»Vi kan genskabe Brandes følelse af at høre til ...«

Lotte Stoltenborg om sit arbejde i byrådet, om et kommende kulturcenter - og om ønsket om at tildække grøfter i stedet for at grave nye

Udgivet:28. november 2018, 09.41

Læsetid:7 minutter

Lotte Stoltenborg: - Vi skal lave en historisk stor investering i en ny skole, og det er vildt vigtigt, vi gør det rigtige. Foto: Henrik Ole Jensen

Steen Hebsgaard
| hebs@ikastavis.dk

4 år siden

BRANDE »Det handler ikke om at have nok ... men om at blive set. Og få respekt. Det føler Brande ikke, man har i øjeblikket ...«

Det er ved at være koldt uden for. Men inde i stuen på Kærbyvej 3 uden for Uhre er der kaffe på bordet og en lokalpolitiker, der taler sig varm. Meget varm.

Focus har inviteret sig selv på en snak med Lotte Stoltenborg fra Fælleslisten.

En af de nye politikere i det Ikast-Brande Byråd, som er midt i stormens øje - fanget mellem ønsket om et samarbejdende byråd, debatten om det forestående skoleprojekt, debatten om flytningen af tandplejen. Og ikke mindst branditterne, der giver hende og partikollegaen, Henrik Kraglund, »tæsk« for nogle af de beslutninger, de er med til at træffe.

Der er med andre ord »gang i den« i Brande. Lokaldebatten og retorikken er hård og kontant.

Men det har Stoltenborg måske en forklaring på.

Tro på fremtiden

- Jeg tror på Ikast-Brande Kommunes fremtid, på mangfoldigheden, på alle de gode ting, der sker rundt omkring. Gu' er jeg brandit med hud og hår, men jeg vil også gerne lave de fedest mulige synergier mellem områderne i kommunen. Og jeg vil gøre alt for at fylde de grøfter, der er gravet mellem Brande og de øvrige byer i kommunen, ud, siger Lotte Stoltenborg, der fortsætter:

- Jeg er ret optaget af den fælles kommune. Hovedbyen er Ikast, Brande er centerby. Sådan er det. Men det er vigtigt, at vi får Brande til at se og føle sig som en vigtig centerby.

- Det, der reelt er sket i den sidste halve snes år, er, at vi har været gode til at udvikle i den nordlige del af kommunen. Ikke mindst fordi der har været brug for det, og fordi vi jo i Brande havde mange ting. Det har til gengæld været minimalt med investeringer i Brande. Det er ingen kritik. Men en konstatering. Brande er vigtig partner i kommunen, og nu er tiden kommet til at manifestere os i byen. Og det kan vi gøre med den nye skole i Centerparken. Det er den, jeg kæmper så hårdt for - men ikke bare en skole. Det skal være det kulturcenter, vi alle taler om. Det skal være det projekt, der løfter Brande op og giver os følelsen af at være en vigtig del af kommunen.

Løfte Brande

- Jeg ved godt, at vi mister administrationen med denne løsning. Men vi får noget andet, der kan løfte Brande - hvis vi vælger den rigtige model. Kombineret med Bestsellers planer og en mulighed for at åbne midtbyen og skabe en connection ned mod Centerparken kan det blive stort.

Lotte Stoltenborg har på næsten hvert byrådsmøde talt varmt og længe om det forestående skolebyggeri. Hendes største frygt er, at det kun ender med at blive en skole ovenpå fundamentet af en administration. Og ikke ambitionen om at skabe en sammenhæng mellem bibliotek og musikskole, et samlet kulturcenter, som der er på tale.

Ved hvad vi mister

- Vi skal lave en historisk stor investering i en ny skole, og det er vildt vigtigt, vi gør det rigtige. Min udfordring er, at vi endnu ikke har et samlet budget for skole, bibliotek og musikskole, og at vi i første omgang kun har truffet beslutning om placering, selv om den politiske udmelding er, at man vil lave synergier mellem skole, bibliotek og musikskole. Vi har glemt i Brande at have en dialog med borgerne om planen. Folk ved ikke, hvad de får - men de ved, hvad de mister. Derfor opstår uenigheden. Hvis det her kun ender med en skole i centerparken, slår vi Brande 10 skridt tilbage. Den merværdi, der kan opstå med et kulturcenter, er sindsygt vigtig for at kunne løfte Brande til noget mere. Til at sige »nu er vi med - nu kan vi noget«.

- Hvis vi lander det sådan - og kombinerer med en udvidet borgerservice - kan vi bygge vores ånd og sjæl i det, og føle os som en del af kommunen.

Tandplejen ...

Stoltenborg ser det som et kæmpeproblem, at et flertal i byrådet besluttede indtil videre at flytte tandplejen til Nørre Snede.

- Det er nok den billigste løsning, men det er 2200 børn, der skal flyttes, der er ikke busforbindelse, og med de mange børn, der skal have rettet bøjler hver tredje uge, fylder det rigtig meget i Brandes selvforståelse.

Derfor arbejder man lokalt med muligheden for at »leje« en tandlægestol i byen, så man kan tage de hurtige behandlinger i byen og slippe for en del af transportproblemet.

- Men det er klart, at den slags får vi tæsk for i byrådet. Kombineret med at man sparer på turistdelen, på Remisen og kulturen i det hele taget - har det godt nok været en udfordring at møde folk på gaden. Vi er jo dem, der skal tale Brandes sag ...

Lokalpolitikeren, der er uddannet speditør og senere blev uddannet lærer, har været engageret i lokalpolitik i mange år og har været formand for lokalrådet i Uhre. Hun er derfor kendt med politisk arbejde - i hvert fald uden for byrådet.

Kæmpe for byen

- Som jeg ser og oplever det, har det været og er en længere kamp at få Brande til at føle sig som en del af kommunen. Mange branditter føler, at de skal kæmpe for byen - selv om vi jo alle skal arbejde for hele kommunen og opnå det bedst mulige for alle. Det er derfor, det er så vigtigt, at vi gør det rigtige med skoleprojektet, så vi kan bryde den cirkel. Vi skulle gerne have de bedst synergier for hele kommunen. Og vi skal havde fundet nye strategier og nye veje for vores arbejde. Jeg er træt af at bo i en kommune, der er fattig. Jeg har ikke hørt om andet, siden vi blev lagt sammen. Vi skal skabe en kommune, vi er stolte af at være og bo i - i stedet for at gå og sige »øv - se det de har i Herning og Vejle ...«

Midtbyen i Ikast

- Får vi den skole og det kulturcenter, Brande håber på, kan vi med sindsro begynde at se på eksempelvis midtbyen i Ikast, som byrådet også har fokus på. Jeg synes, I har et kedeligt torv - og for én, der kommer udefra, er det svært at finde Ikasts bymidte. Er det en lang gade - eller skulle man måske koncentrere bymidten i den nordlige del, hvor der er bibliotek, musikskole, kulturhus og et nyt flot område ved banegården? Det er der, sjælen og kulturen er.

Vild med »Hjertet«

Lotte Stoltenborg er også vild med »Hjertet«, Ikasts nye multihus.

- Det er en fantastisk mulighed for at skabe et center for uddannelse, der kan matche Birk Centerpark. Det er ikke nok for Ikast-Brande at sole os i nabobyernes muligheder. Vi skal have vores egne forhold, som vi markedsfører os med.

Politikeren fra Uhre har et stort julegaveønske:

- At vi som poltikere opnår balance i hele kommunen, at vi kan undgå den der nord/syd-debat. Vi bliver ikke sunde af det på den lange bane. Vi skal ikke bare sige »når de har det i Ikast, skal vi også have det i Brande« - og omvendt. Vi skal noget helt andet, vi skal blive stolte af vores kommune ...

Lotte Stoltenborg: - Vi skal lave en historisk stor investering i en ny skole, og det er vildt vigtigt, vi gør det rigtige. Foto: Henrik Ole Jensen
Lotte Stoltenborg: - Vi skal lave en historisk stor investering i en ny skole, og det er vildt vigtigt, vi gør det rigtige. Foto: Henrik Ole Jensen
Lotte Stoltenborg: - Vi skal lave en historisk stor investering i en ny skole, og det er vildt vigtigt, vi gør det rigtige. Foto: Henrik Ole Jensen