
4 måneder siden
KUNST De første to dage i juni 1973 ankom to nye skulpturer til det nye parcelhuskvarter Højrisparken i Ikast.
Det var »Dannebrogsmanden«, der er skabt af den randrusianske kunstner Sven Dalsgaard, som blev sat på sokkel 1. juni 1973. Og »Rød Hankeskulptur« af kunstneren Egon Fischer, som er sammensat hos Zülau i Ikast. Den blev opstillet 2. juni 1973.
Det var i første omgang meningen, at kunstneren Peter Louis Jensen skulle have leveret en seks-otte meter høj Lenin-figur, men det udkast blev forkastet. I stedet kom Egon Fischer med i skulpturprojektet i Højrisparken. I oktober 1973 fulgte »Huset til Ikast« af Per Kirkeby, som daværende Ikast-murermester Lyngbak var hovedkraften bag. Og hen i foråret 1974 kom »Monument til Ikast« af Bjørn Nørgaard, også her hjalp murermester Lyngbak med skulpturen. Den havde oprindelig titlen Gravhøj II efter en tilsvarende udstillingsskulptur Gravhøj I, der var opstillet på Silkeborg Kunstmuseum.
Efter et par år og mange forgæves forsøg på at få Poul Gernes til at levere en færdig skulptur blev svenske Erik Dietman midt i 70’erne bedt om at lave en skulptur. Det blev »Den sidste Cigaret«, som i dag af ukendte årsager både findes i Ikast og i haven ved Museum Moderna i Stockholm.
Kunstskatte
- Skulpturskattene på villavejene i Ikast er et imponerende stykke danmarkshistorie, som vi måske tager lidt for givet i Ikast, fortæller kulturkonsulent og forfatter til bogen »Hverdagskunsten på villaveje i Ikast« Carsten Jensen.
Der er tale om et fælles kunstprojekt midt i en ny bydel med kunstnere, der var kendt i hele Danmark for deres forskellige happenings og voldsomme provokationer. At de senere blev lands- og verdensanerkendte kunstnere er selvfølgelig medvirkende til, at skulpturerne, der dengang kostede udstykningskonsortiet 11.000 kroner per styk plus omkostningerne til soklerne, i dag er i et prisniveau for sig selv. Specielt er det også, at både Per Kirkebys og Bjørn Nørgaards skulpturer er deres første udendørs permanente skulpturer.
Byhistorie
Gennem 50 år har skulpturerne, beboerne og Højrisparken haft en fantastisk historie. Det er naturligvis også 50 år af historien om Ikast. Tilbage i 1973, da kontrakterne med kunstnerne og den ansvarlige kunsthandler Svend Hansen blev indgået, stod der i kontrakten med Svend Hansen, at han skulle udgive en bog med fortællinger om skulpturerne og kunstnerne, som de 214 parcelhusejere skulle have, så de for eftertiden kunne fortælle om skulpturerne og kunstnerne. Opgaven var faktisk lagt i hænderne på forfatteren Hans-Jørgen Nielsen, der bedst er kendt for en række digte og essays samt romanen Fodboldenglen. Han var som de fleste andre i skulpturprojektet i Højrisparken en del af Den Eksperimenterende Kunstskole i København. Bogen udkom aldrig, måske fordi Poul Gernes-skulpturen aldrig blev færdig. Ligeledes skulle der være holdt en indvielsesfest for skulpturerne, hvor Egon Fischer skulle spille sækkepibe, men det blev heller ikke til noget.
En bog er det dog blevet til. Ikast-Brandes kulturkonsulent har nemlig selv været i gang og skrevet en bog om de unikke skulpturer i Højris Parken.
Nu, hvor det er 50 år siden, de første to skulpturer kom på sokkel i Højrisparken, har Carsten Jensen beslutte at sælge sin bog »Hverdagskunsten på villaveje« til tidligere og nuværende beboere på kunstnergaderne i Ikast for 2x50 kroner, altså samlet pris 100 kroner. Bogen kan købes på Lokalhistorisk Arkiv ved Ikast Bibliotek. Samtidig tilbyder Carsten Jensen, der også er leder af Lokalhistorisk Arkiv, alle interesserede Ikastboere en gratis fortællende vandring i Højrisparken tirsdag 6. juni . Sidst på eftermiddagen kan man møde op ved Den store Dansker på græsarealet mellem Bjørn Nørgårds Vej og Sven Dalsgaards Vej og både høre om og se de unikke skulpturer gemt på villavejene i østbyen.



