Ny cricketklub i Ikast-Brande: Et cricketslag for integrationen

Den verdenskendte sportsgren får eget spillested i Ikast og vil kunne samle borgere på tværs af nationaliteter

Udgivet:24. januar 2018, 07.54

Læsetid:5 minutter

Ikast-Brande Cricket Club ser snart dagens lys som ny folkeoplysende forening. Bag stiftelsen står en arbejdsgruppe fra den internationale skoles venner (Friends of ISIB). De har indledt et samarbejde med Herning Cricket Club. Her ses arbejdsgruppen med flere. Forrest ses: Head of School Ricardo Passo samt formand for Herning Cricket Club Robert Slator sammen med eleverne Julius Harvey, 11 år og Augusta Harvey, syv år, der begge er fra Gjellerup. Siddende er det: Tony Sharma, Niels Laurits Thygesen og Bjarne Raabjerg fra arbejdsgruppen samt Preben Laursen fra Herning Cricket Club og Carsten Martensen, konsulent i Dansk Cricket Forbund. Foto: Henrik Ole Jensen

Thomas Vang Nielsen
Journalist| tvn@herningfolkeblad.dk

5 år siden

Ikast-Brande Udtryk som »deep square leg«, »gulley« og »pitch« kan virke fremmede for mange i Ikast-Brande. Men det arbejdes der på at ændre.

Verdens andenstørste sportsgren er cricket, og 22. februar er der stiftende generalforsamling i Ikast-Brande Cricket Club.

Bag den nye klub står blandt andre den internationale skoles venner (Friends of ISIB), for skolens elever kommer fra 37 forskellige lande, hvor af flere har cricket som nationalsport.

Åbent for alle

Man behøver ikke gå på den internationale skole for at spille med i Ikast-Brande Cricket Club.

Alle er velkomne til at prøve kræfter med sportsgrenen, der minder lidt om rundbold, men er lidt mere udfordrende. Det fortæller Robert Slator, som er formand i Herning Cricket Club.

I Herning har de haft gang i battet siden 1960, og klubben er i dag blandt landets bedste i Elitedivisionen. Den opnåede erfaring vil de gerne dele med den nystartede klub i Ikast-Brande, og der er derfor indledt et samarbejde mellem de to cricketklubber.

- Cricket er for damer, mænd, piger og drenge. Alle alderstrin kan være med, og alle nationaliteter er velkomne, siger Robert Slator.

Spiller på gymnasiets græs

Han garanterer, at klubben nok skal stå for en stille og rolig oplæring, så alle får en god oplevelse.

- Det er jo ikke ungdommen i dag, der kommer til klubben. Så det er klubben, der må komme til skolerne. Vi hjælper gerne i opstartsfasen i Ikast-Brande, og de børn, der så siger: »cricket er virkelig noget for mig«, dem hjælper vi videre til et mere professionelt spil i Herning, fortæller Robert Slator.

Sæsonen i Ikast-Brande Cricket Club indledes, når vejret tillader at færdes på græsset. Sandsynligvis til april.

Spillestedet bliver lige syd for gymnasiets mure, fortæller Tony Sharma, der blandt andet sidder i bestyrelsen i Friends of ISIB.

- Vi har lavet en aftale med Ikast-Brande Gymnasium om, at vi må lave en cricketbane på deres boldbaner. Vi laver det med en pitch, der kan tages af, så de stadigvæk kan bruge banerne selv, siger Tony Sharma.

Integration i bred forstand

Den nye klub har sit udspring i mere end blot ønsket om at tilbyde muligheden for at spille cricket i Ikast-Brande Kommune.

Det store billede handler om integration, forklarer Niels Laurits Thygesen, formand for International School Ikast-Brande og Friends of ISIB.

- Vi har i gennem lang tid arbejdet med integration i bred forstand. Vi har fået mange nye borgere til kommunen som en naturlig følge af, at vi har mange arbejdspladser og en international skole, forklarer han.

Integrationsarbejdet har ledt til et samarbejde med Ikast-Brande Kommune, Erhvervsrådet Herning-Ikast-Brande, lokale ejendomsmæglere og Vores Ikast.

- Det er vigtigt, at vi tager godt i mod de nye og får dem til at føle, at her er godt at være og bo, siger Niels Laurits Thygesen, der beskriver Ikast-Brande Cricket Club som en slags fødeklub for »storebror« i Herning.

Godt for selvtilliden

Cricket spilles verden over, men er i særdeleshed en populær sportsgren i Commonwealth-lande som England, Australien, Indien, Pakistan, Sri Lanka, New Zealand, Bangladesh og Sydafrika.

Mange af den internationale skoles elever kommer fra nogle af de nævnte lande, og derfor glæder det skolens leder Ricardo Passo, at den nye klub får træningsbane tæt på skolen.

- Vi ser det som en god mulighed for at inkludere noget nyt i vores motionspensum, siger Ricardo Passo og uddyber:

- For udenlandske børn kan det være en sportsmæssig udfordring at komme til det midtjyske, hvor fodbold, håndbold og badminton er solidt forankret. Det kan hjælpe på deres selvtillid at få mulighed for at spille noget, som de allerede kender og er gode til.

Et unikt projekt

En cricketkamp kan strække sig over seks -syv timer, og der er indlagt pauser efter behov. I England kunne det være en te-pause.

- Integrationen handler ikke kun om spillerne, men også om de folk, der er uden for banen. Kampene varer flere timer, så mange tilskuere har madkurven med, og der er rig mulighed for at snakke med andre tilskuere og lære dem at kende, siger Tony Sharma.

Hos Dansk Cricket Forbund er konsulent Carsten Martensen begejstret for det nye initiativ i Ikast-Brande.

- Fra forbundets side synes vi, at det er et unikt projekt. Det her er en klub, som i stedet for at tale om elite, taler om skole, gymnasium, fællesskab, lokalsamfund og integration. Det er ikke noget, vi har set før. Det er virkelig spændende, og vi glæder os rigtig meget til at følge det. Vi ser store perspektiver i det. Der er mange gode kræfter bag, siger Carsten Martensen.

Begynder med én bane

Foreløbig er det kun planen at spille på banen i Ikast, men hvis interessen er til det, kan det ikke udelukkes, at der kommer baner i andre af kommunens byer.

- Vi har jo nogle meget store virksomheder i Brande, så det er helt naturligt, at Brande er med ind over. Det er også derfor, det er en klub for folk i hele kommunen, men vi nøjes lige med ét sted i starten, fortæller Niels Laurits Thygesen.

Tony Sharma, der blandt andet sidder i bestyrelsen i Friends of ISIB, ventes at blive formand for den nye forening Ikast-Brande Cricket Club, når der 22. februar er stiftende generalforsamling.