Hold igen med hækkesaksen: Misforståelse om havearbejdet

Mange laver i god tro store fejl, når haven skal passes og plejes. En planteekspert deler ud af gængse misforståelser

Udgivet:13. september 2020, 10.00

Læsetid:2 minutter

Det er en skrøne, at haven skal klippes inden Sankt Hans. Fugle som solsorte bygger nemlig rede i de blomstrende ligusterhække, og trimmer man hækken for tidligt, bliver rederne et let bytte for rovdyr. Foto: PRivat

3 år siden

HAVEARBEJDE Selvom havearbejde er sundt og virker afslappende på mange, så viser en undersøgelse fra internetbaserede analyseinstitut YouGov, at knapt en tredjedel af danske husejere har dårlig samvittighed på grund af deres have, og over 40 procent har svært ved at finde tiden til at passe haven. – I Danmark går vi meget op i regler og at gøre tingene på den rigtige måde. Men vi bliver hele tiden klogere, og den måde, mange er vant til at holde have på, er ikke altid den mest hensigtsmæssige. Der er en del misforståelser, når det kommer til at holde have, siger Kamilla Høy.

Hun giver gerne simple råd til, hvordan man, ved at ændre på fire brede misforståelser i havearbejdet, kan gøre sin have bedre for naturen og lettere at passe, så den kan nydes med god samvittighed.

Hækken og Sankt Hans

Vent med at klippe hækken: Du har måske hørt det gamle husråd om, at hækken skal klippes inden Sankt Hans. Solsorte bygger rede i blandt andet de blomstrende ligusterhække, og trimmer man dem for tidligt, bliver reden et let bytte for rovdyr, og du kan sågar risikere at ramme fuglene, der gemmer sig i buskadset. Vent derfor med at klippe hækken til august, når den er afblomstret, og fugleungerne er fløjet fra reden.

Beskæring af frugttræer

Der er delte meninger om, hvornår træer skal beskæres, og det kan være svært at finde hoved og hale i. Vores simple råd er: Beskær træerne i sensommeren. Dette gælder for frugtbuske, -træer, alle slags stenfrugt, men også dem der ikke bærer frugt, som eksempelvis løvtræer.

Drop den store græsplæne

Mindre græsplæne – mere vild natur: Hvis man vil spare tid, energi og brændstof til plæneklipperen, så kan man med fordel droppe den store, velplejede græsplæne. Fyld i stedet haven med bær og stauder, der kræver mindre vedligeholdelse, lav et naturbed med vilde blomster, eller lad dele af plænen vokse vildt og uforstyrret Drop sprøjtemidlerne

Det kan være fristende at overhælde haven med sprøjtemidler imod uønskede insekter, men husk på, at insekterne er en vigtig del af den naturlige fødekæde og til gavn for din have.