65 år som ægtepar: - Det kom hen af vejen med interessen og sådan ...

Torsdag har Ikast-parret Olga og Niels Peter Andersen været mand og kone i 65 år

Udgivet:10. marts 2022, 12.20

Læsetid:2 minutter

Mand og kone i 65 år - Olga og Niels Peter Andersen har torsdag 10. marts krondiamantbryllup. Foto: MAlene Tswai

Lene Sejerkilde
Navneredaktør| les@herningfolkeblad.dk

11 måneder siden

KRONDIAMANTBRYLLUP Olga og Niels Peter Andersen, Nygade 94 i Ikast, har i årenes løb tit joket med, at de har haft et arbejdsliv »på stoffer« - hun som syerske og han som væver og værkfører i Ikasts tekstilindustri.

Det begyndte med, at Olga Andersen, der voksede op i Engesvang, fik job som syerske hos Vestergaard-Poulsen i Ikast, hvor tekstilindustrien buldrede frem i 1950-erne.

Til et bal i Knudstrup mødte hun Niels Peter, der blankt erkender, at han møvede sig ind i den venneflok, hun var en del af.

- Jeg havde haft en barndom, hvor vi flyttede en del gange, og det får man altså ikke mange nære venner af, konstaterer han og fortsætter:

- Men du får mig altså ikke til at sige sådan noget med, at det var hendes smil, jeg faldt for. Det var mere mennesket bag facaden.

En udvikling i byen

Som Olga Andersen husker den spæde begyndelse, så var Niels Peter Andersen god både at snakke og danse med, »og så kom det hen ad vejen med interessen og sådan ...«.

Parret blev gift en martsdag i 1957 og Niels Peter Andersen, der indtil da havde arbejdet ved landbruget, fik job på Silkevæveriet i Ikast. Efter 10 år skiftede han til Auni som væver og siden værkfører - en arbejdsplads, han beholdt til pensionen 28 år senere.

Mens børnene var små, syede Olga Andersen nogle år hjemmefra, før hun igen kom ud blandt kollegaer.

De fortæller begge om et Ikast, der har udviklet sig utrolig meget, siden de købte huset på Nygade i 1958. Dengang kunne man fra den skrående grund se ud mod det åbne land. Det kan man ikke længere.

Svært at flytte

Som pensionister har de rejst en del, og i dag er de begge aktive i det kommunale aktivitetshus i Norgesgade, hvor hun også har været kasserer i brugerrådet en årrække.

Huset på Nygade har dannet rammen om Olga og Niels Peter Andersens hverdage og familieliv siden 1958, og de har altid holdt meget af især haven med frugttræerne, drivhuset og det frodige og vekslende blomsterflor hen over året. Alligevel er de så småt ved at modnes til at skifte adressen ud med noget mindre, mere praktisk og med færre trapper. De er der dog ikke helt endnu, for det er en svær beslutning efter så mange år, konstaterer Niels Peter Andersen stille.

I morgen Torsdag 10. marts har parret, der begge er 87 år, krondiamantbryllup. De mener selv, de har haft deres portion af store fester, så derfor glæder de sig over, at døtrene Ann og Lene kommer hjem med deres mænd på dagen. Sønnen Gunnar må de undvære, men til gengæld har krondiamant-parret været på et skønt besøg hos ham og hans familie så sent som i november.

Ud over de tre børn tæller familien i dag også syv børnebørn, et oldebarn og endnu et oldebarn på vej senere i år.