Mulighed for en naturnationalpark: Både betænkelighed og jubel

Ikast-Brandes borgmester er betænkelig, mens socialdemokraterne jubler

20. september 2021, 12.30

Hugornen på vej gennem Harrild Hede, der er med i opløbet til at blive en af landets ti nye naturnationalparker. Foto: Flemming Hansen

NATUR Hvilke kommuner skal huse de kommende 10 naturnationalparker? Det er fortsat et åbent spørgsmål, efter Miljøministeriet med miljøminister Lea Wermelin (S) i spidsen har udsendt en liste over 23 mulige placeringer af de foreslåede naturnationalparker.

Det er en liste på over 200 forslag, der nu er barberet ned til 23 konkrete forslag, og blandt disse er Nørlund Plantage og Harrild Hede i Ikast-Brande Kommune.

De 23 forslag er dog ikke modtaget med ubetinget begejstring. Blandt andet er der en række jyske borgmestre, der ikke just jubler over muligheden for at blive vært for en naturnationalpark.

- Det er umiddelbart dejligt, at vi råder over natur, der er i en kategori, der kvalificerer os som sæde for en naturnationalpark, siger borgmester Ib Lauritsen (V).

Alligevel er han ikke ubetinget glad for udpegningen.

- Vi skal ikke have en Harrild Dyrepark bag hegn. Det vil gå ud over dyrenes fri bevægelighed, men også brugernes. Der vil jo blive langt færre indgange til området, hvis det bliver indhegnet, påpeger Ib Lauritsen.

Ren jubel

Han har dog hæftet sig ved, at miljøministeren i forbindelse med udpegningen har lagt op til debat.

- Den ser jeg frem til, men forinden bør feltet af mulige placeringer nok reduceres yderligere. Der er jo ingen grund til at debattere noget, der ikke bliver til noget.

Modsat Ikast-Brandes borgmester er der jubel i den socialdemokratiske lejr.

- Det er med stor begejstring, at jeg kan se, at Harrild Hede og Nørlund Plantage er udvalgt, lyder det i en pressemeddelelse fra folketingsmedlem Anne Paulin (S), der er valgt i Midt- og Vestjylland.

- Naturnationalparkerne er et helt afgørende projekt, der både skaber mere vild natur til gavn for vores miljø, klima og bioversitet, fortsætter socialdemokraten.

Hendes partifælle i Ikast-Brande byråd Kasper Pauli Pedersen istemmer jubelkoret.

- Jeg er begejstret for, at det er lykkedes at komme med i opløbet. Det er noget, som jeg sammen med den socialdemokratiske byrådsgruppe, folketingsmedlem Anne Paulin og andre gode lokale kræfter har opfordret miljøministeren til. Nu håber jeg, at det lykkes at gå hele vejen og få en naturnationalpark til kommunen. Den vil tiltrække naturelskere fra hele landet, mener Kasper Pauli Pedersen.