, hvad der opstår af muligheder, siger Jens Ole Staunstrup.