
Lokale menighedsråd ånder lettet op: Det gik, som det skulle - på nær i enkelte sogne
To lokale sogne, Bording-Christianshede og Ejstrup-Gludsted, skal ud i suppleringsvalg
Udgivet:23. september 2020, 18.00
Læsetid:4 minutter
Kurt Tolstrup (t.h.), menighedsrådsformand i Ikast Kirke Sogn, var tilfreds med den nye valgform, der blandt andet gav valg til det nye menighedsråd for Arne Bak Nielsen (t.v.). Foto: Flemming Hansen
3 år siden
IKAST-BRANDE Mens glæde og lettelse over, at der blev fundet kandidater nok til at fylde alle pladser i menighedsrådet ud præger den lokale stemning efter meninghedsrådsvalget i forrige uge. Her bød samtlige danske godt 1700 sogne til valgforsamling efter helt nye regler. På samme tirsdag aften blev alle kandidater i de enkelte sogne officielt opstillet, præsenterede sig, stod til rådighed for spørgsmål før alle satte sine krydser, stemmer blev talt op og valgresultatet blev bekendtgjort, før meningen gik - efter godt to timer.
To suppleringsvalg
Den nye form fik efterfølgende en positiv modtagelse, og betød samtidig, at det står klart, at to sogne i området, Bording-Christianshede og Ejstrup-Gludsted skal ud i et suppleringsvalg 6. oktober.
- Vi fik de syv kandidater, vi skulle bruge i Bording, men i Christianshede var der kun en person opstillet, som også blev valgt, siger Erling Østergaard, der både er menighedsrådsformand og valgforsamlingsformand.
- Suppleringsvalget giver os lige lidt ekstra tid til at finde de sidste to kandidater, siger Erling Østergaard, der tror på, at det lykkes.
I Ejstrup og Gludsted kirker ærgrer en slukøret formand, Hans Erik Møller, sig.
- Vi fik desværre ikke nok kandidater, og det er vi meget ærgerlige over. 6. oktober skal vi dermed have suppleringsvalg, og i tiden op til skal vi ud at prikke folk for at finde kandidater, siger Hans Erik Møller.
Ellers var det lettelse og flest positive oplevelser med den nye valgform, der fyldte, rundt om i områdets sogne.
To nye i Engesvang
I Engesvang Sognehus lykkedes det lige netop at finde de nødvendige to nye kandidater til at supplere genopstillerne i menighedsrådet.
- Det var et godt møde, og der var en god stemning, siger menighedsrådsformand Vibeke Steen.
31 stemmeberettigede deltog, og Vibeke Steen indrømmer, at hun godt kunne have ønsket sig flere. Ud over ny valgform, var valgforsamlingen også gjort digital, så deltagerne skulle kontrolleres online ved indgange for, om de var stemmeberettigede, mens opstillingen af kandidater blev indtastet undervejs.
- Vi havde dog lidt klumper i forbindelsen til Kirkeministeriets server, så det gik ikke helt så hurtigt og let som planlagt, men til sidst var der en grøn knap på computeren, der viste, at alt var tastet ind, siger Vibeke Steen.
Bredde i rådet
I Ikast Kirke Sogn flød teknikken forholdsvis ubesværet. Her skulle valgforsamlingen stemme i alt 13 personer ind i det nye menighedsråd, og i minutterne op til valgforsamlingens start klokken 19 indløb endnu to kandidatnavne. Dermed nåede listen op på 14 deltagere - og et lille kampvalg. Af de opstillede opnåede Bjarne Vestergaard Wedel flest stemmer og står dermed for at indkalde til konstituerende møde.
I Ikast Sogn glædede en af deltagerne i valghandlingen i Kirkecentret sig over den nye valgform. Pensioneret arkitekt Jørgen Boll understreger, at valget overordnet set ikke er væsentligt ændret:
- Men at vi ikke længere har lister, men personligt opstillede kandidater, betyder, at der er en fantastisk bredde i de mennesker, der stiller op. Det giver et stærkt og bredt perspektiv for arbejdet i menighedsrådet, siger Jørgen Boll.
Set fra menighedsrådsformanden i Ikast Kirke Sogn Kurt Tolstrups side, var den nye form en anelse mere hektisk på grund af optælling og offentliggørelse af stemmer og resultat samme aften:
- På den anden side er det også en god fornemmelse, at det hele er afgjort og overstået i aften. Og det gik jo over alt forventning, at vi nåede op på 14 opstillede kandidater. Det er jeg meget glad for, siger Kurt Tolstrup.
Taktisk kaffepause
I sydbyen i Ikast lykkedes det også Fonnesbæk Sogn at finde de ni kandidater til opstillingslisten, som alle blev valgt.
Her besluttede valgforsamlingsbestyrelsen at tænke strategisk i forhold til valg af suppleanter.
- Vi havde ikke flere kandidater, så derfor lod vi kaffepausen være lidt længere og lod folk bruge tiden på at tale sammen for at finde kandidater til suppleantposterne. En meldte sig, hvis andre også ville være med, og det blev den nødvendige ketchup-effekt, siger menighedsrådsformand Trine Bæk.
Dermed gik kabalen op. Præcis som i de øvrige sogne. Blandt andet i Isenvad.
Det gik rigtig godt. Fuld plade, som man siger. Vi skulle bruge fire nye, og det fik vi, lyder det fra menighedsrådsformand Knud Erik Bjerre, der efter konstitueringen første søndag i advent går af som formand.
Største tilslutning i 16 år
I Faurholt var tilfredsheden også stor. Her har formand Niels Kristen Nielsen Willumsen ikke set så stor tilslutning i sine godt 16 år i menighedsrådet.
- Vi fik valgt fem, og omkring 30 mennesker var mødt op. Jeg må sige, at det havde vi ikke forventet. Vi er meget positivt overraskede, lyder det.
I Nørre Snede og Hampen Sogn, glæder formanden for valgbestyrelsen, Mogens Høiberg, sig over, at de tre pladser i Hampen og de fem i Nørre Snede alle blev fyldt op .
- Det er vi meget positive over. Vores gode forarbejde med at kontakte mulige kandidater gav pote, siger Mogens Høiberg.
Ifølge loven skal et menighedsråd skal bestå af mindst 5 medlemmer og højst 15.