Ikastdreng med stort I

Andreas Würtz begyndte i forretning, men er nu leder af en afdeling i ungdomsskolen

Udgivet:30. juli 2022, 07.00

Læsetid:3 minutter

Andreas Würtz er en af det byråd som trak i arbejdstøjet ved årsskiftet. Han er valgt ind i Venstres byrådsgruppe. Foto: Henrik Ole Jensen

Flemming Thulstrup
Journalist| flt@ikastavis.dk

IKAST Han er Ikast-dreng med et kæmpestort I. Det lægger han overhovedet ikke skjul på. En søn af sydbyen, hvor han voksede op som den mellemste mellem storesøster Susan og lillebror Morten.

Der blev leget med kammerater i og omkring Irisparken, og der blev dyrket alle former for sport.

- Jeg husker egentlig barndommen som ganske sorgløs, men jeg begyndte hurtigt at tjene mine egne penge, fortæller Andreas Würtz.

Så vidt han husker, var hans alder lige blevet tocifret, da han begyndte som altmuligdreng hos Din Sportspartner i det daværende Ikast Center.

Centret lå i den bygning, der i dag huser Føtex, og det var i to etager. På førstesalen fandt man sportsforretningen, hvor den lille Andreas tjente 25 kroner i timen.

- Jeg husker, at der var rulletrappe op. Det var bare stort dengang, erindrer Andreas Würtz.

Samme skisted

Siden kom han på gymnasiet, og herefter gik det stik syd.

- Jeg fik en halv skiferie i konfirmationsgave af min søster og brugte den. Jeg var solgt med det samme, og siden har skiferien haft meget høj prioritet, fortæller Andreas Würtz.

Faktisk blev han så god til at stå på ski ned ad de østrigske alper, at han i to år efter gymnasiet hutlede sig igennem tilværelsen som skibums.

- Det er altid samme sted: Saalbach Hinter-Glemm. Der er ikke andet, der kan bruges, fastslår ikastboen.

Han vendte dog tilbage til Ikast og kom i lære i den forretning, hvor han havde slidt sine første sportssko op.

- Jeg kom dog ikke til at stå ret meget i forretning i læretiden. Derimod var jeg ude som sælger og solgte blandt andet til efterskoler over hele landet. Det var en noget anderledes læretid end de fleste oplever, men jeg fik et godt netværk, fortæller Andreas Würtz.

Han blev i sportsforretningen et års tid, efter at han var udlært.

Ungdomsskole

Herefter blev fokus vendt mod den kommunale ungdomsskole.

Den er opdelt i tre distrikter, der svarer til de kommunegrænser, der var før kommunesammenlægningen, og Andreas Würtz har ansvaret for den sydøstlige del, der omfatter gamle Nørre Snede Kommune.

- Det er en noget anderledes måde at arbejde på. Jeg møder ind hver dag for at ordne de praktiske ting, og så er det af sted igen om aftenen, hvor jeg møder de unge på de forskellige hold og i klubben, oplyser områdelederen af ungdomsskolen.

Han slår fast, at det faktisk ikke er ham, men de unge selv, der bestemmer indeholdet af deres ungdomsskole.

- Overvejende vælger de unge meget traditionelt. Drengene vil gerne skrue i motorer, mens pigerne foretrækker mode og den slags, fortæller ungdomsskolelederen.

Han er glad for, at den kommunale ungdomsskole har så godt fat i de unge i Ikast-Brande Kommune sammenlignet med situationen i andre kommuner rundt om i landet.

Samtidig kan han konstatere, at de unge knytter bånd på tværs af tidligere tiders afgrundsdybe kløfter mellem eksempelvis byer.

- Det er mit indtryk, at unge fra eksempelvis Ejstrupholm og Nørre Snede kommer fint ud af det med hinanden, siger Andreas Würtz.

Han peger samtidig på, at det jo faktisk er de unge selv og ikke ham, der bestemmer, hvordan den lokale ungdomsskole skal se ud.

- Jeg lytter naturligvis til de ønsker, de unge har, og så former vi tilbuddene til dem efter det. Nogle gange kan man godt blive lidt skuffet, hvis der ikke er tilstrækkeligt med tilmeldinger til at starte et hold, men sådan er det jo, konstaterer Andreas Würtz.

Golfer

Han indrømmer, at han altid har været vild med sport og har prøvet mange forskellige muligheder. Han har også udvist et vist talent for mange idrætsgrene, men feltet af muligheder har snævret sig lidt ind. Efter eget udsagn har han sin unge alder til trods ødelagt knæene i forbindelse med foldbold.

Men hvor døre lukkes, åbnes nye - også inden for sportens verden, og derfor kastede Andres Würtz sig over golf.

Det skulle snart vise sig, at han også var ganske habil til spillet med køller, jern og den lille bold. Efter et par år er han helt nede på et handicap på 6,8.

Han har dog ikke helt sluppet fodbolden. Således er både han og kæresten Trine aktive som trænere i Ikast FC.