Shopping og julehygge i Ikast

Fredag aften blev juletræet på Torvet tændt, og samme aften var der Black Friday

Udgivet:04. december 2019, 13.00

Læsetid:4 minutter

Omkring 3000 mennesker var samlet på Torvet for at se juletræet blive tændt.

Jacob Hove
Debatredaktør
Jacob Hove
Debatredaktør| +45 96 26 37 11 | jah@herningfolkeblad.dk
Færdiguddannet i 2010 fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Syddansk Universitet. Ansat på Folkebladet siden 2017.
Se flere artikler af Jacob Hove
Henrik Ole Jensen
Fotograf

3 år siden

Ikast Det har været det vådeste efterår nogensinde.

Ifølge DMI har der ikke været en eneste dag i november, hvor det ikke har regnet et eller andet sted i Danmark, men det ændrede sig i fredags.

I hvert fald var solen fremme over Ikast det meste af dagen, og det var ganske godt timet, når nu fredag var dagen, hvor lyset på det store juletræ på Torvet skulle tændes.

Borgmester Ib Lauritsen (V) havde fået æren af at tænde træet, præcis som han gjorde sidste år, og han var godt tilfreds med, at det ikke skulle foregå i silende regn.

- Nu har det regnet i flere måneder, og så er det da ikke helt tosset, at det klarer op lige præcis i dag, sagde han.

Flere tusinde mennesker var samlet på Torvet for at se julelysene blive tændt. De kunne bruge ventetiden på at nyde den flotte solnedgang og varme sig på en kop gratis kaffe henne ved den store bus, hvor blandt andre Julia Thaarup Johansen, udviklingschef i Ikast Bymidte, kæmpede med at lange varme drikke over disken. Med en skyfri himmel følger kulden.

Ventetiden blev også brugt på at lytte til koret Den Totale Dekadence, der sang flere julesange for de fremmødte. Korleder Aage Christiansen gjorde sit for at holde humøret højt blandt de mange børn, som ventede på at se træet lyse op.

- Glæder I jer?

- Jaa.

- Jeg kan ikke rigtig høre jer. Glæder I jer?

- JAA!

Den tidligere gymnasielærer fortalte også, at der var slikposer i vente, og så kom han ind på Black Friday, som foregik samtidig med juletræstændingen.

- Black Friday er noget med, at alt det er næsten gratis, sagde han.

Træet blev tændt

Derefter var det tid til, at lysene skulle tændes.

Borgmesteren blev hejst op i en kran, og derfra havde han et godt udsyn over de mange fremmødte.

- Det er skønt at se så mange mennesker samlet, sagde Ib Lauritsen.

- Det kan vi kun gøre to gange om året. Når vi vinder i fodbold, og når vi skal tænde juletræ, sagde han.

Derefter skulle træet tændes.

- Nu spørger jeg alle børn. Er vi klar til at få tændt juletræet?

- Jaaa! lød svaret.

Borgmesteren talte ned fra 10, og så lyste træet ellers op.

Ind i varmen

Da lysene var blevet tændt, var mange enige om, at nu var det på tide at komme ind i varmen i Strøgcentret. Der var dog lige det med de slikposer. Sådan én skulle børnene selvfølgelig have med sig, inden de gik.

Ifølge chefen for Vores Ikast, Jan Birk Knudsen, blev der uddelt 1000 slikposer, efter juletræet var blevet tændt. Da mange børn har en eller to forældre med sådan en aften, så lyder vurderingen fra Vores Ikast, at der nok har været omkring 3000 mennesker på Torvet i fredags.

Mange fortsatte aftenen inde i Strøgcentret, og som omtalt var det Black Friday.

Der var derfor fyldt med tilbudsskilte i butikkerne, og rigtig mange steder stod folk i kø, mens personalet gjorde sit bedste for at servicere de mange kunder.

Det er især varer som tøj og elektronik, der er populært på Black Friday, viser en analyse, Dansk Erhverv har fået lavet. Og selvom der var godt proppet i Strøgcentret, så foregik meget af handlen altså også online.

Da dagen var omme viste tal fra Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH), at der i fredags blev omsat for 750 millioner kroner i danske netbutikker.

- Vi kan stå inde for tallet 750 millioner kroner omsat i danske netbutikker inden for det sidste døgn, og det er en fremgang på 50-60 procent i forhold til sidste år, sagde Niels Ralund, administrerende direktør i FDIH, til DR.

Julestemning

Mens Black Friday rasede af sted, var der stadig plads til julestemningen.

- Du er blevet højere end sidst, sagde julemand Danny Wisholm til et af de børn, som han tilsyneladende kunne huske fra sidste år.

I Lions Julebod var der også godt gang i den. Der var livemusik foran Vin & Gavehuset, og ved Fredagsmarkedet, som også var i gang, serverede Østerport Slagter pølser direkte fra grillen. Sikke en fredag.

I Herning Folkeblads lille rundspørge er der dog ingen tvivl om, at julen er den foretrukne »højtid«.

- Julen er der, hvor man samler familien omkring sig og hygger. Det er traditioner, som hjemme ved os blandt andet betyder et stort juletræ med levende lys og and til aftensmad, fortalte Aage Christiansen.

Borgmester Ib Lauritsen tændte juletræet, mens Jesper Bjørnholt styrede kranen.
Koret Den Totale Dekadence underholdt på Torvet, inden juletræet blev tændt.
Der var gang i den i byens butikker som her i Sport 24, der som alle de andre butikker havde en masse varer på tilbud.
Julemand Danny Wisholm skabte den rette magiske stemning for børnene i Strøgcentret. Til venstre i billedet nissepigen Julia Birk Wisholm.
Læs også
Galleri: Jul og Black Friday i Ikast Galleri: Jul og Black Friday i Ikast
Læs også
Galleri: Jul og Black Friday i Ikast