Lægehelikopter flyttes til Herning

Danmark får en ekstra akutlægehelikopter, og derfor ændres baserne for to af de tre nuværende helikoptere

Udgivet:09. maj 2018, 15.38

Læsetid:1 minut

Den nærmeste akutlægehelikopter er i dag i Skive, men hvis Danske Regioners anbefaling bliver fulgt, vil den blive flyttet til Herning. Foto: Anna Marin/Region Midtjylland

Herning Med sidste års finanslov blev der afsat 45 millioner kroner til fra 2019 at udvide antallet af akutlægehelikoptere i Danmark fra tre til fire.

Danske Regioner anbefaler nu, at den nye akutlæge-helikopter kan få base ved Jammerbugten i Nordjylland, og at to jyske baser flyttes.

- Sundhedsministeriet har bedt os om en anbefaling, og eksperter vurderer, at denne løsning dækker bedst, så borgere overalt i landet sikres hurtig specialiseret lægehjælp, siger Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, i en pressemeddelelse.

Ud over den nye helikopter i Jammerbugt Kommune går anbefalingen på, at den nuværende base i Skive flyttes til Herning Kommune, og at Billund-helikopteren bør flyve fra Assens Kommune for at opnå den bedst mulige dækning af landet med fire helikoptere.

Det er endnu ikke afgjort, hvor i Herning Kommune helikopteren skal placeres, men eksperterne anbefaler, at det bliver på bar mark frem for i tilknytning til en flyveplads.

Lyttet til eksperter

Helikopterne skal først og fremmest dække de områder i landet, hvor borgerne ellers har lang transporttid til traumecentre og specialiseret behandling på de store universitetshospitaler.

Danske Regioner følger en anbefaling fra Styregruppen for Den Landsdækkende Akutlægehelikopter-ordning.

- Vi har lyttet til eksperterne på området, og det håber vi også, at politikerne på Christiansborg gør, når de træffer den endelige beslutning. På den måde kan vi bedst muligt hjælpe kritisk syge patienter overalt i landet, siger Stephanie Lose.

Det tager tid at anlægge nye baser, og derfor arbejdes der på midlertidigt at give den nye ekstra helikopter base i Aalborg Lufthavn, hvor den så kan flyve fra til januar næste år, indtil en ny base i Jammerbugt Kommune er klar.

Landets nuværende tre akutlægehelikoptere har eksisteret siden 2014 og var i luften 3658 gange sidste år.